بنگلادش و هند تصمیم گرفته‌اند تا تسویه حساب های تجاری را با ارزهای ملی خود انجام دهند و سلطه دلار آمریکا را نادیده بگیرند. به گفته منابع مرتبط با بانک بنگلادش، این تصمیم به دلیل مشکلات نقدینگی ارزی که بنگلادش با آن مواجه است و جریان واردات به این کشور را مختل می‌کند، اتخاذ شده است.

بنگلادش و هند به دنبال انجام تجارت دوجانبه با ارزهای ملی خود هستند

دولت‌های بنگلادش و هند تصمیم گرفته‌اند که تسویه حساب های تجاری دوجانبه خود را با ارزهای ملی انجام دهند و سلطه دلار آمریکا را نادیده بگیرند. به گفته منابع محلی، هدف از این تصمیم حفاظت از جریان واردات به بنگلادش است، که در حال حاضر به دلیل تأثیرات درگیری روسیه و اوکراین، با مشکلات نقدینگی دلار آمریکا مواجه شده است.

علاوه بر این، این تصمیم همچنین مجموعه‌ای از هزینه‌های مربوط به استفاده از دلار آمریکا را کاهش داده و روپیه هند و تاکای بنگلادش را بیشتر مورد توجه قرار می‌دهد. مزبل حاک (Mezbaul Haque)، مدیر اجرایی بانک بنگلادش، اظهار داشت:

“هند شریک تجاری بزرگ بنگلادش است. بنگلادش مقدار زیادی کالا از هند وارد می‌کند. بنابراین، چنین تصمیمی هزینه تجارت را کاهش می‌دهد، معاملات را سرعت می‌بخشد و باعث تقویت تجارت منطقه‌ای می‌شود.”

به گفته مقامات این بانک، بنگلادش تقریبا 14 میلیارد دلار کالا از هند وارد می‌کند و تنها حدود 2 میلیارد دلار صادرات به این کشور دارد.

اجرای این تصمیم و پیامدهای آن

در حالی که این توافق در راستای منافع بنگلادش صورت گرفته است، این کشور تنها می‌تواند برای واردات هند به همان مقداری که به هند صادر می‌کند، با روپیه پرداخت کند. با این حال، حاک به اهمیت این توافق اشاره کرد. او گفت:

“ما همیشه از چگونگی کاهش شکاف تجاری آگاه هستیم. در واقع، بنگلادش کشوری وابسته به واردات است و هند یکی از کشورهایی است که بیشترین صادرات را به این کشور دارد. بنابراین، این تصمیم در دراز مدت به هر دو کشور کمک خواهد کرد.”

هاک تخمین می‌زند که این روند در ماه ژوئن آغاز می‌شود، چون بانک‌های دو کشور در حال باز کردن حساب های معاملاتی با همتایان مربوطه خود برای تسهیل تسویه حساب هستند. بخشی از مزایای کاهش هزینه‌ها حاصل اجتناب از تبدیل ارز است که باید چندین بار در تسویه حساب‌های سنتی انجام شود.

بانک مرکزی هند این شکل از تسویه را در آخرین دستورالعمل سیاست تجارت خارجی خود که در 1 آوریل اجرا شد، معرفی کرد که به کشورهایی که با کمبود دلار مواجه هستند، اجازه می‌دهد برای واردات از روپیه هند برای پرداخت استفاده کنند.

کشورهای دیگر نیز اخیراً استفاده از دلار آمریکا را برای تسویه معاملات تجاری دوجانبه کنار گذاشته‌اند. برای مثال، آرژانتین تصمیم گرفت برای محافظت از ذخایر دلاری در حال کاهش خود، هزینه واردات از چین را با استفاده از یوان چین بپردازد. برزیل نیز پیش از این، اولین تسویه حساب مبتنی بر یوان خود را با چین انجام داده است و کشورهای عضو گروه بریکس در مورد صدور ارز در سراسر کشورهای عضو برای جایگزینی دلار آمریکا گفتگو خواهند کرد.