در حالی که ممکن است متوقف شدن خرید طلا توسط بانک مرکزی چین در ماه مه ناامیدکننده باشد، اکنون میتوانیم صندوقهای ETF طلا چینی را به این ترکیب اضافه کنیم. آنها 2.3 میلیون اونس طلا دارند که در مقایسه با 72.8 میلیون اونس بانک مرکزی چین (PBOC) ناچیز، اما در حال رشد است.
بانک مرکزی چین خریدها را متوقف میکند
در ۲۶ آوریل (۷ اردیبهشت ۱۴۰3)، الکساندر اشتاهل (Alexander Stahel)، بنیانگذار شرکت Burggraben مستقر در زوگ (Zug)، طولانیترین توییت درباره طلا را که تاکنون دیدهام، منتشر کرد. او نکات خوبی را مطرح کرد و این یکی برجسته بود:
“امروز، باید بر نرخهای واقعی و همچنین بازار طلای چین تمرکز کرد تا خریدار حاشیهای طلا را درک کرد.”
بازار طلای چین به سرعت در حال رشد است و فعالیتهای فزاینده آنها در حال افزایش قیمت طلا است. برخلاف سرمایهگذاران غربی، سرمایهگذاران چینی گزینههای کمتری برای سرمایهگذاری پساندازهای خود دارند و با توجه به بازدهیهای بسیار پایین و وضعیت نامساعد بازار املاک و بورس، طلا به یک جایگزین معتبر برای بزرگترین جمعیت متوسط درآمد جهان تبدیل شده است. طلا همچنین از یک کاهش ارزش احتمالی یوان (Renminbi) در آینده محافظت میکند.
به خوبی شناخته شده است که بانک مرکزی چین (PBOC) از سال ۲۰۰۱ در حال جمعآوری طلا بوده است و این امر به همراه سایر عوامل به پشتیبانی از قیمت طلا کمک کرده است. با این حال، از سال ۲۰۱۵، زمانی که خود طلا در وضعیت نامساعدی قرار داشت، چین فرصت را غنیمت شمرد تا طلای ارزان را به ذخایر خود اضافه کند و به این ترتیب حضور خود را در بازار به طور قابل توجهی افزایش داد. این خریدها ادامه داشته است اما با سرعت کمتری. جای تعجب نیست که اعلام عدم خرید جدید در ماه مه ناامیدی در بازار به همراه داشت.
ذخایر طلای بانک خلق چین
ما نباید نگران توقف خریدهای بانک مرکزی چین (PBOC) باشیم، چون آنها الگوی حرکت مرحلهای دارند و برنامههای انباشتگی آنها تمایل دارند پس از افت قیمت دنبال شوند. اکنون که قیمت طلا بالاست، احتمالاً آنها صبر میکنند و منتظر فرصت دیگری خواهند بود.
بانک مرکزی چین به طور رسمی ۷۲.۸ میلیون اونس (MoZ) طلا در اختیار دارد که آن را به ششمین دارنده بزرگ طلا تبدیل میکند که تا حد زیادی برابر با ذخایر ایتالیا، فرانسه و روسیه است. آلمان کمی بیشتر طلا در اختیار دارد، در حالی که ایالات متحده آمریکا با ذخیرهای که سه برابر بیشتر است، بزرگترین ذخیره طلا را در اختیار دارد. این دادهها به صورت تن گزارش میشوند.
10 کشور دارای بیشترین ذخایر طلا
با افزودن ذخایر ارزی، چین از نظر مجموع ذخایر بسیار جلوتر است و طلا سهم ۴.۶ درصدی دارد. پتانسیل چین برای افزایش این مقدار واضح است. تحلیلگرانی مانند یان نیوونهویس (Jan Nieuwenhuijs) باور دارند که بانک مرکزی چین تقریباً دو برابر مقدار طلایی که ادعا میکند در اختیار دارد، که به عنوان “بدترین راز نگهداشتهشده جهان” شناخته میشود.
