قیمت طلا در چند سال گذشته روند افزایشی داشته است که توجه همه را به بزرگ‌ترین تولیدکنندگان این فلز گران‌بها جلب کرده است.

افزایش قیمت این فلز گرانبها در پس‌زمینه‌ای از آشوب‌های ناشی از همه‌گیری بیماری کووید-19، منازعات ژئوپلیتیک و افزایش نرخ‌های بهره به منظور مقابله با سطوح بالای تورم رخ داده است.

این شرایط برخی از سرمایه‌گذاران را بر آن داشته است تا طلا را به عنوان دارایی امن به سبد سرمایه‌گذاری خود اضافه کنند. به ویژه، بانک‌های مرکزی به عنوان خریداران قدرتمند این فلز زرد ظاهر شده‌اند و باعث حمایت از افزایش قیمت آن شده‌اند.

پس کدام کشورها بیشترین طلا را تولید می‌کنند؟ در اینجا، شبکه اخبار سرمایه‌گذاری (Investing News Network)، کشورهایی را که در سال ۲۰۲۳ بیشترین میزان از این فلز زرد را استخراج کرده‌اند بر اساس آخرین اعداد تولید ارائه شده از سوی سازمان زمین‌شناسی ایالات متحده (US Geological Survey) بیان می‌کند. این سازمان خاطرنشان می‌کند که تولید جهانی طلا در سال گذشته، مجموعاً ۳۰۰۰ تن متریک (MT) بوده که ۶۰ تن از سال ۲۰۲۲ کمتر است.

1. چین

تولید معدنی: 370 میلیون تن

در حالی که تولید طلا در چین در سال ۲۰۱۶ به اوج خود یعنی ۴۵۵ تن متریک (MT) رسید، در بیش از یک دهه گذشته، هرگز به زیر ۳۰۰ تن کاهش نیافته است. این تولید پیوسته همچنان اطمینان می‌دهد که این کشور آسیایی به عنوان بزرگترین تولیدکننده طلا در جهان باقی می‌ماند.

با وجود تشویق به سرمایه‌گذاری خارجی در دهه ۱۹۹۰ و اوایل دهه ۲۰۰۰، صنعت استخراج طلا در چین تحت تاثیر عملیات‌های متعلق به دولت قرار دارد. برخی از بزرگترین شرکت‌ها شامل چاینا گلد اینترنشنال ریسورسز (China Gold International Resources) (TSX:CGG, HKEX:2099)، شاندونگ گلد (Shandong Gold) (HKEX:1787) و زیجین ماینینگ گروپ (Zijin Mining Group) (HKEX:2899) می‌شوند.

چین همچنین میزبان عملیات بزرگ ذوب طلا است. طرح کمربند و جاده این کشور منجر به اکتشاف و توسعه سایت‌ها توسط شرکت‌های چینی در نقاط دیگر آسیا و آفریقا شده است، که سپس منابع خام را برای پالایش به چین بازمی‌گردانند.

بانک مرکزی چین علاوه بر این که در سال ۲۰۲۳ به عنوان بزرگترین تولیدکننده طلا شناخته شده است، بزرگترین خریدار این فلز گرانبها بوده و طی سال ۲۲۵ تن به ذخایر خود افزوده تا مجموع آن به ۲,۲۳۵ تن برسد.

2. استرالیا

تولید معدنی: 310 میلیون تن

تولید طلا در استرالیا در سال ۲۰۲۳ تقریباً مشابه سال گذشته بود و از ۳۱۴ تن متریک (MT) به ۳۱۰ تن کاهش یافت.

طلا در تعداد زیادی از معادن بزرگ در این کشور استخراج می‌شود، که پنج معدن برتر طلا همگی در ایالت‌های مختلفی قرار دارند. برترین معدن تولیدکننده، معدن بادینگتون (Boddington) متعلق به نیومونت (Newmont) (TSX:NGT,NYSE:NEM) در غرب استرالیا است که در سه ماهه اول سال ۲۰۲۳، ۵۸۹,۰۰۰ اونس تولید کرده است.

