آنچه در این مقاله می خوانید
محمدرضا فرزین، رئیس بانک مرکزی ایران، در یک کنفرانس اقتصادی اعلام کرد که برنامه اصلاحی برای هشت بانک در سال آینده اجرا خواهد شد و اظهار داشت: “اگر اصلاح نشوند، به سمت انحلال و ادغام حرکت خواهیم کرد.”
بر اساس اظهارات این مقام، مسئولیت سر و سامان دادن ترازنامههای بانکها در دستور کار قرار دارد و انحلال سه موسسه اعتباری با کمترین هزینه و دشواری اجرایی شده است.
نکته مهم در اظهارات فرزین تعداد بانکهای دارای عملکرد ضعیف است که نامهای آنها فاش نشده است. با این حال، در گزارشی که پیش از این توسط وبسایت فردای اقتصاد در می 2023 منتشر شده بود، به صورت غیرمستقیم اشاره شده بود که، گرچه نام این بانکها به طور مستقیم فاش نشده است، اما با استفاده از معیارهایی مانند «نسبت کفایت سرمایه» و «زیانهای انباشته»، تا حدودی میتوان دریافت که کدام بانکها در وضعیت خوبی نیستند.
این وبسایت فعال در زمینه تحلیل اقتصادی گزارش داده بود که بر اساس آخرین آمار، 10 بانک دارای نسبت کفایت سرمایه منفی هستند، که در میان آنها بانکهای سرمایه و آینده از دیگران وضعیت بدتری دارند. در این گزارش، بانکهای دی و ایرانزمین به ترتیب در رتبه سوم و چهارم قرار گرفته بودند.
وبسایت فردای اقتصاد بانکهای شهر، ملی، پارسیان و ملت را به عنوان چهار بانک دیگر از هشت بانک با عملکرد ضعیف در معرض خطر انحلال و ادغام نام برده است.
در آگوست 2023، بانک مرکزی به عنوان اولین گام در این زمینه، 60 درصد از سهام بانک آینده را به وزارت اقتصاد منتقل کرد و اعلام کرد که مرحله بعدی همین برنامه برای سایر بانکهای دارای شرایط مشابه ادامه خواهد یافت.
بانک آینده در اقتصاد ایران اهمیت دارد چون بر اساس گزارشهای منتشر شده، صاحب آن به دایرههای سیاسی و نظامی با نفوذ در دولت ایران نزدیک است و به عنوان یکی از ابزارهای مالی این بخش از نظام حاکم در نظر گرفته میشود.
یکی از تخلفات این بانک، صرف نزدیک به 80 درصد از سرمایه آن است، که اکثریت آن در پروژه ایران مال سرمایهگذاری شده است. ایران مال، که توسط خانواده انصاری به عنوان سهامداران اصلی بانک ایجاد شده، به عنوان دارایی بانک برای جبران زیانهای وارد شده به بانک به دلیل تورم و افزایش ارزش این مجموعه عظیم معرفی شده است.
علی انصاری، متولد 1341 در تهران، در سالهای اخیر بارها به عنوان یکی از افراد ثروتمند در ایران در رسانههای ایرانی مطرح شده است. سرمایهگذاریهای او در ایجاد بازار فرش ایرانی، بازار موبایل ایران، ایران مال، بانک آینده و بانک تات بخشی از فعالیتهایی است که در سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته است.
بیشتر کارشناسان بر این باورند که عملکرد این بانک تأثیر منفی بر اقتصاد ایران داشته است، اما با وجود تمام این عواقب منفی، هنوز هیچ قدرتی قادر به مقابله با آن نیست.
روزنامه رسمی دولت ایران نیز در این زمینه نوشت که در سال 1401، بانک آینده با برداشت وامی به مبلغ 700 تریلیون ریال (تقریباً 1.228 میلیارد دلار) از بانک مرکزی، عملاً 25 درصد از کل رشد پایه پولی آن سال را به خود اختصاص داد.
بر اساس گزارش روزنامه ایرانی، علی انصاری، سهامدار عمده این بانک، اکثریت پرداختهای بانک آینده را به شرکتهای خود انجام داده است.
این روزنامه در گزارش خود تأکید کرده است که بانک آینده با چاپ پول، بار مالی شرکتهای انصاری را از طریق تورم بر دوش مردم منتقل میکند.
نظر شما در مورد هشدار بانک مرکزی ایران در مورد خطر انحلال 8 بانک ایرانی چیست؟ شما میتوانید نظرات خود را در قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.