پالایشگاه‌های مستقل چین واردات نفت خام خود از ایران را در ماه ژوئن به میزان ۴.۳ درصد افزایش دادند و به بالاترین میزان در 8 ماه اخیر یعنی حدود ۶.۱ میلیون تن متریک رساندند.

S&P Global Commodity Insights گزارش داد که نفت خام ایرانی که بسیار ارزان‌تر از نفت خام روسی ESPO است، در ماه‌های اخیر بین پالایشگاه‌های مستقل محبوبیت بیشتری پیدا کرده است.

بر اساس داده‌های منابع و S&P Global Commodity Insights در تاریخ ۴ جولای (14 تیر)، پالایشگاه‌های مستقل چین، عمدتاً در استان شرقی شاندونگ (Shandong)، واردات نفت خام ایرانی خود را در ماه ژوئن به میزان ۴.۳ درصد افزایش دادند و به بالاترین میزان در 8 ماه اخیر یعنی حدود ۶.۱ میلیون تن متریک رسیدند تا هزینه‌های مواد اولیه را کاهش دهند و با ذخایر پایین پالایش مبارزه کنند.

داده‌ها نشان داد که این حجم از واردات بالاترین میزان از اکتبر سال ۲۰۲۳ بود که به ۶.۲۲ میلیون تن متریک رسید.

در مقایسه با ۵۴.۲ درصد در ماه مه، نفت خام ایرانی حدود ۶۵.۷ درصد از کل سبد مواد اولیه پالایشگاه‌های مستقل کوچک در شاندونگ در ماه ژوئن را تشکیل داد.

واردات بیشتر در ماه ژوئن عمدتاً به دلیل نیازهای مواد اولیه پالایشگاه‌های مستقل بود که بیشتر سال ۲۰۲۴ را با حاشیه‌های ضعیف پالایش درگیر بوده‌اند و در انتخاب مواد اولیه خود دقیق‌تر عمل می‌کنند، منابع گفتند.

نفت خام ایرانی که بسیار ارزان‌تر از نفت خام روسی ESPO است، در ماه‌های اخیر بین پالایشگاه‌های مستقل محبوبیت بیشتری پیدا کرده است.

یک منبع تجاری گفت: “نفت خام‌های دیگر به اندازه نفت خام ایرانی ارزان نیستند.”

بر اساس منابع تجاری، معاملات اولیه برای نفت خام ESPO که در ماه آگوست به چین می‌رسد، با تخفیف حدود ۶۰-۸۰ سنت در هر بشکه به ICE Brent فروخته شد.

در مقایسه، نفت سنگین ایرانی (Iranian Heavy) با تخفیف حدود ۹ دلار در هر بشکه به ICE Brent بر اساس DES شاندونگ (Shandong) معامله شد، که حدود ۳ دلار در هر بشکه کمتر از تخفیف ۵-۶ دلار در هر بشکه برای نفت سبک ایرانی (Iranian Light) در همان مبنا بود، که آن را به ویژه در شرایط ذخایر پایین، جذاب‌تر می‌کرد.

به گزارش منابع خبری، محموله‌های بیشتری از نفت سنگین ایرانی در بازار شاندونگ نسبت به نفت سبک ایرانی وارد شده‌اند، که عمدتاً به دلیل قیمت‌های نسبتاً پایین‌تر بوده است.

داده‌های ارائه شده توسط ارائه‌دهنده اطلاعات انرژی محلی، OilChem، نشان داد که ذخایر متوسط ماهانه در پالایشگاه‌های مستقل شاندونگ از فرآوری نفت‌های خام وارداتی، به دلیل شاخص‌های بالای نفت خام به همراه قیمت‌های پایین‌تر محصولات نفتی، در هفته منتهی به ۴ جولای (14 تیر)، ۳۲.۳ درصد کاهش یافت و به ۸۳.۵ یوان در هر تن متریک رسید.

داده‌های OilChem نشان داد که نرخ بهره‌برداری متوسط نیز در هفته منتهی به ۴ جولای به طور جزئی با ۰.۴ درصد کاهش به حدود ۵۰.۵ درصد رسید.

این پایین‌ترین میزان بهره‌برداری آن‌ها از ماه مه ۲۰۲۲، یعنی زمانی است که مرکز مالی و صنعتی چین، شانگهای، برای کنترل COVID-19 قرنطینه شد.

افزایش ۲۲ درصدی واردات در نیمه اول سال ۲۰۲۴

داده‌های Commodity Insights نشان داد که در نیمه اول سال ۲۰۲۴، واردات ترکیبی مواد اولیه از ایران ۲۲.۳ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافت و از ۲۴.۷ میلیون تن متریک به ۳۰.۲ میلیون تن متریک رسید.

این محموله‌ها حدود ۵۲.۲ درصد از مواد اولیه وارداتی توسط پالایشگاه‌های مستقل را در همان دوره تشکیل می‌دهند، که نسبت به پایه پایین ۳۵.۸ درصد در دوره مشابه سال گذشته رشد داشته است.

در مقایسه، واردات از روسیه ۳۱.۵ درصد نسبت به سال گذشته کاهش یافت و در نیمه اول سال ۲۰۲۴ به ۲۰.۷۸ میلیون تن رسید.

محموله‌های ایرانی معمولاً به عنوان نفت‌های مخلوط با منشاء مالزی مانند مال Blend مخفی می‌شوند.

افزایش تولید ایران

وزیر نفت ایران، جواد اوجی (Javad Oji)، در تاریخ ۲۴ ژوئن اعلام کرد که پس از سرمایه‌گذاری ۳۴ میلیارد دلاری در ۱۵۵ پروژه، ایران تولید نفت خام خود را بیش از ۷۰ درصد در سه سال گذشته افزایش داده و به ۳.۶ میلیون بشکه در روز (b/d) رسانده است.

به گزارش خبرگزاری شانای وزارت نفت، اوجی این خبر را در مراسم افتتاح پروژه‌ای در میدان نفتی زمینی دانان (Danan) در غرب ایران اعلام کرد که پس از حفر ۱۱ چاه با هزینه ۱۳۵ میلیون دلار ۱۱,۰۰۰ بشکه در روز به تولید خود اضافه کرده و ظرفیت فرآوری و تولید خود را به ۱۹,۰۰۰ بشکه در روز رسانده است.

منابع پالایشگاه‌های مستقل گفتند که محموله‌های ایرانی موجود در بازار عمدتاً نفت خام سنگین با مقداری نفت خام سبک کمتر بودند که از نظر اقتصادی مقرون به صرفه‌تر بود.

اطلاعات Commodity Insights از منابع تجاری و پالایشگاه‌های مستقل، Kpler، کارگزاران حمل و نقل، منابع بندری و S&P Global Commodities at Sea جمع‌آوری شده و این اطلاعات توسط منابع آگاه تأیید شده است.