رشد انفجاری ارزهای دیجیتال بانک مرکزی که انتظار می‌رود تا سال 2031، 2,430 درصد افزایش یابد، می‌تواند روش‌های پرداخت جهانی را متحول کند و هزینه‌های تراکنش‌های بین‌المللی را میلیاردها کاهش دهد.

تغییرات جهانی در پرداخت‌ها: ارزهای دیجیتال بانک مرکزی آماده تحول در تراکنش‌ها

شرکت جونیپر ریسرچ (Juniper Research)، یک مؤسسه تحقیقاتی و مشاوره‌ای که در زمینه فناوری‌های دیجیتال و نوآوری تخصص دارد، روز دوشنبه گزارشی منتشر کرد که در آن افزایش چشمگیر تراکنش‌های ارز دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) پیش‌بینی شده است. این مؤسسه تخمین می‌زند که «تا سال 2031، تعداد پرداخت‌های جهانی که با استفاده از ارزهای دیجیتال بانک مرکزی انجام می‌شوند، به 7.8 میلیارد خواهد رسید، در حالی که این رقم در سال 2024 تنها 307.1 میلیون خواهد بود.» جونیپر در ادامه افزود:

این رشد چشمگیر 2,430 درصدی ناشی از تلاش بانک‌های مرکزی برای حفظ حاکمیت پولی در مواجهه با تسلط شبکه‌های کارت‌های اعتباری و افزایش محبوبیت استیبل‌ کوین ‌ها خواهد بود.

بر اساس گزارش «شورای آتلانتیک» تا ماه سپتامبر، 134 کشور و اتحادیه‌های پولی که 98 درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی را به خود اختصاص می‌دهند، در حال بررسی ارزهای دیجیتال بانک مرکزی هستند؛ که این رقم نسبت به 35 کشور در ماه مه 2020 به شدت افزایش یافته است. در حال حاضر، 66 کشور در مراحل پیشرفته‌ای از توسعه، آزمایش یا راه‌اندازی این ارزها قرار دارند و هر کشور عضو گروه 20 (G20) در این روند شرکت می‌کند. در حال حاضر، 44 پروژه آزمایشی ارزهای دیجیتال بانک مرکزی، از جمله یوان دیجیتال چین و یوروی دیجیتال اروپا، در حال اجرا است. کشورهای اروپایی، چه در داخل منطقه یورو و چه خارج از آن، به طور فزاینده‌ای استفاده از ارزهای دیجیتال بانک مرکزی را برای تراکنش‌های داخلی و برون‌مرزی آزمایش می‌کنند.

برای دستیابی به رشد بدون مرز و یکپارچه، شرکت «جونیپر ریسرچ» بر لزوم سازگاری میان ارزهای دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) تأکید می‌کند. این مؤسسه پیشنهاد می‌دهد که ارائه‌دهندگان CBDC با ابتکاراتی که توسط «بانک تسویه حساب‌های بین‌المللی» (BIS) هدایت می‌شوند، همکاری کنند تا زیرساخت‌ها و استانداردهای مشترکی توسعه دهند. بدون چنین همکاری‌هایی، اکوسیستم ارزهای دیجیتال بانک مرکزی ممکن است پراکنده و ناهماهنگ و منجر به ایجاد «جزایر دیجیتال» منزوی شود که به نوبه خود، بهره‌وری بالقوه در تراکنش‌های جهانی را محدود می‌کند.

گزارش جونیپر همچنین به مزایای اقتصادی قابل توجه این ارزهای دیجیتال در پرداخت‌های بین‌المللی اشاره می‌کند. این شرکت توضیح داد:

“در تحقیقات، پیش‌بینی شده است که از طریق استفاده از ارزهای دیجیتال بانک مرکزی و استیبل‌ کوین ‌ها، پرداخت‌های برون‌مرزی تا سال 2031 حدود 45 میلیارد دلار صرفه‌جویی خواهند داشت.”

این گزارش پیشنهاد می‌کند که این دارایی‌های دیجیتال با حذف واسطه‌های سنتی، تراکنش‌های بین‌المللی را ساده‌تر می‌کنند؛ واسطه‌هایی که در حال حاضر ارسال‌کنندگان حواله‌ها و کسب‌وکارهای بین‌المللی را با هزینه‌های بالا و شفافیت محدود مواجه می‌سازند.