آنچه در این مطلب می خوانید
تعطیلی ۶۵ درصد از معادن ایران به دلیل مشکلات متعدد
بهرام شکوری (Bahram Shakouri)، رئیس کمیسیون معدن اتاق بازرگانی ایران، اعلام کرد که ۶۵ درصد از معادن کشور به دلیل «مشکلات متعدد» تعطیل شدهاند. وی همچنین گفت که ۱۲ تشکل اقتصادی در نامهای به آیت الله سید علی خامنهای (Ali Khamenei)، رهبر انقلاب اسلامی، خواستار رفع موانع برای بخش خصوصی شدهاند.
روز یکشنبه، ۲ فوریه ۲۰۲۵ (14 بهمن ۱۴۰۳)، شکوری در یک نشست خبری اعلام کرد که انتظار دارند دولت در کنار بخش خصوصی برای رفع موانع همکاری کرده و نقش «تسهیلگر» داشته باشد.
مشکلات ساختاری معادن؛ کمبود انرژی و بحران مالی
به گفته او، چالشهای بخش معدن مانند زنجیرهایی بر پای فعالان اقتصادی عمل میکنند و او ناترازی انرژی را یکی از عوامل اصلی مشکلات معدنکاری دانست.
در همین نشست خبری، قدیر قیافه (Qadeer Qiyafe)، نایبرئیس اتاق بازرگانی ایران، به مشکلات اقتصادی بخش معدن اشاره کرد و گفت:
” فعالان اقتصادی در کل زنجیره تأمین معدن با محدودیتهای مالی روبهرو هستند و صادرات نیز با چالشهای متعددی مواجه شده است.”
او کسری بودجه شدید دولت را عامل اصلی مشکلات اقتصادی در این بخش دانست و همچنین قطعیهای برق را یکی دیگر از موانع رسیدن به رشد اقتصادی پیشبینیشده ۱۳ درصدی عنوان کرد.
بحران انرژی و تأثیر آن بر فعالیتهای معدنی
مقامات و رسانههای دولتی جمهوری اسلامی معمولاً از اصطلاح «ناترازی» برای اشاره به کمبود یا بحران انرژی در ایران استفاده میکنند—مشکلی که علاوه بر سایر بخشهای اقتصادی، فعالیت معادن را نیز مختل کرده و حتی منجر به تأخیر در پرداخت حقوق کارگران شده است.
پیشتر، مهرداد اکبریان (Mehrdad Akbariyan)، رئیس انجمن سنگ آهن ایران، در گفتوگو با خبرگزاری دولتی ایرنا (IRNA) اعلام کرده بود که معادن برای ماشینآلات، تجهیزات حملونقل و عملیات استخراج به گازوئیل نیاز دارند، اما بحران انرژی این نیاز را تشدید کرده است.
او کمبود سوخت را عاملی محدودکننده توصیف کرد که منجر به کاهش تولید و افزایش هزینه نهایی محصولات معدنی شده است.
معضل قیمت و اتهام قاچاق سوخت در میان معدنکاران
اکبریان توضیح داد که در این شرایط، معدنکاران حتی نمیتوانند گازوئیل را خارج از سهمیه خود خریداری کنند، چون قیمت آن «۱۰ برابر» نرخ دولتی است. علاوه بر این، اگر معدنکاران سوخت را خارج از سهمیه رسمی تهیه کنند، ممکن است با اتهام «قاچاق» روبهرو شوند.
در همین حال، معدنکاران در ایران سالهاست که با حوادث متعدد در معادن غیراستاندارد دستوپنجه نرم میکنند و در برخی موارد جان خود را از دست میدهند.