آنچه در این مقاله می خوانید
روز چهارشنبه، شی جینپینگ (Xi Jinping)، رئیسجمهور چین، سخنرانیای ایراد کرد که در آن بر آرزوی چین برای ایجاد روابط هماهنگ با ایالات متحده تأکید کرد. رئیس دولت چین دیدگاه خود را در مورد تقویت “دوستی در عصر جدید” بین دو کشور تأثیرگذار عنوان کرد. او قاطعانه اعلام کرد که “چین هرگز به دنبال سلطه یا گسترش نخواهد بود.”
با وجود تنشهای گزارش شده، شی جینپینگ، رئیس جمهور چین، وعده عدم گسترش را میدهد، و اعلام کرد به دنبال ایجاد روابط هماهنگ با ایالات متحده است
در جریان دیدار این هفته بین جو بایدن (Joe Biden)، رئیس جمهور ایالات متحده، و شی جین پینگ، رئیس جمهور چین، در سانفرانسیسکو موضوعات مربوط به روابط دوجانبه به طور خاص مورد بحث و بررسی قرار گرفت. رئیس جمهور شی بر عزم چین برای ایجاد دوستی با ایالات متحده تاکید کرد و اظهار داشت که رویکرد چین به پویایی روابط بین چین و ایالات متحده ریشه در “احترام متقابل” خواهد داشت. او این باور را تکرار کرد که “همزیستی مسالمت آمیز” مساوی با “همکاری برد-برد” است.
“چین به هر مرحلهای از توسعه که ممکن است برسد، هرگز به دنبال سلطه یا گسترش نخواهد بود و هرگز اراده خود را بر دیگران تحمیل نخواهد کرد. چین به دنبال گسترش حوزه نفوذ خود نیست و با کسی جنگ سرد یا جنگ گرم نخواهد داشت. چین متعهد به گفتگو و مخالفت با رویارویی و ایجاد شراکت به جای اتحاد خواهد بود.”
اظهارات شی در تضاد کامل با تصویری است که معمولاً در رسانههای جریان اصلی، هم در حوزه شرقی و هم در حوزه غربی یافت میشود. برای مثال، مسئله تایوان را در نظر بگیرید: چین تایوان را بخشی جداییناپذیر از قلمرو خود میداند و با اعمال نفوذ دیپلماتیک قابلتوجهی، کشورهای دیگر را از به رسمیت شناختن حاکمیت تایوان منصرف میکند. شی متعهد شده است تایوان را با سرزمین اصلی چین متحد کند.
در 18 ماه گذشته، با تقویت روابط تایوان با ایالات متحده، تنشها بین این دو کشور تشدید شده است. ایالات متحده اتحاد خود با تایوان را از طریق اقداماتی مانند فروش تجهیزات نظامی به تایوان و شرکت در تبادلات دیپلماتیک در سطح بالا تقویت کرده است که این مسئله باعث شده تا روابط با چین را بیشتر متشنج کند. یکی دیگر از موارد مهم اختلاف، اِعمال تعرفههای تجاری است که در دوران دولت ترامپ آغاز شد. از جولای سال 2018، این تعرفهها، بین 10 تا 25 درصد، بر طیف وسیعی از واردات چین اعمال شد.
با وجود درخواستهای بخش تجاری آمریکا برای حذف آنها، این تعرفهها در دولت بایدن به قوت خود باقی است. با این حال، در نشست سانفرانسیسکو، موضع شی در قبال ایالات متحده به طور قابل توجهی دوستانهتر به نظر میرسید. شی در سخنرانی خود گفت:
“ما از دیدن یک ایالات متحده با اعتماد به نفس، باز، همیشه در حال رشد و شکوفا خوشحال خواهیم شد. به همین ترتیب، ایالات متحده نباید علیه چین اقدام کند یا در امور داخلی چین مداخله نماید. در عوض، باید از چین امن، باثبات و مرفه استقبال کنیم.”
با توجه به تسلط بر ارز، یوان چین موقعیت مطلوبی در ائتلاف بریکس (برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) به دست آورده است. این گسترش نفوذ یوان را در تجارت جهانی تقویت کرده است. منابع متعددی حاکی از حمایت چین از تغییر رویههای تجاری بینالمللی است که باعث دور شدن از اتکا به دلار آمریکا به نفع یوان چین میشوند. با این حال، در سانفرانسیسکو، در میان سخنرانیها و فرصتهای عکاسی متعدد، موضوعاتی مانند تایوان، تعرفههای تجاری و «روی آوردن به یوان» به طور قابلتوجهی در بحثهای دیپلماتیک نادیده گرفته شدند.
نظر شما در مورد اظهارات شی در مورد ایالات متحده چیست؟ شما میتوانید نظرات خود را در قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.