لازم به ذکر است که بریتانیا از نظر ذخایر طلا در رتبه ۱۸ قرار دارد، درست زیر قزاقستان، چون در دهه ۱۹۹۰ یک فروشنده مشتاق بود – سیاستی که هرگز به طور رضایتبخشی توضیح داده نشده است. اما قبل از سال ۲۰۰۹، بریتانیا تنها کشوری نبود که ذخایر طلای خود را به فروش میرساند، چون ذخایر طلای بانکهای مرکزی در حال کاهش بود. پس از بحران اعتباری، این روند معکوس شد و اکنون بانکهای مرکزی ۳۶,۰۰۰ تن (۱,۱۵۷ میلیون اونس) یا ۱۴ برابر مقداری که در ETFها نگهداری میشود، طلا در اختیار دارند.
ذخایر طلای بانک مرکزی جهانی
افزایش ذخایر بیشتر در کشورهای با اقتصاد نوظهور دیده میشود که در میان آنها، چین پیشتاز است. سهم رسمی آنها از ذخایر در سال 2001، 1 درصد بود که به بیش از 6 درصد افزایش یافته است. با استفاده از اعداد مربوط به ماه ژانویه، این میزان بیشتر شبیه به 12 درصد است.
سهم چین از ذخایر طلای جهان
در حالی که بانک مرکزی چین (PBOC) استراحت میکند، سایر بانکهای مرکزی جهان به کار خود ادامه میدهند. بر اساس نظرسنجی شورای جهانی طلا (World Gold Council Central Bank Gold Survey)، ۸۱ درصد از پاسخدهندگان اعلام کردند که انتظار دارند مدیران ذخایر به افزایش داراییهای طلای خود در ۱۲ ماه آینده ادامه دهند. این میزان بالاترین رقم ثبت شده تاکنون است.
۱۲ صندوق ETF طلای چینی ۲.۳ میلیون اونس طلا در اختیار دارند
با این حال، تنها بانکهای مرکزی نیستند که داراییهای خود را افزایش میدهند، چون چین اکنون ۱۲ صندوق ETF طلا دارد که ۹ صندوق بیشتر از سال ۲۰۲۰ هستند و مجموعاً ۲.۳ میلیون اونس طلا در اختیار دارند. این صندوقها در سال گذشته ورودیهای قویای داشتهاند.
داراییهای ETF طلای چین
صندوقهای ETF طلای غیرچینی در سالهای اخیر شاهد خروج سرمایه بودهاند که به آن خواهیم پرداخت. اما با نگاه به صندوقهای ETF طلای چینی به عنوان درصدی از صندوقهای ETF طلای جهانی، سهم آنها اکنون نزدیک به ۳ درصد است. توجه داشته باشید که صندوقهای ETF طلای چینی در گذشته بر قیمت طلا اثر نمیگذاشتند، اما در ماههای اخیر، به نظر میرسد که تأثیر بیشتری به دست آوردهاند.
سهم چین از بازار ETF طلا
این همه طلایی نیست که توسط سرمایهگذاران چینی نگهداری میشود، چون فروش قابل توجهی از محصولات ساختار یافته، سکههای طلا، طلاهای تایل، شمشها و دانههای طلا نیز وجود دارد. اما ما فکر میکنیم که افزایش تقاضای صندوقهای ETF طلای چینی میتواند نشانگر افزایش تقاضا برای دیگر سرمایهگذاریهای طلا نیز باشد. چین به تب طلای خود دچار شده است.
در حالی که ممکن است متوقف شدن خرید طلا توسط بانک مرکزی چین (PBOC) در ماه مه ناامیدکننده باشد، اکنون میتوانیم صندوقهای ETF طلای چینی را به این ترکیب اضافه کنیم. آنها ۲.۳ میلیون اونس طلا در اختیار دارند که در مقایسه با ۷۲.۸ میلیون اونس بانک مرکزی چین ناچیز، اما در حال رشد است. ترکیب داراییهای رسمی طلا از بانک مرکزی چین و صندوقهای ETF طلای چینی در مقابل قیمت در یوان نمایش داده میشود.
