ایران در میان پایین‌ترین رتبه‌های شاخص ادراک فساد در گزارش ۲۰۲۴ شفافیت بین‌الملل

طبق گزارش شفافیت بین‌الملل سال ۲۰۲۴، ایران با کسب ۲۳ امتیاز در رتبه ۱۵۱ از میان ۱۸۰ کشور قرار گرفت. این امتیاز یک واحد کمتر از سال گذشته بوده و ایران را در میان فاسدترین کشورهای جهان قرار داده است.

کشورهایی مانند جمهوری دموکراتیک کنگو، بنگلادش، موزامبیک، عراق و پاکستان در این شاخص عملکرد بهتری نسبت به جمهوری اسلامی ایران داشته‌اند.

شفافیت بین‌الملل کشورها و مناطق مختلف جهان را بر اساس ادراک از فساد در بخش دولتی رتبه‌بندی می‌کند. امتیازات در این شاخص از صفر (بسیار فاسد) تا ۱۰۰ (بسیار پاک) متغیر است.

دانمارک، فنلاند و سنگاپور در صدر کم‌فسادترین کشورها

بر اساس گزارش شفافیت بین‌الملل سال ۲۰۲۴، دانمارک (۹۰ امتیاز)، فنلاند (۸۸ امتیاز) و سنگاپور (۸۴ امتیاز) در صدر جدول قرار گرفته و به عنوان کم‌فسادترین کشورهای جهان شناخته شده‌اند.

مبنای ارزیابی شاخص ادراک فساد

امتیاز هر کشور بر اساس ترکیبی از حداقل سه منبع داده از ۱۳ ارزیابی و بررسی مختلف درباره فساد محاسبه می‌شود. این منابع توسط نهادهای معتبری مانند بانک جهانی و مجمع جهانی اقتصاد گردآوری شده‌اند.

در این شاخص، بالاترین امتیاز ممکن ۱۰۰ است و درک میزان فساد در یک کشور بیشتر به امتیاز آن بستگی دارد تا رتبه‌بندی آن در میان سایر کشورها.

فساد؛ عامل تهدید دموکراسی و بی‌ثباتی

این سازمان فساد را یکی از عوامل اصلی تضعیف دموکراسی، ایجاد بی‌ثباتی و نقض حقوق بشر دانسته و از جامعه بین‌المللی خواسته است که مبارزه با فساد را در اولویت بلندمدت خود قرار دهد.

چشم‌انداز تیره مبارزه با فساد در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا (MENA)

در این گزارش آمده است که چشم‌انداز مقابله با فساد در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا (MENA) ناامیدکننده است. طی ۱۲ سال گذشته، شاخص ادراک فساد در این منطقه تنها یک امتیاز افزایش یافته و به ۳۹ از ۱۰۰ رسیده است که آن را به یکی از ضعیف‌ترین میانگین‌های منطقه‌ای در جهان تبدیل کرده است.

این رکود در مبارزه با فساد در منطقه تا حد زیادی ناشی از کنترل مطلق رهبران داخلی است که در حالی که ثروت خود را افزایش می‌دهند، هرگونه مخالفت را سرکوب کرده و برای حفظ قدرت خود، درگیری‌ها را در سایر کشورها دامن می‌زنند. همچنین، این رهبران مانع از پیشرفت در موضوعات جهانی مانند برابری جنسیتی می‌شوند.

امتیازات کشورهای منطقه در شاخص فساد

  • امارات متحده عربی با ۶۸ امتیاز بالاترین رتبه را در منطقه دارد.
  • سوریه با ۱۲ امتیاز در قعر جدول قرار دارد.
  • بحرین از سال ۲۰۱۷ تاکنون بیشترین پیشرفت را داشته و امتیاز آن ۱۷ واحد افزایش یافته است.