آنچه در این مقاله می خوانید
به گفته کارشناسان بازار طلا، بانک مرکزی هند (RBI) به عنوان یکی از پنج خریدار برتر طلا در سه ماهه اول سال جاری در نظر گرفته شده است. از آنجا که بانکهای مرکزی به دنبال تنوع بخشیدن به ذخایر خود در میان ناپایداری شرایط اقتصادی هستند، بانک مرکزی هند (RBI) ذخایر طلای خود را به حدود 800 تن افزایش داده است.
این بانک پس از خرید 27 تن طلا بین ماههای آوریل تا دسامبر 2022، حدود 10 تن طلا را در سه ماهه اول سال جاری خریداری کرد که آن را در کنار روسیه، سنگاپور، چین و ترکیه در بین پنج خریدار برتر طلا در جهان قرار داد.
این خریدها در حالی انجام میشود که قیمت طلا در دوره بین ماههای ژانویه تا مارس 2023، 9 درصد افزایش یافته است. در پنج سال مالی گذشته، بانک مرکزی هند به طور پیوسته ذخایر طلای خود را افزایش داده است و در بحبوحه افزایش ناپایداری شرایط اقتصادی جهانی و تنشهای ژئوپلیتیکی، حدود 230 تن طلا برای تقویت ذخایر خود خریداری کرده است.
این بانک به طور مداوم طلا خریداری کرده است چون به دنبال کاهش وابستگی خود به اعتبار سیاسی از ایالات متحده است و کارشناسان انتظار دارند این روند ادامه یابد.
در گزارش مربوط به 24 آوریل که از سوی بانک جی. صفرا ساراسین (J. Safra Sarasin)، شرکت خدمات مالی و بانکداری سوئیس، منتشر شده، آمده است که ” میزان خرید بانکهای مرکزی بازارهای نوظهور همچنان بالا است، که باید به عنوان کفی برای قیمت طلا عمل کند.”
قیمت طلا در دوره بین ماههای ژانویه تا مارس 2023، 9 درصد افزایش یافته است. بر اساس گزارش ماه آوریل شورای جهانی طلا (WGC)، افزایش ذخایر در ماه مارس برای ثبت بالاترین جریان ورودی ماهانه از سال 2019، روند نزولی دو ماهه را برای صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله جهانی طلا و سرمایهگذاری آتی معکوس کرد.
پس از خرید 200 تن از صندوق بینالمللی پول (IMF) در سال 2009، بانک مرکزی هند فلز زرد زیادی به ذخایر خود اضافه نکرد.
با این حال، بر اساس گزارش شورای جهانی طلا (WGC) که دادههای صندوق بینالمللی پول را جمعآوری میکند، از سال مالی 2018، بانک مرکزی هند تا پایان فوریه 2023، به طور پیوسته ذخیره طلای خود را از 560.3 تن به 790.2 تن افزایش داده است.
آخرین دادههای شورای جهانی طلا (WGC) در مورد جریانهای صندوقهای قابل معامله جهانی (ETF) نیز نشان میدهد که در نهایت جریان برای طلا تغییر کرده است.
در گزارش بانک جی. صفرا ساراسین سوئیس آمده است: “برای اولین بار در 12 ماه گذشته، صندوقهای قابل معامله (ETF) طلا در ماه مارس در تمام قارهها جریان خالص داشتهاند.”
سوماساندارام (Somasundaram P.R)، مدیر عامل شورای جهانی طلا در هند، گفت: “همان طور که دادهها در ماه فوریه نشان میدهد، آنها (بانک مرکزی هند) به مدت پنج سال به طور پیوسته طلا خریداری کردهاند.” او افزود که انتظار دارد که بانک مرکزی هند در ماه مارس به خرید خود ادامه دهد و با توجه به وضعیت امن این فلز، این روند ممکن است ادامه یابد.
به طور کلی، بانک مرکزی هند دهمین ذخایر بزرگ طلای جهان را پس از آمریکا (8,134 تن)، آلمان (3,355 تن)، صندوق بین المللی پول (2,814 تن)، ایتالیا (2,452 تن) و فرانسه (2,437 تن) در اختیار دارد.
خرید بانک مرکزی هند همزمان با سایر بانکهای مرکزی انجام میشود که ذخایر خود را در میان ناپایداریهای اقتصادی ناشی از شیوع بیماری کووید-19 و درگیری روسیه و اوکراین متنوع میکنند.
شکر بانداری (Shekhar Bhandari)، رئیس بخش بانکداری تراکنشهای جهانی در بانک کوتاک ماهیندرا (Kotak Mahindra Bank)، گفت: در سال 2022، بانکهای مرکزی در سراسر جهان نسبت به سال 2021، 2.5 برابر و بالاترین میزان طلا در 55 سال گذشته را به ذخایر خود اضافه کردهاند.
بانداری گفت: “ذخایر طلا همراه با اقتصاد قوی میتواند باعث شود تا روپیه به عنوان ارز ذخیره جهانی در 10 سال آینده معرفی شود.”
مدن سبنویس (Madan Sabnavis)، اقتصاددان ارشد بانک بارودا (Bank of Baroda)، گفت که این خرید نشاندهنده اراده بانک مرکزی برای تنوع بخشیدن به ذخایر خود است. او افزود که این اقدام بیشتر نوعی سرمایهگذاری مطمئن بود.
پس از افزایش ارزش فلز گرانبها در ماه فوریه، سقوط بانک سیلیکون ولی (Silicon Valley Bank) ایالات متحده در اوایل ماه مارس منجر به احیای نوسانات بازار شد که به گفته کارشناسان طلا، موجب آغاز روند صعودی بهای طلا شد.
در گزارش بانک صفرا ساراسین آمده است: “با توجه به شدت فعلی رکود مالی، ما انتظار داریم در ماههای آینده، شکافهای بیشتری در سیستم مالی ظاهر شود. به نظر ما، این به ادامه حمایت از طلا اشاره دارد که معمولاً با شروع دورههای بحران مالی یا افزایش تنشهای ژئوپلیتیکی به شدت افزایش یافته است.”
جی پی مورگان (JP Morgan) در گزارشی در 25 آوریل، اعلام کرد: “با توجه به جریانهای متقابل بالقوه، ما فکر میکنیم طلا به احتمال زیاد نوسان اندکی خواهد داشت، در حالی که فلزات صنعتی ممکم است تحت فشار بیشتری قرار گیرند.”