آنچه در این مقاله می خوانید
قانونگذاران آمریکایی به رئیسجمهور تایوان، لای چینگ-ته (Lai Ching-te)، میگویند سلاحهای ساخت آمریکا به زودی راهی تایوان خواهند شد، که این مسئله موجهایی از عدم قطعیت را این هفته در بازارهای وسایل الکترونیک و فلزات ایجاد کرده است.
در طی برگزاری یک جشن «معنیدار» برای مراسم تحلیف اخیر لای، هواپیماها و کشتیهای جنگی چین در مقیاس بزرگی تمرینات نظامی در اطراف این جزیره انجام دادهاند. چین تایوان را عضوی گمشده از خاک خود میداند و استفاده از زور برای تأکید بر ادعای خود را رد نکرده است.
شی جینپینگ (Xi Jinping)، رئیسجمهور چین، در سخنرانی سال نوی خود گفت:
“چین قطعاً مجدداً متحد خواهد شد. هموطنان در هر دو طرف تنگه تایوان باید با حس مشترکی از هدف متحد شوند و در شکوه بازسازی ملت چینی سهیم باشند.”
مایکل مککال (Michael McCaul)، رئیس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، به شبکه فاکس گفت که اخیراً نمایشهای چین بسیار «تحریکآمیز» بودهاند. او در جریان سفرش به منطقه پیشبینی کرد که اگر چین به تایوان حمله کند، “این اتفاق، شلیک ایران به اسرائیل را مانند بازی کودکانه نشان خواهد داد.”
او گفت: “فکر میکنم در حال حاضر ما احتمالاً شکست خواهیم خورد.”
یکی از قربانیان احتمالی چنین درگیریای، صنعت نیمههادیهای تایوان خواهد بود که حدود ۷۰ درصد از سهم بازار جهانی را در اختیار دارد. انتظار میرود که ارزش کلی این صنعت امسال رکورد ۶۳۰ میلیارد دلاری را ثبت کند—اما اگر چین به تایوان حمله کند و، همان طور که مککال هشدار داده است، “جزیره توانایی دفاع از خود یا صنعتش را نداشته باشد”، این روند ممکن است تغییر کند.
مایکل مککال به فاکس نیوز دیجیتال گفت: “هر کسی که تلفن همراه، خودرو دارد—ما سیستمهای پیشرفته تسلیحاتی داریم—همه چیز به نیمههادیها وابسته است و این جزیره، به مرور زمان، چون ما تولید را به خارج از کشور منتقل کردهایم.” او افزود: “و تعطیلی آن چه در تایوان در حال رخ دادن است، نیمههادیها، واقعاً جهان را متوقف خواهد کرد.”
تغییرات در بازار نیمههادیها به معنای تغییرات در بازار بسیاری از فلزات پایه، از جمله سیلیکون، ژرمانیوم، و گالیوم است، که همه آنها اجزای حیاتی برای تولید نیمههادیها هستند. طلا نیز به دلیل خواص ضد زنگزدگی آن، جزء کلیدی فرآیند تولید است.
با کمبود نیمههادیها، کمبودهای دیگر در بخش الکترونیک نیز ممکن است رخ دهد، که بازارها را برای همه چیز از یخچالها گرفته تا تلفنهای همراه و وسایل نقلیه الکتریکی تحت فشار قرار میدهد. سابقه چنین تلاطمی وجود دارد، که در طول کمبود نیمههادیها در دوران همهگیری COVID-19 رخ داد—و در آن زمان، آشفتگی اقتصادی تنها به وسایل الکترونیک مصرفی محدود نشد.
شورای مقررات خارجی سال گذشته گزارش داد:
“کمبود اخیر نیمههادیها مسئلهای بعید نیست—این موضوع زندگی روزمره شهروندان در سراسر جهان را تحت تأثیر قرار میدهد. چالشهای زنجیره تأمین میتوانند منجر به افزایش قیمتها برای مصرفکنندگان و از دست رفتن شغلها برای تولیدکنندگان شوند. شرکتها هزاران کارگر را در دوران شیوع بیماری COVID به دلیل کمبود تراشهها در ایالات متحده اخراج کردند.”