با برخورداری از بزرگترین ذخایر طلا در جهان به میزان ۱۲,۰۰۰ تن، استرالیا نقش مهمی در تأمین جهانی این فلز زرد دارد. این کشور در دوره ۲۰۲۲/۲۰۲۳ مبلغ ۲۴ میلیارد دلار استرالیا (AU$) به اقتصاد این کشور کمک کرده است.

3. روسیه

تولید معدنی: 310 میلیون تن

تولید طلا از روسیه در سال ۲۰۲۳ به میزان ۳۱۰ تن متریک (MT) بوده است، که همانند سال قبل است. تولید این کشور از سال ۲۰۱۷، که تنها ۲۵۵ تن طلا تولید کرده بود، به طور قابل توجهی افزایش یافته است.

سازمان زمین‌شناسی ایالات متحده (US Geological Survey) اعلام کرده است که ذخایر طلا در روسیه ۱۱,۱۰۰ تن است، که این کشور را پس از استرالیا به دومین کشور بزرگ دارنده‌ ذخایر این فلز گرانبها تبدیل می‌کند. با این حال، با وجود تولید و ذخایر بالا، طلاهای روسیه از زمان حمله‌ این کشور به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، با مشکل در رسیدن به بازارهای جهانی روبرو بوده‌اند. در پاسخ، مسئولان روسی به دنبال بازارهای جایگزین، به ویژه کشورهای عضو بریکس (BRICS) و سایر کشورهای آسیایی مانند قزاقستان بوده‌اند.

4. کانادا

تولید معدنی: 200 میلیون تن

در سال ۲۰۲۳، تولید طلا در کانادا تنها ۶ تن کمتر از سال ۲۰۲۲ بوده است. تولید طلا در کانادا در سال‌های اخیر رو به افزایش بوده و از ۱۷۵ تن در سال ۲۰۱۹ به طور پیوسته افزایش یافته است.

اونتاریو (Ontario) و کبک (Quebec) بزرگترین استان‌های تولیدکننده طلا در کشور هستند؛ این دو استان بیش از ۷۰ درصد از تولید طلا در کانادا را به خود اختصاص می‌دهند. دولت کانادا اعلام کرده است که با صادرات داخلی که ارزش آن به ۲۲.۳۴ میلیارد دلار کانادا (C$) از این فلز گرانبها در سال ۲۰۲۲ رسیده است، طلا گرانبهاترین کالای استخراج شده در این کشور است.

علاوه بر این، مثلث طلایی بریتیش کلمبیا (BC’s Golden Triangle) محلی برای اکتشاف است. این منطقه میزبان معدن طلای Brucejack متعلق به نیومونت (Newmont) و معدن مس-طلا Red Chris است، که آخری یک مشارکت مشترک ۷۰/۳۰ با امپریال متالز (Imperial Metals) است. شرکت‌های جونیور مانند گلیات ریسورسز (Goliath Resources) نیز کشفیات قابل توجهی در این منطقه انجام داده‌اند، که این امر به خوش‌بینی بیشتر در مورد پتانسیل این منطقه دامن زده است.

5. ایالات متحده

تولید معدنی: 170 میلیون تن

در سال ۲۰۲۳، ایالات متحده ۱۷۰ متریک تن (MT) طلا تولید کرد، که اندکی کمتر از ۱۷۳ متریک تنی بود که در سال ۲۰۲۲ تولید شده بود. اگرچه این کاهش اندک است، اما ادامه روند کاهش تولید از سال ۲۰۱۷ است، زمانی که ایالات متحده ۲۳۷ متریک تن طلا تولید کرده بود.

بر اساس گزارش سازمان زمین‌شناسی ایالات متحده (US Geological Survey)، برترین ایالت در تولید این فلز گرانبها نوادا (Nevada) بود، که ۷۳ درصد از کل تولید داخلی را به خود اختصاص داده بود، و پس از آن آلاسکا (Alaska) با ۱۳ درصد قرار داشت. بیست و هفت معدن برتر در کشور مسئول ۹۷ درصد از تولید طلا در آمریکا در سال ۲۰۲۳ بودند.

