آنچه در این مقاله می خوانید
بر اساس گزارش اقتصاد ۲۴، وبسایت دولتی ایران، که در تاریخ ۲ مارس (12 اسفند) منتشر شد، نیمی از ایرانیان زیر خط فقر مطلق زندگی میکنند.
این گزارش بر وجود “شکاف طبقاتی گسترده” در ایران تاکید دارد و اعلام میکند که “نیمی از جمعیت ایران زیر خط فقر مطلق هستند.”
همزمان با انتشار این گزارش، بحثها در مورد حداقل دستمزد کارگران در ایران برای سال آینده ادامه دارد.
در شرایطی که حتی سازمانهای رسمی کارگری نیز خواستار افزایش حداقل دستمزد به ۲۵۰ میلیون ریال (تقریبا ۴۲۰ دلار) هستند، داوود منظور، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه، در تاریخ ۲ مارس به خبرگزاری نیمه رسمی ایلنا گفت که “دستمزدها باید مطابق با نیازهای اقتصادی کشور و تورم مورد انتظار افزایش یابند.”
در حالی که این مقام رسمی توضیح بیشتری ارائه نداد، پیش از این، صولت مرتضوی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، از افزایش ۲۰ درصدی حداقل دستمزد برای سال آینده دفاع کرده بود. این در حالی است که نرخ تورم فعلی بیش از دو برابر افزایش پیشبینی شده توسط وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای سال آینده است.
وبسایت اقتصاد ۲۴ اعلام کرد، “طی دههها، طبقه متوسط در جامعه به تدریج ناپدید شده است، و محدودیتهای مالی در کشور افراد را به دستههای کم برخوردار منتقل کرده است.”
در حال حاضر، نرخ تورم حدود ۴۵ درصد است و هزینه ماهیانه زندگی، بر اساس اتحادیههای کارگری وابسته به دولت، حداقل ۲۵۰ میلیون ریال است.
خبرگزاری ایلنا چند روز پیش بر اساس “محاسبات مستقل” گزارش داد که هزینه زندگی برای خانوادههای کارگری در شهرهای بزرگ به ۲۸۹ میلیون ریال (تقریبا ۵۰۴ دلار) رسیده است.
بر اساس مرکز آمار ایران، تورم بخش مواد غذایی در سه سال متوالی از سپتامبر ۲۰۲۰ تا سپتامبر ۲۰۲۳، “۱۴۵ درصد” بوده است.
این در حالی است که حداقل دستمزد برای کارگران متاهل دارای فرزند حدود ۸۰ میلیون ریال (تقریبا ۱۳۵ دلار) است. با این حال، این دستمزد در محلها و شرکتهایی که از قانون کار معاف هستند پرداخت نمیشود.
با اشاره به گزارش تحقیقاتی مجلس در سال ۲۰۱۸، اقتصاد ۲۴ افزود: “بر اساس گزارش همان مرکز در اکتبر ۲۰۲۰، بین ۲۳ تا ۴۰ درصد از کل جمعیت ایران زیر خط فقر زندگی میکنند و به دلیل گزارشها و رویکرد بیسابقه به سقوط ارزش پول ایران، بیش از ۶۰ درصد از کل جمعیت ایران زیر خط فقر زندگی میکنند.”
خط فقر، به معنای سطح حداقل درآمد برای داشتن یک زندگی عادی، یعنی آن چیزی است به عنوان آستانه فقر در نظر گرفته میشود.
اقتصاد ۲۴ افزود: “در ابتدای امسال، با رسیدن نرخ ارز به بیش از ۵۰۰,۰۰۰ ریال، خط فقر برای زندگی در تهران از ۳۰۰ میلیون ریال فراتر رفت. این رقم برای خانوارهای روستایی در استان تهران، ۱۵۷ میلیون ریال تخمین زده شده است. بر اساس این محاسبه، نیمی از جمعیت ایران زیر خط فقر مطلق قرار دارند.”
این وبسایت تاکید کرد که خط فقر ۳۰۰ میلیون ریالی در تهران به این معناست که “اگر حداقل قیمت اجاره یک خانه ۶۰ متر مربعی در مرکز تهران در بهترین شرایط ممکن را بین ۳ تا ۵ میلیارد ریال (تقریبا ۵,۰۰۰ تا ۸,۴۰۰ دلار) و هزینههای ماهیانه را بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیون ریال (تقریبا ۱۶۸ تا ۲۵۲ دلار) در نظر بگیریم، درمییابیم که تقریبا نیمی از آن ۳۰۰ میلیون به هزینههای مسکن در هر ماه اختصاص خواهد یافت.”
بر اساس این گزارش، یک خانواده با دو عضو شاغل که بیش از ۱۵۰ میلیون ریال درآمد دارند، باید نیمی از آن را صرف اجاره و نیم دیگر را صرف سایر نیازهای ضروری برای یک زندگی متوسط کنند. این در حالی است که ایرانیان دستمزدهای خود را به ریال دریافت میکنند اما اغلب با هزینههایی به دلار روبرو هستند.
در نتیجه، این گزارش بیان میکند که مروری بر دو سال گذشته نشان میدهد که نرخ تبادل دلار از حدود ۲۶۰,۰۰۰ ریال به ۵۷۰,۰۰۰ ریال، سکه طلا از حدود ۱۱۰ میلیون ریال به بیش از ۳۰۰ میلیون ریال، قیمت مرغ، گوشت و خودروها بیش از دو برابر، نقدینگی از ۳۷ تریلیون ریال به ۶۱ تریلیون ریال افزایش یافته و متوسط قیمت مسکن از ۳۰۰ میلیون ریال به ازای هر متر مربع به بیش از ۷۰۰ میلیون ریال رسیده است. این وبسایت این وضعیت را یک «روند نگرانکننده» میداند که «تصویری از پایان قدرت اقتصادی مطلق مردم در آیندهای نه چندان دور» را نشان میدهد.
نظر شما در مورد تورم فزاینده در ایران چیست و چه راهکاری را برای آن پیشنهاد میکنید؟ شما میتوانید نظرات خود را در قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.