لرد جیم اونیل (Lord Jim O’Neill)، اقتصاددان بریتانیایی که نام اختصاری BRIC را ابداع کرده است، ایجاد واحد پول مشترک گروه بریکس را «مضحک» می‌خواند و تأکید می‌کند که کشورهای عضو بریکس “از زمانی که اولین جلسه خود را برگزار کرده‌اند، هرگز به هیچ چیزی دست نیافته‌اند”. او افزود: “این به نفع غرب است که چین و هند هرگز در مورد چیزی به توافق نرسند، چون اگر آنها این به توافقی دست می‌یافتند، سلطه دلار بسیار آسیب‌پذیرتر می‌شد.”

انتقاد لرد جیم اونیل از ایده ارز مشترک بریکس (BRICS)

لرد جیم اونیل، اقتصاددان بریتانیایی، این هفته در مصاحبه‌ای با فایننشال تایمز (Financial Times)، دیدگاه خود را در مورد ارز واحد پیشنهادی بریکس به اشتراک گذاشت. رهبران بریکس قرار است در پانزدهمین نشست سران گروه اقتصادی از 22 تا 24 آگوست در ژوهانسبورگ با یکدیگر دیدار کنند. امسال، آفریقای جنوبی میزبانی نشست سالانه سران گروه بریکس را بر عهده دارد. با این حال، گزارش‌های متفاوتی در مورد این که آیا ایجاد واحد پول مشترک بریکس در این اجلاس مورد بحث قرار خواهد گرفت یا خیر، منتشر شده است.

اونیل، اقتصاددان سابق گلدمن ساکس (Goldman Sachs)، بیش از 20 سال پیش نام اختصاری BRIC را برای توصیف پتانسیل اقتصادی برزیل، روسیه، هند و چین ابداع کرد. آفریقای جنوبی چند سال بعد به این گروه پیوست و عبارت اختصاری آن به BRICS تغییر یافت. اونیل اکنون مشاور ارشد اندیشکده بریتانیایی چتم هاوس (Chatham House) است.

این اقتصاددان هشت سال پس از ایجاد این عبارت در یک یادداشت تحقیقاتی در سال 2001، اظهار داشت که کشورهای عضو بریکس “از زمانی که برای اولین بار تشکیل جلسه داده‌اند، هرگز به چیزی دست نیافته‌اند”. او معتقد است که ارائه ارز مشترک برای گروه اقتصادی بریکس غیرممکن است. اونیل اظهار داشت:

“این ایده مضحک است … آنها می‌خواهند یک بانک مرکزی بریکس ایجاد کنند؟ چگونه می‌خواهید انجام دهید؟ خجالت آور است.”

او اظهار داشت: “من نمی‌دانم که آنها تلاش می‌کنند فراتر از نمادهای قدرتمند به چه چیزی دست یابند.”

در ماه ژوئن، لرد اونیل به طور مشابه ایده واحد پول مشترک برای کشورهای عضو گروه بریکس را “مضحک” و “خنده‌دار” توصیف کرد. او تاکید کرد که “چین و هند هرگز در مورد چیزی به توافق نمی‌رسند” و اشاره کرد که دو کشور “حتی نمی‌توانند واقعاً در مورد مسائل اساسی مانند یک مرز صلح‌آمیز به توافق برسند.”

لرد اونیل هشدار می‌دهد که دلار آمریکا ممکن است سلطه خود را از دست بدهد

این اقتصاددان انگلیسی همچنین با بیان این که جایگاه مسلط دلار آمریکا در نظام مالی جهانی برای کشورهای نوظهور سودی ندارد، درباره سلطه دلار آمریکا نیز اظهار نظر کرد. او تشریح کرد:

“نقش دلار برای شیوه تکامل جهان ایده آل نیست. شما همه این اقتصادها را دارید که به این پیچ و تاب چرخه‌ای بی‌پایان آن چیزی متکی هستند که فدرال رزرو ایالات متحده تصمیم می‌گیرد در راستای منافع ایالات متحده انجام دهد.”

برخی از اقتصاددانان پیش‌بینی کرده‌اند که ارزهای دیگر، مانند یوان چین، ین ژاپن یا یورو، در نهایت از دلار آمریکا پیشی خواهند گرفت. با این حال، اونیل هشدار داد: “تا زمانی که آن کشورها کاری نکنند که ارزهای آنها توسط مردم سایر نقاط جهان استفاده شود، هیچ یک از این موارد هرگز اتفاق نخواهد افتاد.”

اقتصاددان سابق گولدمن خاطرنشان کرد:

“این به نفع غرب است که چین و هند هرگز در مورد چیزی به توافق نرسند، چون اگر آنها به توافقی دست می‌یافتند، سلطه دلار بسیار آسیب‌پذیرتر می‌شد.”

در ماه ژوئن، لرد اونیل همچنین هشدار داد که دلار آمریکا موقعیت غالب خود را به عنوان ارز ذخیره جهانی از دست خواهد داد. او انتظار دارد که یوان چین و احتمالا روپیه هند به “ارزهای بسیار مهم‌تری برای جهان” تبدیل شوند. او تاکید کرد: “من فکر می‌کنم اگر چین و هند به‌عنوان دو کشور بزرگ جهان نوظهور بتوانند به طور کامل در مورد مسائل به توافق برسند، احتمالاً پایان سلطه دلار را تسریع خواهند کرد”.

آیا با لرد جیم اونیل، اقتصاددان، در مورد “مضحک” بودن ارز مشترک پیشنهادی بریکس موافق هستید؟ شما می‌توانید نظرات خود را در قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.