ارزیابی منابع طلای ایالات متحده نشان می‌دهد که این کشور تقریباً ۳۳,۰۰۰ متریک تن طلا در منابع شناسایی شده و کشف نشده دارد. سازمان زمین‌شناسی ایالات متحده خاطرنشان می‌کند که نزدیک به یک چهارم طلا در منابع کشف نشده در معادن مس پورفیری یافت می‌شود. ذخایر طلای ایالات متحده در حدود ۳,۰۰۰ متریک تن تخمین زده شده‌اند.

6. قزاقستان

تولید معدنی: 130 میلیون تن

تولید طلا در قزاقستان در سال ۲۰۲۳ با ۱۳۰ متریک تن، نشان‌دهنده رشد مداوم تولید این فلز گرانبها در کشور است، که از تنها ۶۹ متریک تن تولید شده در سال ۲۰۱۶ افزایش یافته است. بزرگترین معدن طلا در قزاقستان، معدن آلتینتاو کوکشتاو (Altyntau Kokshetau) است که متعلق به غول معدنکاری گلنکور (Glencore) (LSE:GLEN,OTC Pink:GLCNF) است.

در آگوست ۲۰۲۳، شرکت انگلو-روسی پلیمتال اینترنشنال (Polymetal International) (AIX:POLY)، یکی از بزرگترین تولیدکنندگان قزاقستان، در اقدامی که به منظور قطع ارتباط بین شعبه‌های قزاقستان و روسیه آن صورت گرفت، از بورس اوراق بهادار لندن خارج شد. این اقدام در پاسخ به تنش‌های ناشی از حمله روسیه به اوکراین انجام شد. این شرکت همچنان در بورس بین‌المللی آستانه در قزاقستان فهرست شده است و فعالیت‌های عمده‌ای در این کشور انجام می‌دهد.

7. مکزیک

تولید معدنی: 120 میلیون تن

مکزیک سابقه‌ای طولانی در تولید طلا دارد؛ در واقع، استعمار اسپانیا از آمریکای مرکزی در اوایل و میانه‌های دهه ۱۵۰۰ میلادی، بیشتر با هدف استخراج طلا و نقره صورت گرفت. امروزه، مکزیک یکی از رهبران جهانی در تولید طلا است که در سال ۲۰۲۳، ۱۲۰ متریک تن طلا استخراج کرده است. فلزات گرانبها ۵۰ درصد از کل تولیدات فلزی کشور را تشکیل می‌دهند.

در حالی که بخش زیادی از تولید طلا در مکزیک توسط نهادهای خارجی کنترل می‌شود، یکی از بزرگترین معادن، معدن هرادورا (Herradura) — متعلق به شرکت مستقر در مکزیکو سیتی، فرسنیلو (Fresnillo) (LSE:FRES,OTC Pink:FNLPF) — در سال مالی ۲۰۲۳ شرکت، ۳۵۵,۴۸۵ اونس طلا یا حدود ۱۰.۰۸ متریک تن تولید کرد. این معدن بیش از نیمی از تولید طلا فرسنیلو را به خود اختصاص می‌دهد و حدود یک چهارم از کل درآمد تعدیل‌شده شرکت را تولید می‌کند.

8. اندونزی

تولید معدنی: 110 میلیون تن

صنعت معدن یکی از مهم‌ترین بخش‌های اقتصادی اندونزی است و این کشور از جمله تولیدکنندگان برتر نیکل، مس و طلا در جهان به شمار می‌رود. در سال ۲۰۲۳، اندونزی حدود ۱۱۰ متریک تن طلا تولید کرد که نسبت به سال قبل ۵ متریک تن افزایش یافته است.

اندونزی دارای چندین معدن بزرگ طلا است. بزرگترین آنها منطقه معدنی گراسبرگ است که یک شراکت مشترک بین فریپورت-مک‌موران (Freeport-McMoRan) (NYSE:FCX) و شرکت دولتی اندونزی، اندونزی آساهان آلومینیوم (Indonesia Asahan Aluminium) است. در سال ۲۰۲۳، این منطقه ۱.۹۸ میلیون اونس طلا یا ۵۶.۱ متریک تن تولید کرده است؛ این منطقه دارای حدود ۲۳.۹ میلیون اونس طلا در ذخایر معدنی برآورد شده است.

