یکی از مقامات وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت که تولید ماشین‌آلات ساخت و ساز جاده و معدن در ایران در سال گذشته 1401 (پایان یافته در 20 مارس) 100 درصد افزایش یافته است.

محمد موسوی، معاون وزیر در صنایع ماشین‌آلات سنگین و تجهیزات، در چهارمین رویداد ملی صنعت دانش‌بنیان در روز پنج‌شنبه گفت که تولید تراکتور در سال گذشته 37 درصد نسبت به سال قبل از آن افزایش یافته است.

خبرگزاری ایرنا گزارش داد که موسوی پیش‌تر در نوامبر 2023 گفته بود که 3,500 دستگاه ماشین‌آلات ساخت و ساز جاده و معدن در سال گذشته در کشور تولید شده است.

او با اشاره به برنامه‌ای برای نوسازی ماشین‌آلات ساخت جاده، گفت: “در زمینه ماشین‌آلات معدنی و ساخت و ساز جاده، ما 15,000 دستگاه فرسوده داریم که بیش از 20 سال قدمت دارند. به دلیل تلاش‌های بخش خصوصی، 10 شرکت قدرتمند ایرانی توانستند به افزایش 100 درصدی در تولید در سال 1401 نسبت به 1400 دست یابند.”

بر اساس اظهارات این مقام، وزارت صنعت اقدامات لازم را برای حفظ روند صعودی فعلی در تولید ماشین‌آلات مذکور در کشور انجام می‌دهد و برنامه‌هایی در دست اقدام است تا در سال جاری به افزایش 40 درصدی در تولید دست یابیم.

او با اشاره به این که: “اصلی‌ترین مشکل شرکت‌های تولیدی، تامین مواد اولیه است و امیدوارم که برنامه‌هایی که برای تامین مواد اولیه داشته‌ایم منجر به افزایش تولید [چنین ماشین‌آلاتی] شود”، گفت که تمام ماشین‌آلات ساخت و ساز جاده و معدن کشور قرار است در سه سال آینده نوسازی شوند.

این مقام گفت که تولیدکنندگان ایرانی ماشین‌آلات سنگین همچنین به دنبال صادرات به مقاصد خارجی هستند و نمایشگاه انحصاری آتی اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU) فرصت خوبی برای این شرکت‌ها خواهد بود تا قراردادهایی در این زمینه امضا کنند.

مهم‌ترین شرکت‌های تولیدکننده ماشین‌آلات راهسازی و معدن

در ایران، چندین شرکت برجسته در زمینه تولید ماشین‌آلات راهسازی و معدن فعالیت دارند که شامل موارد زیر می‌شود:

  • هپکو (HEPCO): شرکت هپکو یکی از قدیمی‌ترین و معتبرترین شرکت‌های تولید کننده ماشین‌آلات سنگین در ایران است که محصولات متنوعی در زمینه‌های راهسازی، معدنی، ساختمانی و کشاورزی عرضه می‌کند.
  • ایران خودرو دیزل (Iran Khodro Diesel): این شرکت، که بیشتر به خاطر تولید انواع کامیون و اتوبوس شناخته شده است، در زمینه تولید برخی ماشین‌آلات سنگین نیز فعالیت دارد.
  • تولیدی و صنعتی چیتگر (Chitgar Company): این شرکت در زمینه تولید ماشین‌آلات راهسازی و معدنی فعالیت گسترده‌ای دارد و محصولاتی با کیفیت بالا ارائه می‌دهد.
  • صنایع ماشین‌سازی آریا (Arya Machinery Industry): این شرکت تولیدکننده دیگری در حوزه ماشین‌آلات سنگین است که بر روی تجهیزات معدنی و راهسازی تمرکز دارد.
  • صنایع سنگین سازی فولاد مبارکه (Mobarakeh Steel Company): هرچند این شرکت بیشتر به خاطر تولید فولاد شناخته شده است، اما در زمینه تامین تجهیزات و ماشین‌آلات معدنی نیز فعالیت‌هایی دارد.

این شرکت‌ها نمونه‌هایی از تولیدکنندگان عمده ماشین‌آلات راهسازی و معدن در ایران هستند که هم در بازار داخلی و هم در برخی موارد در بازارهای خارجی فعالیت دارند.