آنچه در این مطلب می خوانید
گزارشهای منتشرشده از رسانههای داخلی ایران و شبکههای اجتماعی از قطع گسترده برق در تهران حکایت دارند. در پی این خاموشیها، مدارس، بانکها و ادارات دولتی در چندین استان، ازجمله تهران، روز چهارشنبه تعطیل شدند.
وزارت نیرو «کمبود سوخت در نیروگاهها» را دلیل قطعی گسترده برق عنوان کرده و از مردم خواسته است تا در مصرف انرژی صرفهجویی کنند.
شرکت توانیر نیز شامگاه سهشنبه، ۲۲ بهمن، در بیانیهای اعلام کرد که به دلیل سرمای هوا، افزایش مصرف گاز در بخش خانگی، و محدودیت در تأمین و انتقال گاز به نیروگاهها، برق قطع شده است و کشور برای تأمین نیاز برق خود به «همکاری هموطنان» نیاز دارد.
تا این لحظه، دستکم ۱۴ استان در روز چهارشنبه تعطیل شدهاند. معاون استاندار تهران در گفتوگو با تلویزیون دولتی ایران تأکید کرد که تعطیلی مراکز آموزشی و اداری در پایتخت با هدف «مدیریت مصرف انرژی» صورت گرفته است.
همزمان، برخی گزارشها نشان میدهند که در پی قطعی برق، نهتنها دکلهای مخابراتی تحت تأثیر قرار گرفتهاند، بلکه چراغهای راهنمایی نیز از کار افتادهاند که این امر موجب ازدحام شدید ترافیک در برخی خیابانها شده است.
اجرای خاموشیهای گسترده، حتی در پایتخت، به دلیل کمبود سوخت در حالی صورت میگیرد که دادههای شرکت اطلاعات کالایی Kpler، که به دست رادیو فردا رسیده، نشان میدهد ایران در حال صادرات سوخت در مقیاس وسیع است.
خبرگزاری دولتی ایسنا گزارش داده که قطعی برق در مناطق شرقی و غربی تهران اجرا شده است، اما وبسایت دولتی رویداد۲۴ اعلام کرده که بخشهای وسیعی از شرق، مرکز، جنوب و غرب تهران شامگاه سهشنبه تا ساعت ۲۰ دچار خاموشی شدهاند.
منصوری، مدیر روابط عمومی شرکت توزیع برق تهران، در گفتوگو با رویداد۲۴ دلیل قطع برق در نقاط مختلف پایتخت را افت فشار گاز عنوان کرده است. با این حال، همزمان، یکی دیگر از مسئولان این شرکت که نخواست نامش فاش شود، این ادعا را رد کرده و ارتباط قطعیها با کاهش فشار گاز را نادرست دانسته است.
از ابتدای پاییز، دولت ایران مدعی شده که ذخایر سوخت نیروگاهها کاهش یافته و در نتیجه، خاموشیهای گستردهای را در سراسر کشور اجرا کرده است.
دادههای شرکت Kpler نشان میدهد که ایران در پاییز و زمستان امسال صادرات گاز مایع (LPG) خود را بهطور قابلتوجهی افزایش داده است. این کشور تنها در ماه نوامبر (اواسط پاییز) برای یک ماه صادرات نفت کوره (مازوت) را کاهش داد، اما در ماه دسامبر آن را به سطح قبلی بازگرداند.
در پاییز و اوایل زمستان امسال، ایران بهطور میانگین روزانه حدود ۳۰۰,۰۰۰ بشکه (معادل ۲۶,۰۰۰ تن) LPG و بیش از ۲۰۰,۰۰۰ بشکه مازوت صادر کرده است.
علاوه بر این، دادههای سازمان تنظیم مقررات بازار انرژی ترکیه نشان میدهد که خرید گاز این کشور از ایران، بهویژه پس از تابستان، افزایش قابلتوجهی داشته است. در ۱۱ ماه نخست سال ۲۰۲۴، ایران صادرات گاز خود به ترکیه را ۴۰ درصد افزایش داد و به ۶.۵ میلیارد مترمکعب رساند.
ایران به عراق نیز گاز صادر میکند، اما هیچیک از دو کشور اطلاعات رسمی درباره حجم دقیق گاز تحویلی منتشر نکردهاند.