دولت چین به اعمال تحریم‌ها علیه یک سری از شرکت‌های این کشور توسط ایالات متحده اعتراض کرد که آنها را از تجارت با نهادهای مستقر در ایالات متحده به اتهام همکاری با روسیه منع می‌کرد. وزارت بازرگانی چین از این اقدام انتقاد کرد و گفت که این «شکل معمولی از سوءاستفاده از اختیارات قانونی علیه شرکت‌های خارجی» است که به حقوق و منافع این شرکت‌ها آسیب می‌زند.

نارضایتی چین از اعمال تحریم‌ها علیه شرکت‌های این کشور

دولت چین مخالفت خود را با اِعمال مجموعه‌ای از تحریم‌ها علیه تعدادی از شرکت‌های این کشور به اتهام همکاری با روسیه ابراز کرده است. این شرکت‌ها که عمدتاً در تجارت الکترونیک فعالیت می‌کنند، ظاهراً به عنوان واسطه عمل می‌کردند و فناوری ایالات متحده را برای تحویل به روسیه خریداری می‌کردند و از تحریم‌های اعمال شده توسط دفتر کنترل دارایی‌های خارجی (OFAC) علیه نهادهای روسی فرار می‌کردند.

در بیانیه‌ای از سوی وزارت بازرگانی چین، آمریکا به اِعمال تحریم‌های بیش از حد علیه شرکت‌های این کشور متهم شده است. این بیانیه با محکوم کردن این اقدامات، اعلام کرد:

” این یک تحریم معمولی یکجانبه و نوعی «سوءاستفاده از اختیارات قانونی علیه شرکت‌های خارجی» است که به حقوق و منافع مشروع شرکت‌ها آسیب جدی وارد می‌کند و بر امنیت و ثبات زنجیره تأمین جهانی تأثیر می‌گذارد.”

علاوه بر این، چین با بیان این که از حقوق و منافع شرکت‌های چینی محافظت خواهد کرد، خواستار «اصلاح این تخلف» شد.

این اولین بار نیست که شرکت‌های چینی به اتهام همکاری با سایر کشورها برای دور زدن تحریم‌های قبلی تحت تحریم قرار می‌گیرند. در ماه مارس، گروهی از شرکت‌های چینی به خاطر همکاری با شرکت‌های ایرانی که به اقدامات جنگی روسیه کمک می‌کنند، تحریم شدند.

همچنین گروه دیگری از شرکت‌های چینی به دلیل ادغام سیستم بانکداری سایه برای شرکت‌های ایرانی تحریم شدند.

چین، آمریکا و تحریم‌ها

اعمال این تحریم‌ها باعث نگرانی برخی کارشناسان از تأثیرات آنها بر روابط دوجانبه آمریکا و چین شده است که از قبل تحت تأثیر تحولات مربوط به تایوان قرار گرفته است. از نظر هنک پالسون (Hank Paulson)، وزیر خزانه‌داری سابق ایالات متحده، «روابط ایالات متحده و چین بر لبه پرتگاه قرار دارد» و سیاست‌های اخیر دولت برای آرام کردن اوضاع بی‌تاثیر هستند.

پالسون اخیراً در مصاحبه با فایننشال تایمز، در مورد نتایج این سیاست‌ها صحبت کرد:

” اگر آمریکا در محدود کردن تجارت و سرمایه‌گذاری با چین بسیار زیاده‌روی کند و ما از آن چه متحدان و شرکای ما می‌خواهند انجام دهند، فراتر برویم، پیامد آن منزوی کردن ایالات متحده خواهد بود.”

اخیراً جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، نیز مجموعه‌ای از تحریم‌ها را علیه شرکت‌های نظامی و صنعتی در روسیه تمدید کرد.