آنچه در این مقاله می خوانید
ایران و روسیه در پایان هفدهمین نشست کمیته مشترک اقتصادی دو کشور که طی روزهای ۷ تا ۹ اسفند ۱۴۰۲ (۲۶ تا ۲۸ فوریه) در تهران برگزار شد، چندین یادداشت تفاهم (MOUs) برای همکاری در بخشهای مختلف امضا کردند.
خبرگزاری شانا گزارش داد که این تفاهمنامهها در حضور جواد اوجی، وزیر نفت ایران و الکساندر نواک (Alexander Novak)، معاون نخستوزیر روسیه، که این نشست به طور مشترک به ریاست آنها برگزار شد، به امضا رسید.
طی سه روز نشست کمیته مشترک، کارشناسان ایرانی و روسی از بخشهای اقتصادی مختلف تمامی راههای همکاری را در قالب ۲۰ گروه کاری بررسی کردند تا تفاهمنامههای مذکور و سند جامع کمیسیون را آماده سازند.
همکاری وزارت نفت ایران با ترانس نفت (Transneft) روسیه در زمینه فناوریهای ردیابی هوشمند
در حاشیه نشست مشترک اقتصادی دو کشور در روز چهارشنبه، وحیدرضا زیدی فرد، معاون وزیر نفت ایران در امور مهندسی، پژوهش و فناوری با کالاندا ولادیمیر الکساندروویچ (Kalanda Vladimir Alexandrovich)، معاون شرکت ترانس نفت دیدار و در خصوص زمینههای همکاری متقابل بحث و گفتگو کردند.
بر اساس گفتههای زیدی فرد، همکاریهای دو طرف عمدتاً بر روی فناوریهای هوشمند ردیابی خطوط لوله نفت و گاز متمرکز خواهد بود.
زیدی فرد در این جلسه اظهار داشت که زمینههای زیادی برای همکاری بین مراکز علمی و پژوهشی دو طرف، مانند پژوهشکده صنعت نفت ایران و مؤسسات تحقیقاتی روسیه، وجود دارد.
زیدی فرد اعلام کرد که نظارت هوشمند بر خطوط لوله نفت و گاز و تبادل دانشجو بین ایران و روسیه از جمله اصلیترین زمینههای همکاری هستند. او در ادامه گفت: “در حال حاضر، شرکتهای دانشبنیان ایران توانمندیهای بالقوهای در زمینه نظارت هوشمند بر خطوط لوله دارند، اما به دلیل گسترش خطوط لوله نفت و گاز در ایران، ما نیازمند همکاری با شرکت “ترانس نفت” در این زمینه هستیم.”
در سوی دیگر، الکساندروویچ تأکید کرد که هدف شرکت او کمک به پروژههای صنعت نفت ایران است و نه کسب سود.
او گفت: “ایران دستاوردهای زیادی در صنعت نفت و گاز دارد و همکاری ما با این صنعت برای هر دو طرف مفید است.”
خودروسازان ایرانی آماده همکاری با همتایان روسی خود هستند
مدیرعامل شرکت بزرگ خودروسازی ایران خودرو (ایکو) اعلام کرده است که شرکتش آماده همکاری با همتایان روسی خود است.
علیمردان عظیمی، در گفتگو با آنتون شالایو (Anton Shalaev)، رئیس سازمان فدرال روسیه در امور مقررات فنی و متروولوژی (روساستاندارد)، آمادگی ایران خودرو برای هماهنگی استانداردهای شرکت با استانداردهای روسیه را ابراز داشت.
عظیمی با اشاره به برنامههای ایران خودرو برای صادرات خودرو به روسیه گفت: “طبق توافقات صورت گرفته، فرایند صادرات محصولات خودرویی ایران به روسیه در جریان است. در مرحله اول، ما قصد داریم خط تولید تارا [یک خودروی ایرانی] را در بازار روسیه راهاندازی کنیم و امیدوارم با ایجاد شرایط لازم، همکاریها را گسترش دهیم.”
شالایو نیز خواستار همکاری بین دو طرف برای توسعه و بهبود استاندارد در صنعت خودروسازی روسیه شد.
تهران-مسکو خطوط هوایی جدیدی راهاندازی میکنند
ایران و روسیه همچنین به توافق رسیدهاند که خطوط هوایی جدیدی بین دو کشور راهاندازی کنند و شرکتهای مشترکی برای همکاری در بخشهای حمل و نقل تاسیس نمایند.
به گفته کمال هادیانفر، معاون وزیر حمل و نقل ایران، دو طرف قصد دارند قراردادی را برای تکمیل راهآهن رشت-آستارا امضا کنند.
همکاری ایران و روسیه در زمینه گاز برنامهریزی شده است
کاظم جلالی، سفیر ایران در مسکو، در گفتوگو با ایرنا در روز سهشنبه، گفت که همکاری ایران و روسیه در بخش گاز برنامهریزی شده است و میتواند در صورت اجرا، نتایج خوبی به همراه داشته باشد.
جلالی به تحقق برنامه تبدیل ایران به یک مرکز گازی با همکاری روسیه اشاره کرد که به لطف جایگاه برتر جهانی دو کشور از نظر ذخایر و تولید گاز میسر شده و افزود: “در گذشته این مسئله مطرح شده بود که تهران و مسکو نمیتوانند در زمینههای اقتصادی همکاری کنند، اما این نظر در سالهای اخیر اشتباه از آب درآمد.”
او گفت، “زمانی که من برای شروع ماموریت دیپلماتیک خود به مسکو میرفتم، برخی افراد به من گفتند که ایران و روسیه هرگز نمیتوانند در زمینههای اقتصادی همکاری کنند چون انرژی ستون اقتصاد آنها است و دو کشور در این بخش رقیب هم هستند. به نظر من، این نطریه اشتباه است چون همکاری اقتصادی محدود به بخش انرژی نیست و دو کشور میتوانند در بسیاری از زمینهها همکاری کنند.”
سفیر تاکید کرد که این نظریه در عمل اشتباه از آب درآمد، و به همکاری فعلی بین ایران و روسیه در زمینههای مختلف اشاره کرد.
جلالی گفت: “اگر دو کشور با پنج مانع شناختی، ترانزیت، لجستیک، مشکلات پولی و بانکی و گمرکی مواجه نمیشدند، روابط دوجانبه در بسیاری از زمینهها گسترش مییافت.”
سفیر با استناد به گزارش وزارت اقتصاد گفت روسها بیشترین سرمایهگذاریها را در ایران در سال 2023 انجام دادند، و افزود که سرمایهگذاریها عمدتاً در صنعت نفت جذب شدهاند.
او در پایان اظهار داشت که ایران و روسیه همچنین میتوانند در زمینه صادرات گاز نیز همکاری کنند.