آنچه در این مقاله می خوانید
همچنان که سرمایهگذاران به دنبال حفظ ارزش داراییهای خود و کاهش ناپایداریهای ناشی از ضعف یوان، افت بازار مسکن و نگرانیها در مورد ریزش بازار سهام بودند، تقاضای چین برای طلا در سال گذشته به بالاترین سطح خود رسید.
بر اساس گزارش اداره کل گمرک چین، واردات طلا برای استفاده غیرپولی – محصولاتی از جمله جواهرات طلا – در سال گذشته به ۱,۴۴۷ تن رسید، که از رکورد قبلی ۱,۴۲۷ تن در سال ۲۰۱۸ پیشی گرفت.
این میزان هفت برابر بیشتر از سال ۲۰۲۰ است، در حالی که ارزش ۹۰ میلیارد دلاری آن نیز نزدیک به 9 برابر افزایش نسبت به سه سال پیش را نشان میدهد.
بر اساس دادههای انجمن طلای چین، با افزایش مصرف جواهرات طلا به میزان ۷.۹۷ درصد نسبت به سال گذشته و افزایش خرید شمشها و سکههای طلا به میزان ۱۵.۷ درصد، فروش داخلی طلا در چین نیز در سال گذشته به ۱,۰۹۰ تن رسید.
با دسترسی محدود به داراییهای خارجی، طبقه متوسط چین در تلاش برای حفظ ارزش داراییهای خود است که در پی افت بازار مسکن کاهش یافته است.
پنگ پنگ (Peng Peng)، رئیس اجرایی جامعه اصلاحات گوانگدونگ (Guangdong)، گفت: “با توجه به افت بازار مسکن و سهام، ناپایداریهای ژئوپلیتیک جهانی و کاهش نرخ ارز یوان چین، خرید طلا در حال حاضر بهترین روش برای ساکنان چین برای حفظ ارزش داراییهای خود است.”
پنگ پیشبینی میکند که تب خرید طلا امسال آرام خواهد شد، چون دولتهای محلی در حال ارائه سیاستهای بازارپسندانه هستند، در حالی که نرخ ارز یوان نیز نشانههایی از ثبات را نشان میدهد.
بازار سهام چین در سال گذشته با فروشهای طولانیمدت دست و پنجه نرم کرده است، که با ریسکهای ماندگار املاک و مستغلات و ریسکهای کاهنده ارزش، و کاهش سرمایهگذاریهای خارجی مستقیم درگیر است، و منجر به کاهش شاخص معیار CSI 300 به پایینترین سطح در پنج سال اخیر شد.
بازارهای سهام در چین و هنگکنگ، پس از رسیدن به اوج خود در سال ۲۰۲۱، از آن زمان تاکنون بیش از ۶.۳ تریلیون دلار از ارزش بازار سرمایه خود را از دست دادهاند.
بر اساس گزارش بلومبرگ (Bloomberg)، یوان خارج از کشور چین نیز، پس از افت تقریبا ۳ درصدی در سال ۲۰۲۳، امسال بیش از ۱ درصد کاهش یافته است.
اکثر افراد چینی امکان خرید دلار آمریکا یا محصولات مبتنی بر دلار آمریکا برای حفاظت در برابر کاهش ارزش یوان را ندارند، به این معنی که خرید طلا – از جمله شمشها و جواهرات – به عنوان قابل دسترسترین روش برای حفظ ارزش داراییهای آنها است.
گری ان جی (Gary Ng)، اقتصاددان ارشد آسیا و اقیانوسیه در ناتیکسیس (Natixis)، گفت: “فراتر از تقاضای معوق از زمان بازگشایی، ضعف [یوان] و کمبود داراییهای قابل سرمایهگذاری در سالهای اخیر تقاضا برای طلا از سوی مصرفکنندگان چینی را افزایش داده است.”
“با توجه به این که خانوارها نسبت به چشمانداز درآمد خود محتاط میمانند و [دلار آمریکا] ضعیف میشود، مصرف طلا در چین در سال ۲۰۲۴ کاهش خواهد یافت و با نرخی ملایمتر رشد خواهد کرد.”
تب طلا باعث شد قیمتها در چین سال گذشته به بالاترین سطح در ۱۳ سال اخیر برسند و فاصله با بازار خارجی به بیشترین میزان در یک دهه گذشته افزایش یابد.
قیمت فوری طلا در چین روز پنجشنبه حدود ۴۷۷ یوان (۶۷ دلار آمریکا) در هر گرم بود که منجر به اختلاف ۳.۷۱ درصدی بین قیمتهای داخلی و بینالمللی طلا شد.