آنچه در این مقاله می خوانید
روز دوشنبه، با تشدید تنش بین اسرائیل و شبه نظامیان حماس در درگیریهای آخر هفته اخیر، ارزش شکل اسرائیل به پایینترین سطح خود در 7 سال گذشته سقوط کرد. در واکنش به کاهش ارزش پول، بانک اسراییل از استراتژی تخلیه تا 30 میلیارد دلار ارز، در کنار 15 میلیارد دلار دیگر از طریق طرحهای سوآپ، رونمایی کرد.
اقدام بانک اسرائیل برای انتقال 30 میلیارد دلاری ارز خارجی با کاهش ارزش شِکِل در بحبوحه درگیریهای نظامی
در میان حوادث پر فراز و نشیب آخر هفته گذشته که اسرائیل و حماس درگیر آن بودند، شِکِل اسرائیل با کاهش ارزش شدیدی مواجه شد. تا روز دوشنبه، ارزش پول اسرائیل به پایینترین حد خود در هفت سال گذشته رسیده بود که باعث اقدام فوری بانک اسرائیل شد. برای رسیدگی به این موضوع، بانک مرکزی یک بیانیه مطبوعاتی منتشر کرد و بر عزم خود برای مهار بازارهای ارز (FX) به منظور تقویت نقدینگی تاکید کرد.
در این اطلاعیه آمده است: “بانک اسرائیل برنامهای را برای فروش 30 میلیارد دلار ارز اعلام میکند.” در اطلاعیه بانک مرکزی آمده است: “این بانک به منظور تعدیل نوسانات نرخ ارز شِکِل و تامین نقدینگی لازم برای تداوم عملکرد مناسب بازارها، در دوره آتی در بازار فعالیت خواهد کرد.”
تا روز سهشنبه، دادههای پنج روزه کاهش 2.8 درصدی ارزش شِکِل (ILS) در برابر دلار آمریکا و کاهش قابلتوجه 7.25 درصدی را در شش ماه گذشته نشان داد. با وجودی که بانک اسراییل در بازارهای فارکس مداخله کرده است، اما همچنان موضع خود علیه افزایش نرخ بهره معیار را حفظ میکند. گولان بنیتا (Golan Benita)، رئیس بخش بازار بانک مرکزی، به رسانهها گفت:
“این طرح آن قدر بزرگ است که دلالان نتوانند ما را آزمایش کنند.”
با یادآوری رکود مالی قبلی این کشور در سال 2008 در خلال «رکود بزرگ» جهانی، پیشبینیهای معاون رئیسجمهور سابق بانک اسرائیل حاکی از وقوع رکود در آینده تا سال 2024 است. پس از کشمکشهای اخیر، قیمت بیمه بدهی کشور در برابر نکولهای احتمالی ۲۵ واحد افزایش یافت و به بالاترین سطحی رسید که از سال ۲۰۰۹ مشاهده نشده بود.
رشد تولید ناخالص داخلی (GDP) اسرائیل با نوسان بین 2 تا 5 درصد، به بالاترین و پایینترین حد خود رسیده است. این شاخص حتی در سال 2000 به 7.5 درصد افزایش یافت، اما از سال 2001 تا اواسط سال 2003 در محدوده منفی قرار گرفت. لازم به ذکر است، روز دوشنبه، اوراق قرضه 10 ساله شِکِل به 4.5 درصد رسید، نرخی که از سال 2012 مشاهده نشده بود. بانک اسرائیل در اطلاعیه خود بر تعهد خود به رصد دقیق روندهای بازار و به کارگیری اقدامات لازم در صورت لزوم تاکید کرد. این بانک افزود:
“بانک علاوه بر برنامه 30 میلیارد دلاری، و در صورت لزوم، نقدینگی بازار را از طریق مکانیسمهای سوآپ در بازار تا سقف 15 میلیارد دلار تامین میکند.”
به دلیل بدبینی غالب، فعالان بازارها در روز دوشنبه شاهد آشفتگی در سهام و رمز ارزها بودند، در حالی که نفت، ین ژاپن و فلزات گرانبها از این فرصت بهره بردند. چهار شاخص کلیدی ایالات متحده در روز دوشنبه نوسانات شدیدی را تجربه کردند، اما ارزش سهام و ارزهای دیجیتال تا پایان روز افزایش یافتند. با این حال، با خروج سودجویان از بازار داراییهای امن، قیمت طلا و نقره کاهش یافت. تا روز سه شنبه، قیمت هر اونس طلا 0.33 درصد کاهش یافت و قیمت هر اونس نقره 0.89 درصد سقوط کرد.
نظر شما در مورد درگیری در اسرائیل که بازارها را متزلزل میکند و باعث میشود بانک مرکزی در بازارهای ارز مداخله کند، چیست؟ شما میتوانید نظرات خود را در قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.