آنچه در این مطلب می خوانید
همچنان که بسیاری از کشورها قصد دارند شبکههای ارزی خود را تقویت کرده و وابستگی به دلار آمریکا را کاهش دهند، بریکس (BRICS) به ۱۳ کشور وضعیت «شریک» اعطا کرد و این امر نشاندهنده تمایل این گروه برای گسترش نفوذ خود است.
مسیر ناشناخته: استقبال بریکس از کشورهای همکار در یک حرکت راهبردی
راندیر جایسوال (Randhir Jaiswal)، سخنگوی وزارت امور خارجه هند، تأیید کرده است که پس از نشست اخیر بریکس در کازان (Kazan)، به سیزده کشور وضعیت همکار با این بلوک اقتصادی اعطا شده است. جایسوال توضیح داد که وضعیت همکار با عضویت کامل متفاوت است و اظهار داشت:
“سیزده کشور به عنوان کشورهای همکار پذیرفته شدهاند. این تصمیمی جمعی از سوی کشورهای بریکس بود.”
این نشست که تحت ریاست روسیه برگزار شد، با تصویب اعلامیه کازان (Kazan Declaration) به پایان رسید. این گردهمایی نخستین نشست رسمی بریکس بود که مصر (Egypt)، اتیوپی (Ethiopia)، ایران، عربستان سعودی (Saudi Arabia) و امارات متحده عربی (UAE) به عنوان اعضای کامل در آن حضور داشتند. کشورهای عضو جدید در تاریخ ۱ ژانویه به برزیل (Brazil)، روسیه (Russia)، هند (India)، چین (China) و آفریقای جنوبی (South Africa) پیوستند. این گسترش تعداد اعضای کامل بریکس را به مجموع ۱۰ کشور رسانده و نشان از قصد این گروه برای تقویت همکاریهای جهانی و هماهنگی اقتصادی دارد.
کشورهای جدیدی که به عنوان کشورهای همکار تعیین شدهاند و در برنامههای بریکس بدون حقوق کامل عضویت شرکت خواهند کرد، شامل الجزایر (Algeria)، بلاروس (Belarus)، بولیوی (Bolivia)، کوبا (Cuba)، اندونزی (Indonesia)، قزاقستان (Kazakhstan)، مالزی (Malaysia)، نیجریه (Nigeria)، تایلند (Thailand)، ترکیه (Turkey)، اوگاندا (Uganda)، ازبکستان (Uzbekistan) و ویتنام (Vietnam) هستند. ولادیمیر پوتین (Vladimir Putin)، رئیسجمهور روسیه، خاطرنشان کرد که اگرچه فهرست کشورهای همکار مورد توافق قرار گرفته، اما نهاییسازی آن پس از صدور و پذیرش دعوتنامههای رسمی انجام خواهد شد.
در پایان نشست، رهبران بریکس بر تعهد خود برای ایجاد شبکهای جهت پرداخت با ارزهای محلی تأکید کردند؛ هدف از این اقدام سادهسازی تراکنشهای برونمرزی و کاهش وابستگی به دلار آمریکا است. آنها بر طرحهایی برای تقویت همکاریهای مالی از طریق تشویق به انجام تراکنشها با ارزهای داخلی و حمایت از سیستمهای پرداخت بینالمللی سریع و کمهزینه تأکید کردند.
پوتین (Putin) پیشنهاد ایجاد یک پلتفرم اقتصادی برای بریکس را مطرح کرد تا سرمایهگذاری میان کشورهای بریکس و مناطق جنوب و شرق جهانی را گسترش دهد. وی به پتانسیل قوی اقتصادهای نوظهور به عنوان محرکان رشد اقتصادی آینده جهان اشاره کرد. این پلتفرم پیشنهادی بر افزایش سرمایهگذاری در پروژههای بزرگ زیرساختی و فناوری متمرکز خواهد بود و در نهایت مسیرهای مالی مستقل و ایمن را ترویج خواهد کرد.