9. آفریقای جنوبی

تولید معدنی: 100 میلیون تن

در سال ۲۰۲۳، آفریقای جنوبی ۱۰۰ متریک تن طلا تولید کرد، که نسبت به ۸۹ متریک تن در سال ۲۰۲۲ افزایش یافته است. تخمین زده می‌شود که یک دهم ذخایر جهانی طلا در این کشور قرار دارد و حوضه ویتواترسرند (Witwatersrand Basin) آن یکی از بزرگترین منابع طلای جهان است.

آفریقای جنوبی برای دهه‌ها یکی از برترین تولیدکنندگان طلا بوده است، اما بین سال‌های ۱۹۸۰ تا ۲۰۱۸ تولید طلای این کشور ۸۵ درصد کاهش یافت. در سال‌های اخیر، آفریقای جنوبی صحنه تعارضات بین انجمن کارگران معدن و ساختمان (AMCU) و تولیدکنندگان طلا در منطقه بوده است. انجمن کارگران معدن و ساختمان تظاهرات و اعتصاب‌های زیادی را در چندین معدن طلا و پلاتین به امید کسب دستمزدهای بیشتر و جلوگیری از ادغام‌هایی که می‌تواند منجر به از دست دادن شغل‌ها شود، برگزار کرده است.

قطع برق‌های گسترده مشکلات بیشتری را برای صنعت طلای آفریقای جنوبی ایجاد کرده است. تولید محدود برق در کشور باعث شده است که قطعی‌های متناوب برق اتفاق بیفتد، از جمله برای معدنچیان، که اکثریت آنها به شبکه برق ملی متصل هستند.

10. ازبکستان

تولید معدنی: 100 میلیون تن

طلا از زمان کشف آن در دهه ۱۹۵۰ در ازبکستان استخراج شده است. پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱، استخراج این فلز زرد در اواسط دهه ۱۹۹۰ به پایین‌ترین سطح خود رسید. در سال ۲۰۱۹، دولت این کشور اعلام کرد که قصد دارد با سرمایه‌گذاری مجدد در توسعه و اکتشاف، تولید طلا را تا سال ۲۰۲۲ بیش از دو برابر افزایش دهد و ذخایر خود را به طور قابل توجهی بالا ببرد. با این حال، ازبکستان در چند سال گذشته تولیدی معادل ۱۰۰ متریک تن را حفظ کرده است.

معدن طلای مورونتائو (Muruntau) در ازبکستان، که توسط شرکت معدنی و متالورژی نووی (Navoi Mining and Metallurgical Company) اداره می‌شود، یکی از بزرگترین معادن طلای جهان است. معادن عظیمی از طلا برای اولین بار در دهه ۱۹۵۰ در این مکان کشف شد و هنوز هم یکی از بزرگترین ذخایر جهان را با ۴۵۰۰ متریک تن در خود جای داده است. این معدن بیش از ۲.۵ میلیون اونس طلا در سال تولید می‌کند و انتظار می‌رود تا دهه ۲۰۳۰ به فعالیت خود ادامه دهد.

جایگاه ایران در میان تولیدکنندگان طلا در جهان

ایران از نظر تولید طلا در جهان جزو کشورهای بزرگ تولیدکننده به حساب نمی‌آید و در رده‌بندی جهانی جایگاه پایین‌تری نسبت به کشورهای پیشرو مانند چین، استرالیا، روسیه و آفریقای جنوبی دارد. با این حال، ایران تلاش‌هایی برای افزایش ظرفیت تولید طلای خود انجام داده است، اما به دلیل محدودیت‌هایی مانند سرمایه‌گذاری‌های کافی، فناوری و تحریم‌های بین‌المللی، تولید طلا در ایران به میزان قابل توجهی کمتر از کشورهای برتر تولیدکننده است.