افزایش ذخایر نفت ایران و روسیه در دریا پس از تشدید تحریم‌های آمریکا

با افزایش تحریم‌های آمریکا علیه ایران و روسیه، حجم نفت ذخیره‌شده در نفتکش‌های این دو کشور به بالاترین سطح در ماه‌های اخیر رسیده است، که باعث افزایش قیمت جهانی نفت خام شده است.

به گزارش رویترز (Reuters) در روز چهارشنبه، ۱۲ فوریه (24 بهمن)، به نقل از منابع تجاری و تحلیلگران، با تشدید تحریم‌ها، تعداد نفتکش‌های در دسترس برای حمل محموله‌های نفتی ایران و روسیه کاهش یافته است و خریداران تمایل کمتری به خرید این محموله‌ها نشان داده‌اند.

طبق این گزارش، از اکتبر سال ۲۰۲۴ تاکنون، واشنگتن چندین دور تحریم علیه نفتکش‌ها و نهادهای مرتبط با نفت ایران و روسیه اعمال کرده است که باعث اختلال در تجارت این کشورها با چین و هند، مشتریان سنتی آن‌ها، شده است.

ازسرگیری سیاست فشار حداکثری؛ تلاش آمریکا برای توقف صادرات نفت ایران

در ۴ فوریه (16 بهمن ۱۴۰۳)، دونالد ترامپ (Donald Trump)، رئیس‌جمهور آمریکا، دستوری را برای ازسرگیری سیاست فشار حداکثری علیه ایران و رساندن صادرات نفت این کشور به صفر امضا کرد. او هشدار داد که نباید به جمهوری اسلامی اجازه داده شود که نفت خود را به کشورهای دیگر بفروشد.

تحریم‌های جدید آمریکا علیه شبکه فروش نفت ایران

به عنوان اولین اقدام پس از دستور ترامپ، در ۶ فوریه (18 بهمن ۱۴۰۳)، وزارت خزانه‌داری آمریکا یک شبکه بین‌المللی مرتبط با انتقال و فروش نفت ایران را تحریم کرد.

رویترز همچنین گزارش داد که در ماه گذشته، گروه بندری شاندونگ چین ورود نفتکش‌های تحریم‌شده حامل نفت ایران و روسیه را به بنادر این استان ممنوع کرده است.

در نتیجه این تصمیم، تخلیه محموله‌های نفتی ایران و روسیه با چالش‌های جدی مواجه شده است.

افزایش ذخایر شناور نفت ایران؛ کاهش دسترسی به نفتکش‌های غیرتحریمی

بر اساس داده‌های شرکت Braemar ACM، ۵۷ درصد از ۱۲۷ نفتکش غول‌پیکر (VLCC) که در انتقال نفت ایران به چین نقش دارند، تحت تحریم‌های آمریکا قرار گرفته‌اند.

رویترز به نقل از سه تحلیلگر گزارش داد که به دلیل افزایش صادرات نفت و هم‌زمان کاهش سرعت تخلیه محموله‌ها در چین، ذخایر نفتی شناور ایران از ابتدای سال جاری بین ۱۰ تا ۲۰ میلیون بشکه افزایش یافته است.

اختلاف نظر درباره حجم واقعی ذخایر نفت شناور ایران

رویترز همچنین اعلام کرد که کارشناسان درباره میزان دقیق نفت ذخیره‌شده ایران در نفتکش‌های شناور، معروف به “ناوگان سایه”، توافق نظر ندارند.

بر اساس داده‌های شرکت Kpler، ذخایر نفت شناور ایران به بیش از ۲۵ میلیون بشکه رسیده است که بالاترین میزان در بیش از یک سال گذشته محسوب می‌شود. حدود ۸۰ درصد از این محموله‌ها در آب‌های سنگاپور و مالزی شناور هستند.

اما اما لی (Emma Li)، تحلیلگر ارشد شرکت Vortexa، معتقد است که تا پایان ژانویه ۲۰۲۵ (۱۱ بهمن ۱۴۰۳)، میزان ذخایر نفت خام و میعانات گازی شناور ایران به ۷۳.۱ میلیون بشکه افزایش یافته است.

او افزود که صادرات نفت ایران برای دومین ماه متوالی افزایش داشته و در ماه ژانویه به ۱.۷۸ میلیون بشکه در روز رسیده است.

کاهش تعداد نفتکش‌های غیرتحریمی که امکان حمل نفت ایران به چین را دارند، یکی از عوامل اصلی افزایش قیمت جهانی نفت خام بوده است.