کاهش در تولید نیمههادیها ممکن است در نگاه اول نشاندهنده کاهش تقاضا برای فلزات تشکیلدهنده، مانند طلا باشد. این مسئله به نظر میرسد که از نشانههایی باشد که به سرعت در بازار مشاهده میشود؛ مانند قیمتهای طلا پس از تمرینات نظامی چین که به آرامی کاهش یافته است—اما یک عامل پیچیدهکننده عمده به سرعت آشکار میشود. چین، که از قبل یکی از بزرگترین مصرفکنندگان طلا در جهان است، مشغول خرید این فلز گرانبها با نرخهای بیسابقه است. تجاوزات این کشور به سمت تایوان احتمالاً به افزایش قیمت فلزات گرانبها ادامه خواهد داد، که نشاندهنده دور دوم از رونق فلزات گرانبها است، زمانی که با افزایش عدم اطمینان بازار و تورم که به طور حتمی در پی درگیریها رخ میدهد، ترکیب میشود.
روس نورمن (Ross Norman,)، مدیرعامل MetalsDaily.com، به نیوزویک گفت: “بدون شک چین در حال پیش بردن قیمت طلا است. جریان طلا به چین از حالت جامد به یک سیل عظیم تبدیل شده است.”
برخی از کارشناسان پیشنهاد میکنند که این حرکت برای جمعآوری ذخایر فلزات گرانبها ممکن است نشانهای از آمادگی برای دخالت نظامی بزرگتر چین در تایوان و افزایش اجتناب از ارتباط با دلار آمریکا باشد، که ممکن است در پاسخ به تجاوزات چین تحریم شود. به طور خلاصه: چین بر روی طلا شرطبندی میکند، نه دلار.
جاناتان ایال (Jonathan Eyal)، مدیر موسسه خدمات متحده سلطنتی بریتانیا، به تلگراف گفت: “هیچ شکی وجود ندارد که زمانبندی و ماهیت پایدار خریدهای [طلا توسط چین] همه بخشی از درسی است که [چینیها] از جنگ اوکراین گرفتهاند. خریدهای بیوقفه و مقدار عظیم آن نشانههای روشنی است که این یک پروژه سیاسی است که توسط رهبری در پکن به دلیل آن چه آنها به عنوان رویارویی نزدیک با ایالات متحده میبینند، در اولویت قرار گرفته است.”
سِر آیان دانکن اسمیث (Sir Iain Duncan Smith)، رئیس ائتلاف بینپارلمانی بریتانیا در مورد چین، افزود: “اگر [چین] با زورگویی به تایوان نزدیکتر شود و کشورها شروع به خارج کردن سرمایهگذاریهای خود از چین کنند، [ذخایر طلا] به آنها کمک خواهد کرد تا بتوانند از برخی مشکلات عبور کنند”.
در همین حال، رئیسجمهور دستور ارسال بسته کمکی را با اختصاص ۸ میلیارد دلار برای تایوان و منطقه اطراف آن امضا کرده است، اقدامی که روابط آمریکا و چین را وخیم کرده و اعمال تحریمهای اقتصادی دردناکی را بر دو طرف تحمیل خواهد کرد. چنین هزینههایی همچنین میتواند باعث تشدید تورم داخلی بشود، که حتی در حالی که اقتصاد چین با ذخایر طلای خود تقویت میشود، منجر به ادامه ضعف دلار آمریکا میشود.
به خاطر این نوع سیاست پولی است که برخی از اقتصاددانان، از جمله دانیال لاکای (Danial Lacalle) از مدرسه کسبوکار IE در مادرید، در حال به صدا درآوردن زنگهای خطر در مورد تورم دولتی هستند که به عنوان «سیاست، نه تصادف» به کار گرفته میشود. در این محیط، لاکای هشدار میدهد که شرطبندی روی ارز تورمی هنگام انتخاب گزینه مناسب برای سرمایهگذاری ایده خوبی نیست.
لاکای گفت: “ماندن در نقدینگی خطرناک است؛ انباشت اوراق قرضه دولتی بیپروا است؛ اما رد کردن طلا انکار واقعیت پول است.”