آنچه در این مقاله می خوانید
آخرین دادههای تورم آمریکا انتظارات بازار را تقویت کرده است که با این که فدرال رزرو قادر به کاهش سیاستهای پولی با وجود یک بازار کار نسبتاً قوی است، کاهش تدریجی رشد اقتصادی به سبک گلدیلاکس (Goldilocks) در سال پیش رو ظاهر خواهد شد.
در چنین سناریویی، منطقی است که سرمایهگذاران سهام و حتی اوراق قرضه را به طلا ترجیح دهند. به طور تاریخی، طلا که بازده صفر دارد، در انتهای منحنی ناقوسی چرخه اقتصادی، یا در محیط رکودی با نرخ بهره پایین و کاهش یافته و ابهام بالا یا محیط اقتصادی داغ با تورم بالا و افزایش یافته، عملکرد بهتری داشته است.
با این حال، با نگاهی به سال پیش رو، حتی اگر امیدها برای کاهش تدریجی رشد اقتصادی محقق شوند، حداقل سه عامل وجود دارد که میتواند به طلا کمک کند تا درخشش خود را حفظ کند. بانکهای مرکزی نشان میدهند که قصد دارند طلای بیشتری به ذخایر خود اضافه کنند، و به ویژه بانک مرکزی چین فضا برای انجام این کار را دارد. علاوه بر این، کاهش بدهیهای ملکی در چین که بر اقتصاد کشور و داراییهای داخلی فشار میآورد، ممکن است باعث شود خانوارهای چینی به طلا به عنوان دارایی ترجیحی برای حفظ ارزش ثروت نگاه کنند. در نهایت، سرمایهگذاران به طور گسترده ممکن است بخواهند سرمایهگذاری روی طلا را به عنوان هِجی در برابر رویدادهای سیاسی غیرعادی و پرتنش که ممکن است پسزمینه ژئوپلیتیکی ناپایدار را تشدید کند، افزایش دهند.
اول این که، در مورد بانکهای مرکزی و طلا، مهم است به یاد داشته باشیم که داراییهایی که برای حفظ ارزش سرمایه در نظر گرفته میشوند، عمدتاً برای نقدینگی و ثبات انتخاب میشوند، نه بازده. این یک دلیل کلیدی است که چرا بانکهای مرکزی تعداد زیادی اوراق قرضه دولتی آمریکا را در اختیار دارند.
در سالهای اخیر، مسئله دیگری در اولویت بانکهای مرکزی قرار گرفته است – تنوعبخشی به سبد سرمایه برای حفاظت در برابر شوکهای ژئوپلیتیکی. الحاق کریمه توسط روسیه در سال ۲۰۱۴، و سپس آغاز جنگ در اوکراین در سال 2022، منجر به افزایش تعداد تحریمهای غربی علیه داراییهای روسیه، از جمله ذخایر بانک مرکزی آن شد. این مسئله باعث شد تمرکز مجددی بر تنوعبخشی ذخایر ایجاد شود، به ویژه توسط روسیه و کشورهایی که با آن کار میکردند. آنها میخواستند ذخایر خود را از داراییهای مبتنی بر دلار آمریکا، و همچنین از داراییهای متحدان آمریکا که ممکن بود تمایل به اجرای تحریمهای مشابه داشته باشند، دور کنند.
چین هنوز امکان افزایش ذخایر طلای خود را دارد
طلا از این وضعیت بهرهمند شد. این فلز یک دارایی نسبتاً نقدینگی و پایدار است که میتوانست خارج از سیستمهای پرداخت جهانی (به ویژه سوئیفت) استفاده شود و در گذشته، در دورههای افزایش ناپایداریهای اقتصادی عملکرد خوبی داشته است. بنا بر اعلام شورای جهانی طلا (WGC)، بانکهای مرکزی در سال ۲۰۲۲، رکورد خرید ۱,۱۳۶ تن طلا را ثبت کردند، و در سه فصل اول سال ۲۰۲۳ نیز ۸۰۰ تن دیگر خریداری کردند. خرید طلا توسط اقتصادهای نوظهور، به ویژه چین و ترکیه، بیشتر بود.
چین با خرید ۱۸۱ تن در مدت نه ماه تا ۳۰ سپتامبر، که مجموع ذخایر آن را به ۲,۱۹۲ تن رسانده است، تاکنون بزرگترین خریدار طلا برای ذخایر بانک مرکزی در این سال بوده است. اما اگر بخواهد تنوعبخشی خود را بیشتر کند، امکان زیادی برای افزایش ذخایر طلای خود دارد. طلا حدود ۴ درصد از کل ذخایر آن را تشکیل میدهد، که نزدیک به پایینترین میزان تخصیصها توسط بانکهای مرکزی بزرگتر است.
برای مقایسه، ذخایر طلای روسیه کمی کمتر از یک چهارم کل ذخایر کشور است، در حالی که طلای ترکیه ۲۶ درصد از کل ذخایر را آن را به خود اختصاص میدهد. ایالات متحده و آلمان حدود دو سوم از کل ذخایر خارجی خود را به طلا اختصاص دادهاند. نظرسنجی شورای جهانی طلا که در ماه مه منتشر شد، نشان داد که دو سوم بانکهای مرکزی اقتصادهای نوظهور و ۳۹ درصد از بانکهای مرکزی اقتصادهای توسعه یافته انتظار دارند ذخایر طلای خود را تا ۱۶ درصد یا بیشتر به عنوان سهمی از کل ذخایر، طی پنج سال آینده افزایش دهند. این میزان میتواند چندین برابر تخصیص فعلی چین باشد.
علاوه بر بانک مرکزی چین، خانوادههای این کشور که از گذشته، بزرگترین مصرفکنندگان طلا در جهان هستند، ممکن است انگیزهای برای خرید بیشتر داشته باشند. حساب سرمایه بسته و بازارهای مالی کمتر توسعه یافته این کشور، راههای مدیریت ثروت را محدود میکند. از سالها پیش تاکنون، خانوارها مسکن، بازارهای سهام محلی و سپردههای بانکی را برای حفظ ارزش سرمایه خود در نظر داشتهاند. اگر دولت قادر به تثبیت پایدار قیمتهای مسکن نباشد، اقتصاد گستردهتر و بازار سهام احتمالاً همچنان با مشکلات مواجه خواهند بود. با وجود این پیشینه، به نظر معقول میرسد که پساندازهای خانوار ممکن است بیشتر به سمت طلا منتقل شوند تا در تلاش برای حفظ ثروت.
در نهایت، طلا ممکن است در سال ۲۰۲۴ نقش بزرگتری ایفا کند چون سرمایهگذاران به طور گسترده در تلاش هستند تا سرمایه خود را در برابر خطرات اقتصاد کلان و تنشهای ژئوپلیتیکی حفظ کنند. سال پیش رو انتخابات در دهها کشور را به همراه دارد؛ بیش از نیمی از جمعیت جهان در حال تصمیمگیری در مورد رهبران خود هستند. نتایج این انتخابات میتوانند تغییرات سیاسی قاطعی را در کشورهای مهم، مثلا در آمریکا، تایوان و مکزیک، به دنبال داشته باشند. این رأیگیریها همچنین ممکن است با پتانسیل تأثیرگذاری بر انتظارات رشد، ناپایداریهای ژئوپلیتیکی را تشدید کنند.
نظر شما در مورد تاثیر تورم بر روند قیمت طلا در آینده چیست؟ شما میتوانید نظرات خود را در قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.