مقامات ارشد 9 کشور آسیایی، اعضای اتحادیه تسویه حساب آسیایی (ACU)، برای نشست سالانه خود در تهران گرد هم آمده‌اند، تا به طور خاص، در مورد دلارزدایی با یکدیگر بحث و تبادل نظر نمایند. در این نشست، علاوه بر مقامات بنگلادش، بوتان، هند، ایران، مالدیو، میانمار، نپال، پاکستان و سریلانکا، رئیس بانک مرکزی روسیه و مقامات بلاروس و افغانستان نیز حضور داشتند.

“دلارزدایی انتخابی داوطلبانه از سوی کشورها نیست”

پنجاه و یکمین نشست دو روزه سالانه اتحادیه تسویه حساب آسیایی (ACU) با حضور مقاماتی از اعضای اتحادیه تسویه حساب آسیایی (ACU) و چندین نفر دیگر از روز سه‌شنبه در تهران آغاز شد. به گزارش سرویس بین‌الملل خبرگزاری تسنیم‌، این نشست به میزبانی بانک مرکزی ایران برگزار شد و دلارزدایی از موضوعات کلیدی مورد بحث در این نشست بود.

اتحادیه تسویه حساب آسیایی (ACU) در حال حاضر دارای 9 عضو است: بانک بنگلادش، اداره پولی سلطنتی بوتان، بانک مرکزی هند، بانک مرکزی ایران، مرجع پولی مالدیو، بانک مرکزی میانمار، بانک رسترا نپال، بانک دولتی پاکستان و بانک مرکزی سریلانکا. علاوه بر مقامات ارشد اعضای اتحادیه تسویه حساب آسیایی، رئیس بانک مرکزی روسیه به عنوان ناظر همراه با مقامات بلاروس و افغانستان حضور دارند.

محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهور ایران، در این دیدار با اشاره به نقش دلار آمریکا در اقتصاد جهانی و دور شدن تعداد کشورها از استفاده از دلار در تسویه‌ حساب‌های تجاری گفت:

” دلارزدایی دیگر یک انتخاب داوطلبانه از سوی کشورها نیست، بلکه واکنش اجتناب‌ناپذیر آنها به “پروژه استفاده تسلیحاتی از دلار” است.”

مخبر خاطرنشان کرد که در چند دهه گذشته، «سلاح‌سازی دلار» کشورها را مجبور کرده است تا از وابستگی به دلار آمریکا فاصله بگیرند تا تأثیر احتمالی تحریم‌های احتمالی آینده را کاهش دهند.

معاون اول رئیس‌جمهور با اشاره به تعداد رو به رشد کشورهایی که به دنبال کاهش وابستگی خود به دلار آمریکا هستند، خاطرنشان کرد: تضعیف دلار، نفوذ جهانی آمریکا را با چالش جدی مواجه می‌کند. او در پایان سخنان خود تاکید کرد: جمهوری اسلامی آماده است تا روابط بانکی و تجاری خود را با سایر ملت‌ها به‌ویژه کشورهای عضو اتحادیه تسویه حساب آسیایی (ACU) افزایش دهد.

ایران تلاش‌های خود را برای دلارزدایی، مانند حذف تدریجی دلار در توافقات تجاری دوجانبه خود با روسیه، افزایش داده است. در اوایل ماه جاری، ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران، از بانک مرکزی ایران خواست تا دلار آمریکا را از تجارت بین‌المللی کنار بگذارد و به جای آن از ارزهای ملی استفاده کند. رئیس جمهور همچنین گفت که ایران به دنبال پیوستن به گروه اقتصادی بریکس برای مقابله با سلطه غرب و ترویج جهان چند قطبی است.

کشورهای عضو گروه بریکس (برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) نیز برای کاهش وابستگی خود به دلار آمریکا تلاش کرده‌اند. این گروه اقتصادی در حال بحث در مورد ایجاد یک واحد پولی مشترک است که قرار است در اجلاس سران آینده مورد بحث قرار گیرد. ده کشور آسیای جنوب شرقی، اعضای مجمع کشورهای جنوب شرق آسیا (آسه آن) نیز اخیراً موافقت کردند که از استفاده از ارزهای ملی به جای دلار آمریکا حمایت کنند.

نظر شما در مورد تعداد فزاینده‌ای از کشورها که سعی می‌کنند از دلار آمریکا فاصله بگیرند، چیست؟ شما می‌توانید نظرات خود را در قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.