داراییهای طلای چین: بانک خلق چین و ETFها
تقاضا برای طلا در چین احتمالاً بالا باقی خواهد ماند چون قیمت در شانگهای بالاتر از بازار جهانی است.
پرمیوم شانگهای
پرمیوم شانگهای در طول سال گذشته وجود داشته است و همراه با مشاهدات قبلی، تمایل به ایجاد نیروی صعودی برای قیمت طلا دارد. به زبان ساده، این بدان معناست که طلا از غرب به شرق حرکت میکند و با قیمت بالاتر انگیزه میگیرد. این موضوع بسیاری از تغییرات توازن قدرت در سراسر جهان را نشان میدهد.
قبل از این که از شرق خارج شویم، باید به یک داستان نوظهور در مورد صندوقهای ETF طلا در هند اشاره کنیم، جایی که 8 صندوق ETF اکنون ۸۷۹,۰۰۰ اونس طلا را در اختیار دارند که از سال ۲۰۲۰ در حال رشد بوده است. دو صندوق ETF جدید طلا در ماههای اخیر راهاندازی شدهاند.
داراییهای ETF طلای هند
ذخایر هند نیز با سرعت در حال افزایش است و اخیراً از ۲۶ میلیون اونس عبور کرده است. این مقدار یک سوم ذخایر چین است اما بیش از دو برابر ذخایر بریتانیا است.
ذخایر طلای هند
چین و هند اکنون ۱۰۲.۴ میلیون اونس طلا در بانکهای مرکزی و صندوقهای ETF داخلی خود دارند که بیشتر از مجموع صندوقهای ETF طلای بقیه جهان است.
آغاز انباشت ذخایر طلا
به خوبی مشخص شده است که در حالی که چین و هند در حال انباشت طلا هستند، غرب عمدتاً توسط مدیران ثروت در حال فروش است. صندوقهای ETF طلا در سال ۲۰۲۰ با بیش از ۱۰۰ میلیون اونس به اوج رسیدند و اکنون ۷۵ میلیون اونس در اختیار دارند.
اخیراً جریانهایی به سمت صندوقهای ETF دیده شده و میتوان انتظار داشت که این جریانها افزایش یابند. با کاهش دادههای مربوط به تورم ایالات متحده در هفته گذشته، اکنون میتوانیم فرض کنیم که نرخهای بهره پایینتر در پیش است و این مسئله باعث افزایش تقاضا برای طلا در غرب نیز خواهد شد.
طلای نگهداری شده توسط ETFها
نرخها و عرضه پول
با کاهش بازده اوراق قرضه، داراییهای جایگزین مانند طلا برای سرمایهگذاران جذابتر به نظر میرسند. سه چرخه آخر کاهش نرخ بهره در سالهای ۲۰۰۰، ۲۰۰۷ و ۲۰۱۹ آغاز شدند. همه آنها برای طلا خوب بودند و ما تردید داریم که چرخه بعدی نیز همینطور خواهد بود.
افزایش قیمت طلا بر اساس کاهشهای نرخ
یک تفاوت این است که به نظر نمیرسد نرخها به صفر بازگردند مگر این که با یک بحران مالی بزرگ یا رکود دیگری مواجه شویم. این امکان وجود دارد، اما محتملتر این است که کاهش نرخها به طور نسبی انجام شود چون تورم به آرامی کاهش مییابد. کالاها، غذا و انرژی نقش خود را ایفا کردهاند، اما به نظر میرسد دستمزدها ثابت هستند. علاوه بر این، به نظر میرسد اقتصاد جهانی با کسریهای بزرگ دولتی حمایت میشود. این انتشار بیش از حد اوراق قرضه بر بازار اوراق قرضه تأثیر خواهد گذاشت و ممکن است بازدهیها را افزایش دهد.
مسئله عرضه پول وجود دارد که پس از جهش سال ۲۰۲۰، به مدت سه سال ثابت مانده است. احتمال میرود که این موضوع تغییر کند چون با عوامل جدید، مجدداً افزایش مییابد. آخرین باری که از باند پایین به باند بالا بین سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۱ رفت، نرخ رشد سالانه معادل ۱۲ درصد بود.