نوریل روبینی (Nouriel Roubini)، اقتصاددان، معروف به «Dr. Doom»، پیش بینی می‌کند که سیستم ارز ذخیره جهانی از تک قطبی به دوقطبی تغییر خواهد کرد. او انتظار دارد اکثر کشورهایی که تلاش می کنند تا اتکای خود به دلار آمریکا را کاهش دهند، یوان چین را به عنوان جایگزینی برای دلار آمریکا پیشنهاد کنند.

دیدگاه روبینی در مورد دلار آمریکا و یوان چین به عنوان ارزهای ذخیره جهانی

نوریل روبینی، مشهور به Dr. Doom، در مصاحبه ای با رسانه هندی CNBC TV-18 که روز سه‌شنبه منتشر شد، در مورد آینده دلار آمریکا به عنوان ارز ذخیره جهان صحبت کرد. روبینی، اقتصاددان ارشد اطلس کاپیتال (Atlas Capital) و همچنین پروفسور بازنشسته اقتصاد و تجارت بین‌الملل در دانشکده بازرگانی استرن دانشگاه نیویورک (New York University Stern School of Business) است.

او توضیح داد که اکثر کشورهایی که یک گروه رقیب را برای مخالفت با ایالات متحده تشکیل می‌دهند و وابستگی خود را به دلار کاهش می‌دهند، در تلاش برای ایجاد یک سیستم جایگزین اقتصادی، پولی و ارز ذخیره جهانی هستند. این اقتصاددان افزود:

“این متحدان قصد دارند در جهت پیشنهاد رنمینبی (RMB) به عنوان یک سیستم جایگزین برای دلار آمریکا گام بردارند. ما قصد داریم از یک سیستم ارز ذخیره جهانی تک قطبی به سوی یک سیستم دو قطبی حرکت کنیم.”

این اولین باری نیست که روبینی از سیستم ارزی دوقطبی یاد می‌کند. او در ماه فوریه هشدار داد که تشدید محدودیت‌های اعمال شده توسط دولت ایالات متحده بر دشمنانش، از جمله تحریم‌های مالی، عامل ظهور یک سیستم ارزی ذخیره جهانی دوقطبی در دهه آینده است.

هند و فرایند دلارزدایی

روبینی به طور خاص در مورد هند نیز صحبت کرد. او ضمن اشاره به این که سیاست مالی این کشور «می‌تواند بهتر باشد»، تاکید کرد: «هند در وضعیت خوبی قرار دارد» و این کشور را به عنوان یک بازار نوظهور خوش‌آتیه می‌شناسد.

این اقتصاددان بر این باور است که هند به همراه چند بازار نوظهور دیگر، به ویژه با اجرای اصلاحات دیگر، در سال‌ها و دهه‌های آینده، به قدرت‌هایی برتر تبدیل خواهند شد. در نتیجه، او این بازارها را مقاصد سرمایه‌گذاری خوش‌آتیه‌ای برای بازارهای با درآمد ثابت و سهام می‌داند.

او انتظار ندارد با وجود ظهور احتمالی یک سیستم ارز جایگزین، هند در جنبش دلارزدایی شرکت کند. او معتقد است که رقابت استراتژیک هند با چین به این معنی است که ممکن است این کشور به جای رنمینبی با سیستم ارزی غربی همسوتر بماند. روبینی اظهار داشت:

” ممکن است اکنون هند به نفت، انرژی، غذا و کودهای شیمیایی از روسیه نیاز داشته باشد، اما این وابستگی می‌تواند در طول زمان تغییر کند.”

طبق گزارش‌ها، کشورهای عضو گروه بریکس (BRICS) در حال کار بر روی ایجاد شکل جدیدی از ارز هستند که وابستگی آنها به دلار آمریکا را کاهش دهد. بریکس در حال حاضر از برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی تشکیل شده است، اما چندین کشور دیگر از جمله آرژانتین، ایران، اندونزی، ترکیه، عربستان سعودی و مصر علاقه خود را برای پیوستن به این گروه ابراز کرده‌اند.

ده کشور آسیای جنوب شرقی که عضو مجمع کشورهای جنوب شرقی آسیا (آسه آن) هستند نیز موافقت کرده‌اند که از ارزهای محلی برای حمایت از تجارت فرامرزی و سرمایه‌گذاری در منطقه استفاده کنند.