آنچه در این مقاله می خوانید
در تاریخ ۱ ژانویه (11 دی)، ترکیه برنامه سپردههای محافظت شده ارز خارجی (FX) خود که دو ساله بود را به پایان رساند که به عنوان گام دیگری به سوی بازگشت به اصول سنتی در نظر گرفته میشود. محمد شیمشک (Mehmet Simsek)، وزیر خزانهداری و دارایی، همچنین آغاز آن چه را که او “بهبود دائمی در حساب جاری” خواند، اعلام کرد.
تغییر سیاست در ترکیه
محمد شیمشک، وزیر خزانهداری و دارایی ترکیه، اخیراً اعلام کرد که این کشور قصد دارد برنامه سپردههای محافظت شده ارز خارجی (FX) خود، که به عنوان KKM نیز شناخته میشود، را در سال ۲۰۲۴ به پایان برساند. این اقدام آخرین مورد در مجموعهای از تغییرات سیاستی است که ترکیه در چند ماه گذشته انجام داده است.
رجب طیب اردوغان (Recep Tayyip Erdoğan)، رئیسجمهور ترکیه، پس از انتخاب مجدد در ماه می ۲۰۲۳، بلافاصله با انتصاب شیمشک به عنوان رئیس وزارت دارایی، بازگشت کشور به اصول سنتی را اعلام کرد. پس از آن، بانک مرکزی با افزایش شدید نرخ بهره، تغییر عمده سیاستی را تأیید کرد.
پیش از انتخاب مجدد خود، رئیسجمهور اردوغان و دولت وی از کاهش ارزش لیر یا افزایش نرخ بهره خودداری کردند. در عوض، دولت چندین تدبیر سیاستی از جمله برنامه KKM را دنبال کرد که هدف آن تقویت ارزش لیر و متوقف کردن دلاری شدن ظاهری سپردههای بانکی بود. در این برنامه، ساکنان ترکیه که پساندازهای خود را به ارز محلی نگهداری میکردند، مطمئن بودند که بازگشتهایی دریافت میکنند که برای هرگونه زیان ناشی از نرخ تبادل جبران میکرد.
با این حال، در پست ۳۱ دسامبر (۱۰ دی) خود در پلتفرم X، شیمشک، یکی از بانکداران سابق وال استریت (Wall Street) در دولت اردوغان، گفت:
“سال 2024 سالی خواهد بود [که] تورم سالانه شروع به کاهش میکند، مناسبسازی ذخایر بیشتر افزایش مییابد، سیستم محافظت شده ارز خارجی پایان مییابد، بهبود دائمی در حساب جاری آغاز میشود، و انضباط مالی برقرار میشود.”
شیمشک خروج ترکیه از برنامه KKM را تنها چند ماه پس از آن تأیید کرد که پیشنهاد داد این فرآیند میتواند بدون ارائه مشوق محقق شود. بر اساس گزارش یک خبرگزاری دولتی، انتظار میرفت بانکها از اول ژانویه (۱۱ دی) ارائه حسابهای سپرده لیر محافظت شده از ارز خارجی برای پساندازها را متوقف کنند.
نظر شما در مورد تغییر سیاستهای مالی دولت جدید اردوغان چیست؟ شما میتوانید نظرات خود را در قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.