آنچه در این مقاله می خوانید
کرامت ویس کرمی (Keramat Veis Karami)، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران، اعلام کرد که به دلیل کمبود گاز طبیعی، در ماه گذشته میزان عرضه نفت کوره (مازوت) به نیروگاههای کشور ۸۰ درصد افزایش یافته است.
روز دوشنبه، ۴ نوامبر (۱۳ آبان)، ویس کرمی اعلام کرد که عرضه مازوت به نیروگاههای ایرانی در ماههای سپتامبر و اکتبر (شهریور و مهر) امسال به ترتیب ۷۵ درصد و ۸۰ درصد نسبت به همین ماهها در سال گذشته افزایش یافته است.
وی وضعیت فعلی استفاده از مازوت در نیروگاهها را مشخص نکرد اما خاطرنشان کرد که تحویل گازوئیل به نیروگاهها در ماه نوامبر (آبان) نیز به دلیل کاهش ۳.۸ درجهای دما نسبت به سال گذشته ۸۰ درصد افزایش یافته است.
سعید توکلی (Saeed Tavakoli)، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، هفته گذشته اعلام کرد که ایران امسال با کسری روزانه ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون متر مکعب گاز مواجه است که باید با تأمین سوختهای جایگزین (مازوت و گازوئیل) برای نیروگاهها و صنایع جبران شود.
مازوت آلایندهترین سوخت فسیلی است و مازوت تولید ایران به دلیل ۳.۵ درصد محتوای گوگرد، به ویژه مضر است که هفت برابر حد مجاز تعیین شده توسط سازمان بینالمللی دریانوردی (International Maritime Organization) برای سوخت کشتیها است.
سوخت گازوئیلی که در نیروگاههای برق ایران استفاده میشود نیز استانداردهای یورو (Euro) را رعایت نمیکند و به دلیل محتوای بالای گوگرد و کیفیت پایین، آلودگی زیادی تولید میکند.
مرکز پژوهشهای مجلس و صندوق توسعه ملی ایران گزارش میدهند که ایران در طول سال با کمبود گاز مواجه است و این کمبود به طور چشمگیری در پاییز و به ویژه در زمستان تشدید میشود.
اظهارات ویس کرمی نشان میدهد که ایران حتی در ماههای گرم سال نیز عرضه مازوت و گازوئیل به نیروگاهها را افزایش داده است، که منجر به افزایش کلی ۳۸ درصدی تحویل این سوختهای آلاینده به نیروگاهها در سال جاری شده است.
علیرغم کمبود شدید گاز و استفاده گسترده از مازوت، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران اظهار داشت که «متوقف کردن صادرات گاز توصیه نمیشود.»
در ۳۱ اکتبر (۹ آبان)، او اظهار کرد که توقف صادرات گاز به ترکیه، بهعنوان مثال، «نه تنها میتواند به اعتبار ایران در بازارهای جهانی آسیب برساند، بلکه میتواند منجر به جایگزینی گاز ایران با گاز کشورهای رقیب مانند روسیه و ترکمنستان شود.»
وی افزود که توقف صادرات گاز همچنین درآمدهای ارزی کشور را کاهش میدهد.
براساس قانون بودجه امسال، دولت قصد دارد ۱۱ میلیارد متر مکعب گاز به ترکیه و عراق صادر کند، در حالی که در لایحه بودجه سال آینده، دولت مسعود پزشکیان (Massoud Pezeshkian) قصد دارد این رقم را به ۱۶ میلیارد متر مکعب افزایش دهد و درآمدی معادل ۵.۲ میلیارد دلار را پیشبینی کرده است.
با وجود این که ایران دومین ذخایر بزرگ گاز طبیعی در جهان را در اختیار دارد، همچنان در تأمین نیازهای مصرف داخلی خود دچار مشکل است.