آنچه در این مطلب می خوانید
تعطیلی بزرگترین پالایشگاه نفت سوریه پس از توقف صادرات نفت ایران
رسانهها گزارش دادند که بزرگترین پالایشگاه نفت سوریه پس از توقف صادرات نفت ایران تعطیل شده است. بر اساس این گزارشها، بیشتر واردات نفت سوریه از ایران تأمین میشد.
به گزارش فایننشال تایمز در روز پنجشنبه، ۱۹ دسامبر (29 آذر ۱۴۰۳)، پالایشگاه بانیاس (Baniyas)، که در نزدیکی بندر بانیاس در سوریه واقع شده است، ظرفیت تولید روزانه ۱۳۰,۰۰۰ بشکه فرآوردههای نفتی و سوخت را دارد. ۹۰ درصد از خوراک این پالایشگاه از ایران تأمین میشد و صادرات نفت ایران به سوریه پس از سقوط دولت بشار اسد متوقف شده است.
این گزارش پس از انتشار اخباری مبنی بر تغییر مسیر یک نفتکش ایرانی که به سمت سوریه در حرکت بود، منتشر شده است. گفته میشود این نفتکش در نیمه راه مسیر خود را تغییر داده و به ایران بازگشته است.
این خبر از سوی شرکت تحلیل دریایی Kepler نیز تأیید شده است. این شرکت گزارش داده که نفتکش Lotus که حامل یک میلیون بشکه نفت ایران بوده است، مسیر خود را به سمت جنوب دریای سرخ تغییر داده و پیش از ورود به کانال سوئز در تاریخ ۸ دسامبر (18 آذر ۱۴۰۳)، به مقصد جدید حرکت کرده است.
طبق اعلام Kepler، این نفتکش که پرچم جمهوری اسلامی ایران را حمل میکرد، نفت خود را از جزیره خارگ در خلیج فارس بارگیری کرده بود.
توقف صادرات نفت ایران به سوریه و تأثیرات آن
گزارشها نشان میدهند که از ابتدای سال جاری میلادی (دی ۱۴۰۱)، دولت ایران طی ۱۱ ماه گذشته حدود ۱۹ میلیون بشکه نفت خام به سوریه صادر کرده است.
پس از این تعلیق صادرات، ابراهیم مسلم، مدیر پالایشگاه بانیاس، در گفتگو با فایننشال تایمز اظهار داشت:
«پیش از سقوط دولت بشار اسد، ۹۰ درصد از نفت وارداتی سوریه از ایران تأمین میشد. اکنون ارسال نفت ایران به پالایشگاه بانیاس متوقف شده است.»
به گفته ابراهیم مسلم، اعضای دولت جدید سوریه به او اطلاع دادهاند که انتظار دارند تحریمهای اعمالشده بر سوریه لغو شود و این کشور بتواند نفت خود را از منابعی غیر از ایران تأمین کند.
آمار صادرات نفت ایران به سوریه
وبسایت خبری روسی RT، به نقل از رسانههای ایرانی، گزارش داده که ایران به طور میانگین روزانه حدود ۶۰,۰۰۰ بشکه نفت به سوریه با قیمت ۵۰ دلار در هر بشکه صادر میکرده است که این صادرات سالانه معادل ۱ میلیارد دلار بوده است.
بر اساس گزارشها، مجموع صادرات نفت ایران به سوریه از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۴ (۱۳۹۰ تا ۱۴۰۲) به ۱۴ میلیارد دلار رسیده است.