آنچه در این مطلب می خوانید
عباس کاظمی، مدیرعامل پیشین شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران، اعلام کرد که پالایشگاه آبادان «به جای تأمین سوخت نیروگاهها، حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون لیتر گازوئیل مورد نیاز برای ذخایر زمستانی را در بورس عرضه کرده است» که این امر به کاهش ذخایر گازوئیل منجر شده است.
کاظمی در مصاحبهای با خبرگزاری دولتی ایلنا (ILNA)، فروش گازوئیل در بورس را «قانونی» توصیف کرد اما آن را فاقد «دوراندیشی و برنامهریزی» دانست و از این اقدام انتقاد کرد.
شایان ذکر است که بر اساس قوانین داخلی، محصولات پالایشگاهی بخشی از داراییهای ملی محسوب میشوند. بنابراین، فروش گازوئیل در بورس تهران، اگر به کاهش ذخایر استراتژیک و آسیب به منافع ملی منجر شود، میتواند به طور قانونی پیگیری شود.
کاظمی توضیح داد که در سالهای گذشته، ذخایر سوخت در بازه زمانی اردیبهشت تا شهریور ساخته میشد تا در زمستان، زمانی که فشار گاز کاهش مییابد و مصرف خانگی افزایش پیدا میکند، از گازوئیل استفاده شود.
به گفته او، این روند امسال اجرا نشد و حدود ۱.۳ میلیارد لیتر گازوئیل طی چهار تا پنج ماه در بورس عرضه شد که از این میزان، ۴۵۰ میلیون لیتر به فروش رسید.
این در حالی است که به گفته این مقام پیشین نفتی، تولید پالایشگاهها در سطح عادی بوده و هیچ مشکلی در زمینه تولید وجود نداشته است.
کاظمی اظهار داشت که تولید و مصرف گازوئیل در حال حاضر متعادل است و افزود:
«اگر این روند مصرف ادامه یابد، ما به واردکننده گازوئیل تبدیل خواهیم شد.»
ادعای این مقام پیشین دولتی درباره فروش ذخایر ملی گازوئیل در بورس در حالی مطرح میشود که گزارشهایی درباره افزایش هشداردهنده قیمت سوخت منتشر شده است.
پیشتر اعلام شده بود که بر اساس لایحه برنامه هفتم توسعه، که برای تأیید نهایی به شورای نگهبان ارسال شده است، از سال دوم برنامه (۲۰۲۵/۱۴۰۴)، گازوئیل یارانهای تنها بر اساس پیمایش و اسناد حملونقل آنلاین توزیع خواهد شد و مصرف مازاد، مشمول مالیاتهای تصاعدی خواهد بود.
چندین کارشناس بیان کردهاند که هرگونه دستکاری در قیمت بنزین و گازوئیل، فشارهای اقتصادی را تشدید کرده و روابط سیاسی و اجتماعی در ایران را مختل خواهد کرد.
در روزهای اخیر، خاموشی در نیروگاهها و جیرهبندی برق در شهرهای مختلف، زندگی مردم را مختل کرده است. گفته میشود این قطعیها به دلیل کمبود سوخت در کشوری است که دومین ذخایر بزرگ گاز طبیعی و چهارمین ذخایر بزرگ نفت جهان را در اختیار دارد.