پس از تحریم‌های اِعمال شده به دنبال حمله به اوکراین، مرکز تجارت طلای روسیه به دبی منتقل شد. مرکز تجارت طلای روسیه اکنون دوباره به مرکز شمش هنگ کنگ تغییر مکان داده است.

این شهر از مدت‌ها پیش یکی از مسیرهای اصلی برای ورود طلای خام به سرزمین اصلی چین – بزرگترین بازار مصرفی جهان – بوده است، اما از ماه آوریل، حجم محموله‌های روسیه به شدت افزایش یافته است. هنگ کنگ امسال ۶۸ تن طلا از روسیه وارد کرده است، که چهار برابر کل واردات طلا در سال ۲۰۲۲ است.

طبق اظهارات افراد آگاه به این موضوع، تغییر مسیر به سمت هنگ کنگ تحت تاثیر تحریم‌های ایالات متحده علیه بزرگترین معدن‌داران طلای روسیه و همچنین سخت‌گیری‌های امارات متحده عربی در بازار طلای خود برای جلوگیری از فعالیت‌های غیرقانونی صورت گرفته است. این حرکت به سمت شرق، حاکی از چالش‌هایی است که غرب در محدود کردن جریان منابعی که ماشین جنگی کرملین را تامین مالی می‌کند، با آن روبرو است.

حجم-طلای-روسیه-که-هنگ-کنگ-ارسال-شده-است

پیش از حمله به اوکراین، تقریباً تمام طلای صادر شده از روسیه – دومین کشور بزرگ در استخراج طلا در جهان – به گاوصندوق‌های لندن، مرکز تجارت جهانی طلا، ارسال می‌شد. اما حمله کرملین به اوکراین باعث شد حتی پیش از آن که ممنوعیت رسمی واردات به کشورهای گروه هفت و اتحادیه اروپا اعمال شود، طلای روسیه در صنعت اصلی به عنوان کالایی ممنوعه در نظر گرفته شود.

وقتی طلای روسیه از بازار لندن حذف شد، دبی – به عنوان یک مرکز اصلی ترانزیت برای ارسال طلا به بازارهای خاورمیانه و آسیا – اولین بهره‌بردار بود. طبق گفته افراد آگاه به این موضوع، امارات متحده عربی امسال موضع بی‌طرفانه خود را حفظ کرد و با وجود فشارهای ایالات متحده و بریتانیا، از اتخاذ تدابیر رسمی علیه طلای روسیه خودداری کرد.

در سال ۲۰۲۲، روسیه ۹۶.۴ تن طلای خام به امارات متحده عربی ارسال کرد، که این کشور را به بزرگترین تامین‌کننده طلا برای امارات تبدیل کرد. این میزان بیش از پنج برابر حجم صادرات از طریق هنگ کنگ بود.

هر چند هنوز ممنوعیتی برای واردات طلا روسیه در امارات متحده عربی وضع نشده است، اما حجم واردات به شکل قابل توجهی کاهش یافته است. این مسئله تا حدودی به دلیل پاکسازی قانونی، پس از آن صورت گرفته است که این کشور واقع در خاورمیانه به فهرست نظارتی گروه ویژه اقدام مالی، یک سازمان ناظر جهانی بر پولشویی، اضافه شد.

طبق گفته افراد آگاه به این موضوع، انتقال‌های بانکی در امارات متحده عربی مورد نظارت بیشتر قرار گرفته است، در حالی که پرداخت‌های نقدی از طریق یک پایگاه داده دولتی پایش می‌شوند، که این مسئله پرداخت به صادرکنندگان روسیه را دشوارتر کرده است. به گفته این افراد، تحریم‌های ایالات متحده در ماه می علیه بزرگترین معدن‌کاران طلای روسیه – Polyus JSC و واحد محلی Polymetal International Plc – نیز تأثیری چشمگیر داشت چون تاجران و بانک‌های امارات متحده عربی تمایلی به معامله با نهادهای تعیین‌شده ندارند.

بر اساس داده‌های اولیه شرکت ردیابی تجارت ImportGenius مطابق با آمار گمرک روسیه برای شش ماه منتهی به ماه آگوست، برخی از خریداران طلای مستقر در دبی شروع به تغییر مسیر محموله‌ها به هنگ کنگ کرده‌اند.

سایر شرکت‌های مستقر در امارات کاملاً عقب‌نشینی کردند. شرکت لجستیک دولتی ترانسگارد (Transguard)، که بخشی از گروه هواپیمایی امارات (airline Emirates Group) است، در ماه می اعلام کرد که حمل طلای روسیه را متوقف کرده است.

کمیته شمش طلا (Gold Bullion Committee) که ریاست آن بر عهده دولت قرار دارد، در بیانیه‌ای به بلومبرگ نوشت: “امارات متحده عربی با فرآیندهای واضح و قوی علیه کالاهای غیرقانونی، پولشویی و نهادهای تحریم شده عمل می‌کند و بالاترین استانداردهای حاکمیتی بین المللی را در سراسر تجارت طلا اجرا می‌نماید. امارات متحده عربی “با رعایت تمام هنجارهای بین‌المللی فعلی که توسط سازمان ملل متحد تعیین شده است”، به تجارت ادامه خواهد داد.

تحریم شرکت‌های مرتبط با تجارت طلای روسیه

چهارشنبه گذشته، بریتانیا دور جدیدی از تحریم‌ها را علیه شرکت‌های مرتبط با تجارت طلای روسیه، از جمله Paloma Precious DMCC مستقر در دبی، صادر کرد که به گفته آن‌ها 300 میلیون دلار از این کشور وارد کرده است. این شرکت قبلاً سهامدار Emirates Gold DMCC بود، تسویه‌خانه‌ای که به دلیل نگرانی در مورد مالکیت آن از فهرست معتبر امارات متحده عربی تعلیق شده بود.

در عین حال، چین با تاکید بر روابط نزدیک بین شی جین پینگ و ولادیمیر پوتین، رهبران این کشورها از زمان حمله به اوکراین، آشکارا اعلام کرده است که می‌خواهد تجارت با روسیه را تقویت کند. پکن از مسکو حمایت دیپلماتیک و اقتصادی کرده است که به کاهش اثرات تحریم‌های غرب کمک کرده است، در حالی که چین اکنون بزرگترین واردکننده سوخت‌های فسیلی از روسیه است.

داده‌های ImportGenius نشان می‌دهد که VPower Finance Security (هنگ کنگ) Ltd.، که پول نقد و فلزات گرانبها را برای برخی از بزرگترین موسسات مالی چین جابجا می‌کند، یک بازیگر کلیدی در مدیریت طلای تازه واردشده از روسیه است. با این حال، VPower به درخواست ما برای اظهارنظر پاسخ نداد.

تغییر مسیر تجارت به سمت هنگ کنگ نیز با افزایش قیمت طلای چین به بالاتر از قیمت‌های بین‌المللی در ماه سپتامبر کمک کرد. این مسئله شمش را به داخل کشور کشاند و فرصت‌های خرید و فروش سودآوری را برای بانک‌های دارای مجوز واردات ایجاد کرد.

نظر شما در مورد کمک برخی از کشورها به روسیه برای دور زدن تحریم‌ها چیست؟ شما می‌توانید نظرات خود را در قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.