آنچه در این مطلب می خوانید
افزایش ۳۸ درصدی تولید برق نیروگاههای خورشیدی در ایران
تولید برق نیروگاههای خورشیدی ایران در ماه نهم سال جاری شمسی، آذر (۲۱ نوامبر تا ۲۰ دسامبر ۲۰۲۴ / ۱ تا ۳۰ آذر ۱۴۰۲)، نسبت به مدت مشابه در سال گذشته ۳۸ درصد افزایش یافت.
طبق گزارشها، نیروگاههای خورشیدی بیش از ۸۱ میلیون کیلوواتساعت برق در این ماه تولید کردند.
این میزان تولید برق از نیروگاههای خورشیدی مانع از انتشار ۵۶,۰۰۰ تن گازهای گلخانهای (GHG) شده است.
افزایش ظرفیت نیروگاههای خورشیدی ایران تا پایان سال آینده
عباس علیآبادی، وزیر نیرو، اعلام کرد که ظرفیت نیروگاههای خورشیدی ایران تا پایان سال آینده شمسی (۲۰ مارس ۲۰۲۶ / ۳۰ اسفند ۱۴۰۴) به ۴,۰۰۰ مگاوات افزایش خواهد یافت.
علیآبادی افزود:
«شبکه برق کشور بزرگ است و با ظرفیت تولید و مصرف سالانه حدود ۳۵۰ میلیارد کیلوواتساعت برق، از نظر فنی پتانسیل جذب بیش از ۳۰,۰۰۰ مگاوات انرژی خورشیدی را دارد. در حالی که از ابتدای دولت قراردادهای قابل توجهی در این زمینه منعقد شده است، ما تلاش میکنیم با همکاری بخش خصوصی این پتانسیل را محقق کنیم و محیطی جذاب برای سرمایهگذاری و بازاری مناسب برای جذب سرمایهگذاران ایجاد کنیم.»
وی همچنین بیان کرد:
«با توجه به این که ظرفیت کنونی نیروگاههای خورشیدی کشور ۱,۲۰۰ مگاوات است، با این افزایش، انتظار میرود که این رقم تا سال آینده به بیش از ۳,۰۰۰ تا ۴,۰۰۰ مگاوات برسد که رقم قابل توجهی است.»
افزایش ۵۰۰ مگاواتی ظرفیت انرژیهای تجدیدپذیر تا پایان سال جاری
بر اساس اعلام یکی از مقامات سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی ایران (ساتبا – SATBA)، ظرفیت نیروگاههای تجدیدپذیر ایران تا پایان سال جاری شمسی (۲۰ مارس ۲۰۲۵ / ۳۰ اسفند ۱۴۰۳) ۵۰۰ مگاوات افزایش خواهد یافت.
افزایش ظرفیت نیروگاههای تجدیدپذیر ایران تا پایان سال جاری
علی شبنورد، مدیرکل دفتر نظارت بر احداث و تولید نیروگاههای سازمان ساتبا (SATBA)، اعلام کرد:
«با در نظر گرفتن ظرفیت نیروگاههای جدید در حال ساخت، ظرفیت نیروگاههای تجدیدپذیر تا پایان سال جاری شمسی ۵۰۰ مگاوات افزایش خواهد یافت.»
او بر عزم جدی وزارت نیرو و دولت برای غلبه بر عدم تعادل عرضه و تقاضای برق از طریق توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در کشور تأکید کرد.
شبنورد ظرفیت اسمی کنونی نیروگاههای تجدیدپذیر کشور را ۱,۳۷۱ مگاوات اعلام کرد و افزود که تنها در هفته گذشته ۵۳ مگاوات به ظرفیت نیروگاههای تجدیدپذیر کشور اضافه شده است.
اقدامات ایران برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر
در سالهای اخیر، دولت ایران اقدامات جدی برای تسریع رشد و توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در کشور انجام داده است.
از مهمترین اقدامات انجام شده برای این منظور میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تنوعبخشی به مدلهای تأمین مالی پروژههای تجدیدپذیر
- افزایش سقف خرید تضمینی برق تجدیدپذیر
- فراهم کردن امکان خرید و فروش برق تجدیدپذیر در تابلوی سبز بورس انرژی ایران (IRENEX)
- فراهم کردن امکان صادرات برق تجدیدپذیر
هدفگذاری وزارت نیرو برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر
وزارت نیرو برنامهریزی کرده که تا پایان سال ۲۰۲۵ (پایان سال ۱۴۰۴)، ۱۰,۰۰۰ مگاوات به ظرفیت نیروگاههای تجدیدپذیر کشور اضافه کند.
در ژانویه سال ۲۰۲۲ (دی ۱۴۰۰)، وزارت نیرو و برخی از پیمانکاران خصوصی کشور تفاهمنامههایی برای همکاری در احداث نیروگاههای تجدیدپذیر جدید در سراسر کشور امضا کردند.
نیروگاههای جدید تجدیدپذیر در دست ساخت
اواخر ماه جولای، محمود کمانی، رئیس سازمان ساتبا، اعلام کرد که ۶۰۰ نیروگاه تجدیدپذیر با مجموع ظرفیت ۱۳,۵۰۰ مگاوات در سراسر کشور در حال ساخت است.
او افزود:
«امیدواریم با اجرای این نیروگاهها، سهم انرژیهای تجدیدپذیر در تولید برق ایران طی دو سال آینده به بیش از ۱۵ درصد افزایش یابد.»