آنچه در این مقاله می خوانید
بر اساس گزارش روزنامه دولتی اعتماد (Etemad)، “حداقل دستمزد” برای سال ۲۰۲۳، که با حداقل تورم ۵۰ درصدی آغاز شده بود، تنها ۲۰ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.
این روند منجر به نصف شدن دستمزدهای واقعی کارگران از ابتدای سال تاکنون شده است.
روزنامه اعتماد (Etemad) روز یکشنبه، ۱۴ ژانویه (۲۴ دی)، گزارش داد که “حداقل دستمزد روزانه” برای طبقه کارگری در این سال به حدود ۱.۷۷ میلیون ریال (تقریباً ۳.۳۵ دلار) رسیده است که به مراتب کمتر از قدرت خرید طیف گستردهای از کالاها و اکثر اقلام غذایی در ایران است.
بر اساس این گزارش، رقم درآمد روزانه ۱.۷۷ میلیون ریال برای سال ۲۰۲۴ احتمالاً حدود ۲۰ درصد افزایش خواهد یافت و کمی بیش از ۲ میلیون ریال (تقریباً ۳.۸ دلار) در روز خواهد بود.
با این حال، به دلیل شکاف تورم بین امسال و سال آینده، این رقم جدید حتی بیشتر از ارزش سبد حداقلی اقلام غذایی خواهد بود.
روز شنبه، ۱۳ ژانویه (۲۳ دی)، روزنامه دنیای اقتصاد (Donya-ye Eqtesad) در مورد افزایش هزینه اقلام غذایی (ناشی از تورم) و تأثیر آن بر دستمزدهای ماهانه کارگران بحث کرد. در این روزنامه آمده است که کارگری که سرپرست خانوار چهار نفره است، باید حدود ۶۵ درصد از درآمد خود را برای تأمین سبد حداقلی اقلام غذایی صرف کند.
روزنامه اعتماد (Etemad) سوالی مطرح کرد: “چرا اقلام غذایی مهم هستند، و چرا دولت باید در حداقل دستمزد برای سال آینده را بازنگری کند؟” این روزنامه اعلام کرد که پس از تورم بالای اقلام غذایی که به دلیل حذف نرخهای ارز ترجیحی رخ داد، بخش قابل توجهی از درآمد گروههای کمدرآمد صرف هزینههای مواد غذایی میشود. به همین دلیل است که گزارشهای آماری “ضریب اهمیت تورم” متفاوتی را برای گروههای درآمدی مختلف دارند.
در همین حال، در تاریخ ۲۶ دسامبر ۲۰۲۳ (۵ دی ۱۴۰۲)، روزنامه دولتی هممیهن (Ham-Mihan) گزارش داد که “قدرت خرید کارگران با حداقل دستمزد از سال ۲۰۱۶ بیش از ۶۵ درصد کاهش یافته و به کمتر از نصف رسیده است.” همچنین اعلام کرد که “حداقل دستمزد واقعی کارگران در این سال به پایینترین سطح در ۲۸ سال گذشته رسیده است.”
در تاریخ ۷ ژانویه، حسین گودرزی (Hossein Goodarzi)، عضو مجلس شورای اسلامی، در جلسه عمومی به رئیسجمهور، ابراهیم رئیسی (Ebrahim Raisi)، گفت: “مردم تورم بیش از ۴۰ درصد و افزایش قیمتهای اقلام غذایی و معیشتی، به ویژه قیمت گوشت به ازای ۶۰۰,۰۰۰ تومان برای هر کیلوگرم را تحمل نخواهند کرد.” او از رئیس جمهور خواست تا هر چه زودتر اقدامی انجام دهد.
در تاریخ ۹ ژانویه (19 دی)، رسانههای ایرانی از “افزایش شاخص فقر” در ۱۴ استان نسبت به دوره مشابه سال گذشته در پاییز امسال خبر دادند. بر اساس این گزارش، استان چهارمحال و بختیاری بالاترین سطح فقر را داشته، در حالی که استان تهران از کمترین سطح فقر برخوردار است.
نظر شما در مورد روند رو به رشد تورم در ایران و عدم تناسب آن با میزان افزایش حقوق کارگران و کارمندان چیست؟ شما میتوانید نظرات خود را در قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.