رابین بروکس (Robin Brooks)، اقتصاددان، پس از آن که ارزش واحد پول روسیه در برابر دلار با کاهش حدود 92 واحدی، به پایین‌ترین حد خود در یک سال گذشته رسید، گفت که روبل تثبیت شده است و ممکن است ارزش آن در نهایت با افزایش قیمت نفت بالا رود. موسسه بین المللی فاینانس اکونومیست (Institute of International Finance Economist urged) از کشورهای عضو G7 خواست تا سقف قیمت نفت روسیه را از 60 دلار به 50 دلار کاهش دهند.

کاهش بیش از 18 درصدی ارزش روبل روسیه در سال 2023

به گفته رابین بروکس، اقتصاددان ارشد موسسه مالی بین المللی (IIF)، واحد پول روسیه- روبل- اکنون به “ثبات” رسیده است و احتمالاً با افزایش قیمت نفت در ماه‌های آینده، تقویت خواهد شد. بروکس، استراتژیست ارشد سابق فارکس در گلدمن ساکس (Goldman Sachs)، همچنین در توئیتی خاطرنشان کرد که در حالی که جریان ماه ژوئن روسیه با کسری مواجه بود، ناکامی کشورهای عضو G7 در کاهش سقف قیمت نفت از 60 دلار به 50 دلار در هر بشکه، می‌تواند باعث افزایش ارزش روبل شود.

در زمان نگارش این مقاله، یک دلار آمریکا کمی بیش از 90 روبل خریداری می‌شود. در مقابل، در آغاز سال 2023، هر دلار آمریکا برابر با 73 روبل روسیه بود. این به این معنی است که ارزش روبل از ابتدای سال کمی بیش از 18 درصد کاهش یافته است. استیو هانکه (Steve Hanke)، استاد اقتصاد جانز هاپکینز (Johns Hopkins)، گفته است که “سقوط آزاد ارزش روبل به تورم شدید در روسیه دامن می‌زند که سالانه 50 درصد است.”

در همین حال، توییت بروکس در 22 جولای جدیدترین توییتی است که در آن اقتصاددان موسسه مالی بین المللی از کشورهای غربی خواسته است تا توانایی روسیه را برای دفع اثرات تحریم‌ها از طریق افزایش درآمدهای نفتی محدودتر کنند. همان طور که قبلاً از سوی Bitcoin.com News گزارش شده بود، روبل روسیه در مقطعی از سال 2022 بهترین عملکرد را در میان ارزهای جهان داشت. در آن زمان، برخی کارشناسان افزایش ارزش و مقاومت ارز را به افزایش قیمت انرژی نسبت دادند.

نمودار ماهانه جفت ارز روبل/ دلار آمریکا (RUB/USD)
نمودار روزانه جفت ارز روبل/ دلار آمریکا (RUB/USD)

تولیدکنندگان نفت روسیه از تحریم‌ها سرپیچی می‌کنند

با این حال، پس از پایان زمستان، تقاضا برای نفت و گاز کاهش یافت و قیمت نفت خام اورال (Urals)- عیار اصلی نفت روسیه – از بالاترین سطح یک سال که کمی بیش از 100 دلار در هر بشکه در سال 2022 بود، به قیمت کمتر از 60 دلار در بیشتر سال 2023 رسید. بسیاری از مفسران غربی کاهش قیمت اورال را به سقف قیمت نسبت می‌دهند. سایرین از جمله بروکس خواستار کاهش بیشتر سقف قیمت شده‌اند، اما کشورهای عضو G7 تاکنون این درخواست‌ها را نادیده گرفته‌اند.

بروکس اخیرا در توییتی گفت: “از زمانی که روسیه به اوکراین حمله کرد، صادرات چین به گرجستان، بلاروس، قزاقستان و ترکیه با بالاترین سرعت انجام می‌شود. پاسخ در اینجا تشدید کنترل صادرات برای کالاهایی نیست که ممکن است به روسیه ختم شود. پاسخ این است که سقف G7 را پایین بیاوریم تا پوتین پول نقد برای خرید کالا نداشته باشد.”

در همین حال، گزارش وال استریت ژورنال (Wall Street Journal) در 22 جولای نشان داد که پس از این که قیمت نفت خام اورال در آوریل 60 دلار شد، اثربخشی سقف قیمتی G7 ممکن است کاهش یابد. این گزارش به افزایش تقاضا برای نفت خام اورال از سوی کشورهایی مانند هند و چین به عنوان یکی از دلایل اصلی افزایش قیمت این کالا از 60 دلار اشاره کرد. کاهش تولید نفت بر اساس توافق کشورهای اوپک به عنوان یکی دیگر از دلایلی ذکر می‌شود که تولیدکنندگان روسی توانستند با قیمت‌هایی بالاتر از سقف قیمتی نفت بفروشند.

با این حال، مقامات غربی، مانند والی آدیمو، معاون وزیر خزانه‌داری ایالات متحده، اصرار دارند که سقف قیمت تعیین شده همچنان کارآمد است.

بنا بر گزارش‌ها، آدیمو گفت: “اساساً، تعیین سقف قیمت درآمد روسیه را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهد، در حالی که به ایجاد جهانی ادامه می‌دهد که در آن، نفت روسیه به بازارهای جهانی عرضه می‌شوند.”

نظر شما در مورد اظهارات اقتصاددان ارشد موسسه مالی بین المللی (IIF) چیست؟ شما می‌توانید نظرات خود را در قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.