تنها یک ماه پس از جمع‌آوری ۸۵۰ میلیون دلار از طریق حراج اوراق قرضه دلاری خزانه داری، گفته می‌شود که بانک مرکزی مصر (CBE) آماده است تا از طریق ابزارهای مشابه، ۱ میلیارد دلار جمع‌آوری کند. گفته می‌شود تصمیم برای افزایش نرخ بهره شبانه بخشی از تلاش‌های مداوم بانک مرکزی برای استحکام بخشیدن به اقتصاد بی‌ثبات مصر است.

کاهش فشار بر پوند مصر

در پنجم فوریه (۱۶ بهمن ۱۴۰۲)، بانک مرکزی مصر (CBE) آماده بود تا اوراق قرضه خزانه‌داری (TB) دلاری به ارزش ۱ میلیارد دلار را به حراج بگذارد. گفته می‌شود این اقدام بخشی از تلاش‌های مداوم بانک مرکزی مصر برای استحکام بخشیدن به اقتصاد بی‌ثبات مصر است. هدف گزارش شده از حراج اوراق قرضه خزانه‌داری، کاهش فشار بر ذخایر ارز خارجی این کشور است.

پیش از این حراج آخر، بانک مرکزی مصر در دسامبر ۲۰۲۳ (دی ۱۴۰۲)، اوراق قرضه یک ساله به ارزش بیش از ۸۵۰ میلیون دلار فروخته بود. با وجود این اقدامات، پوند مصر همچنان با چالش‌هایی مواجه است.

تنها چند روز پیش از حراج اوراق قرضه خزانه‌داری، بانک مرکزی مصر (CBE) نرخ بهره شبانه را ۲۰۰ واحد افزایش داد. در نتیجه، نرخ وام به ۲۲.۲۵ درصد جهش یافت، در حالی که نرخ سپرده به ۲۱.۲۵ درصد رسید. نرخ‌های بهره برای مهار تورم و استحکام اقتصاد افزایش یافت. بر اساس گزارشی که در نشریه Middle East Economy منتشر شده است، کاهش نرخ تورم کل کالاهای مصر به ۳۳.۷ درصد نشان‌دهنده برخی موفقیت‌ها در تلاش‌های بانک مرکزی مصر است.

طبق گزارش خبرگزاری شینهوا (Xhinua)، نرخ تبادل بازار موازی پوند در برابر دلار به طور موقت به پایین‌ترین رکورد تاریخی ۷۵  پوند مصر (EGP) در مقابل هر دلار رسید. نرخ تبادل رسمی ارز پوند در برابر دلار در EGP۳۱:USD۱ باقی مانده است.

در همین حال، گمان می‌رود که انتشار گزارش‌ها در مورد توافق تامین مالی بین مصر و صندوق بین‌المللی پول (IMF) باعث احیای پوند در اوایل ماه فوریه شده است. به عنوان مثال، گزارش پنجم فوریه العربیه نیوز (Alarabiya News)، افزایش نزدیک به ۴۰ درصدی ارزش جفت ارز پوند در برابر دلار را به ادعاهایی نسبت می‌دهد که مصر و صندوق بین‌المللی پول (IMF) به توافق رسیده‌اند تا دامنه برنامه پیشین از ۳ میلیارد دلار به ۱۰ میلیارد دلار گسترش یابد.

پیام-در-X

با وجود امیدی که خبر توافق این کشور با صندوق بین‌المللی پول (IMF) ایجاد کرده است، منتقدان دولت مصر مانند استیو هنکی (Steve Hanke)، استاد دانشگاه جانز هاپکینز (Johns Hopkins University)، باور دارند که این کشور هنوز در مسیر بهبود قرار نگرفته است. برای اثبات این دیدگاه، هنکی در یکی از پست‌های خود در X، به نرخ تورم مصر اشاره می‌کند که او آن را ۱۳۹ درصد تخمین زده است. در سایر پست‌ها، هنکی همچنین به بدهی بالای مصر به عنوان یکی از دلایلی اشاره می‌کند که او نسبت به چشم‌اندازهای این کشور چندان خوش‌بین نیست.

نظر شما در مورد محتوای این خبر چیست؟ شما می‌توانید نظرات خود را در قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.