آژانس بین‌المللی انرژی در گزارش سالانه خود اعلام کرد که ایران از نظر انتشار متان در جهان در رتبه سوم قرار دارد.

بر اساس گزارش منتشر شده در تاریخ ۱۳ مارس () 23 اسفند) در وب‌سایت آژانس، ایران در سال گذشته شش میلیون تن (تقریبا ۸.۵ میلیارد متر مکعب) نشت متان داشته است.

این مقدار تقریبا معادل تولید روزانه گاز از یک فاز پارس جنوبی است. (میدان گازی پارس جنوبی/دوم شمالی، یک میدان گازی کندانسیون طبیعی واقع در خلیج فارس است که بزرگترین میدان گازی جهان است و مالکیت این میدان بین ایران و قطر تقسیم شده است.)

در مقایسه، میزان یاد شده تقریبا معادل مصرف کل گاز ترکیه در سال تقویمی گذشته است.

متان یا گاز طبیعی، همان گازی است که به عنوان سوخت در خانه‌ها و بخش‌های مختلف کشور یا به عنوان ماده اولیه در پتروشیمی‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

آمار آژانس بین‌المللی انرژی نشان می‌دهد که نشت متان در ایران در سال تقویمی گذشته نسبت به سال ۲۰۲۲ حدود ۱۲ درصد افزایش یافته است.

آمار بانک جهانی نیز نشان می‌دهد که ایران به دلیل نبود تاسیسات جمع‌آوری گاز در مرحله تولید، سالانه بیش از ۱۸ میلیارد متر مکعب گاز تولیدی از میادین نفتی (گاز همراه) را می‌سوزاند که منجر به ضایعات سوختن گاز می‌شود.

ایران از نظر میزان سوختن گاز در جهان پس از روسیه، در رتبه دوم قرار دارد.

بنابراین، مجموع نشت گاز و سوزاندن گاز در ایران سالانه به ۲۶ میلیارد متر مکعب (۷۱ میلیون متر مکعب در روز) می‌رسد که معادل سه فاز پارس جنوبی یا ۱۰ درصد از تولید گاز ایران است.

این هدررفت عظیم گاز معادل بیش از نیمی از کل مصرف گاز ترکیه در سال ۲۰۲۳ است

این اتلاف بزرگ گاز در زمانی رخ می‌دهد که ایران در سال‌های اخیر در فصل‌های پاییز و زمستان با کمبود شدید گاز مواجه شده است، به طوری که کشور در روزهای سرد زمستانی امسال با کسری گاز روزانه حدود ۳۰۰ میلیون متر مکعب مواجه بوده است.

شایان ذکر است که ایران دارای دومین ذخایر بزرگ گاز طبیعی در جهان است.

آژانس بین‌المللی انرژی بیان می‌کند که تقریباً ۱۲۰ میلیون تن انتشار متان از سوخت‌های فسیلی در سال گذشته در سراسر جهان رخ داده است.

این مقدار برابر با کل تولید گاز قطر در سال گذشته است و عددی بسیار هشداردهنده است.

متان یکی از خطرناک‌ترین گازهای گلخانه‌ای است که هنگام آزاد شدن بدون سوزانده شدن و تبدیل به دی‌اکسید کربن، گرمایش جهانی و تغییرات اقلیمی را تشدید می‌کند.

انتشار مستقیم این گاز بر گرمایش جهانی ۲۸ برابر بیشتر از دی‌اکسید کربن تأثیر دارد، و دوام آن نیز چندین برابر دی‌اکسید کربن است.

از نظر انتشار گازهای گلخانه‌ای در سطح جهانی، ایران در رتبه ششم قرار دارد.