آنچه در این مقاله می خوانید
رئیس سازمان گمرک جمهوری اسلامی ایران (IRICA) اعلام کرد که ایران در 10 ماه اول سال جاری خورشیدی (۲۱ مارس ۲۰۲۳ تا ۲۰ ژانویه ۲۰۲۴)، کالاهایی به ارزش ۱۱.۵ میلیارد دلار به چین صادر کرده است.
بر اساس گفتههای محمد رضوانیفر، چین در دوره 10 ماهه مذکور، بزرگترین مقصد صادراتی کالاهای ایرانی بود.
همچنین، رئیس سازمان گمرک اعلام کرد که چین با صادرات کالاهایی به ارزش ۱۵.۲ میلیارد دلار به ایران، دومین منبع واردات ایران در 10 ماه اول سال جاری بوده است.
بر اساس دادههای منتشر شده توسط گمرک چین، ارزش تجارت بین ایران و چین در سال ۲۰۲۳، بیش از ۱۴.۶ میلیارد دلار بوده و نسبت به سال ۲۰۲۲، کاهشی ۶.۲ درصدی را ثبت کرده است.
بر اساس دادههای مذکور، دو کشور در سال ۲۰۲۳ کالاهایی به ارزش ۱۴.۶۵۰ میلیارد دلار با یکدیگر مبادله کردهاند، در حالی که ارزش تجارت بین دو کشور در سال ۲۰۲۲، ۱۵.۵ میلیارد دلار بوده است.
صادرات ایران به چین در دسامبر ۲۰۲۳، رشدی ۳۰ درصدی نسبت به دوره مشابه سال قبل ثبت کرد.
چین کالاهایی به ارزش ۱۰.۷۰ میلیارد دلار از ژانویه تا دسامبر ۲۰۲۳ به ایران صادر کرد که نشاندهنده رشدی ۸.۶ درصدی است.
بر اساس دادههای گمرک چین، این کشور آسیایی کالاهایی به ارزش ۹.۲۷۰ میلیارد دلار از ژانویه تا دسامبر ۲۰۲۲ به ایران صادر کرده است.
واردات چین از ایران از ۶.۲۳۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۲ به ۴.۵۸۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳ کاهش یافته که نشاندهنده کاهشی ۲۷ درصدی است.
تراز تجاری مبادلات بین دو کشور در سال ۲۰۲۳ به حدود ۵.۵ میلیارد دلار به نفع چین رسید.
ارزش تجارت بین ایران و چین در دسامبر ۲۰۲۳ به ۱.۲۵۱ میلیارد دلار رسید که نشاندهنده رشدی ۴ درصدی نسبت به دوره مشابه سال قبل است.
چین یکی از اصلیترین شرکای تجاری ایران است که علیرغم تحریمهای شدید آمریکا، روابط تجاری قوی خود را با جمهوری اسلامی حفظ کرده است.
احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی ایران، گفت که برنامه همکاری استراتژیک ۲۵ ساله بین ایران و چین وارد فاز جدیدی شده و توافقات جدیدی بین وزارتخانههای مختلف دو کشور حاصل شده است.
خاندوزی اعلام کرد که توافقات مذکور طی سفر هیئت ایرانی به ششمین نمایشگاه بینالمللی واردات چین (CIIE) بین دو طرف به دست آمده است.
او گفت: “پروژههای خاصی بین بخشهای دولتی وزارتخانههای مربوطه ایران و چین تعریف شد و در مورد جزئیات اجرای پروژههای مذکور توافق شد.”
در مورد بخشهای خصوصی دو کشور، خاندوزی توضیح داد که برخی از شرکتهای ایرانی فعال در چین و برخی از شرکتهای بزرگ چینی فعال در ایران با موانعی روبرو شدهاند که توسط مقامات مربوطه مورد بحث و حل قرار گرفت.
خاندوزی گفت: “با اجرای این پروژهها، ما شاهد رشد قابل توجهی در همکاریهای اقتصادی و سرمایهگذاری بین دو طرف خواهیم بود.”
در نوامبر گذشته، هیئت بلندپایهای به ریاست محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهور ایران، شامل احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد و دارایی، عباس علیآبادی، وزیر صنعت، معدن و تجارت و همچنین معاونان وزارتخانههای مختلف و معاون اقتصادی وزارت امور خارجه، برای حضور در ششمین نمایشگاه بینالمللی واردات چین (CIIE) به چین سفر کردند.
ایران و چین رسماً سند همکاری جامع ۲۵ ساله را در مارس ۲۰۲۱ امضا کردند.
این سند بین محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه وقت ایران، و وانگ یی (Wang Yi)، وزیر امور خارجه چین، در وزارت امور خارجه ایران امضا شد.
در دسامبر ۲۰۲۲، ایران و چین ۱۶ یادداشت تفاهم (MOU) را در چارچوب توافق استراتژیک ۲۵ ساله دو کشور نهایی کردند.
یادداشتهای تفاهم در نشست برنامه همکاری جامع ایران-چین که در تاریخ ۱۳ دسامبر (22 آذر) در تهران و در حضور معاون اول رئیس جمهور ایران، محمد مخبر، و معاون نخستوزیر چین، هو چونهوا (Hu Chunhua)، برگزار شد، امضا گردید.
این اجلاس با هدف هموار ساختن راه برای اجرای توافق ۲۵ ساله، بر چهار حوزهای که توسط چهار کمیته بین دو کشور بررسی شد، متمرکز بود.
ایران و چین همچنین در حضور روسای جمهور دو کشور در پکن در فوریه گذشته، ۲۰ یادداشت تفاهم امضا کردند.
رئیسجمهور ایران، ابراهیم رئیسی، به همراه هیئتی عالیرتبه، از تاریخ ۱۴ فوریه ۲۰۲۳ (25 بهمن 1401)، در یک سفر رسمی سه روزه به چین سفر کرد.
در طول سفر رئیسجمهور رئیسی به چین، تهران و پکن تعدادی از اسناد همکاری دوجانبه در زمینههای کشاورزی، تجارت، گردشگری، حفاظت از محیط زیست، بهداشت، کمکهای بشردوستانه در بلایا، فرهنگ و ورزش را امضا کردند.
اسناد شامل توافقاتی در زمینه حمل و نقل و صنعت به ارزش به ترتیب ۱۲ میلیارد دلار و ۳.۵ میلیارد دلار است؛ این توافقات شامل پروژههای مشترک مختلفی مانند ارتباط ریلی پرسرعت بین تهران و مشهد، و سرمایهگذاری در شهر فرودگاهی امام خمینی است.
سرمایهگذاری در ساحل مکران در جنوب شرقی ایران و خرید نفت ایرانی نیز در اسناد ذکر شده است.
سفر رئیسی به عنوان نمونهای از سطح بالای اعتماد متقابل بین چین و ایران، و همچنین نقطه عطفی برای روابط دوجانبه، عمل کرد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی ایران اعلام کرد که پس از آن، در اواسط جولای ۲۰۲۳ (تیر ۱۴۰۲)، توافقات امضا شده بین ایران و چین در طول سفر رئیسجمهور رئیسی به پکن در اواسط ماه فوریه، در جلسه کمیته همکاری مشترک دو کشور به پروژههای مشخص تبدیل شدند.
احسان خاندوزی برای شرکت در جلسه کمیته همکاری مشترک ایران-چین که پس از چهار و نیم سال برگزار شد، در تاریخ ۱۲ جولای ۲۰۲۳ (۲۱ تیر ۱۴۰۲) از تهران به پکن سفر کرد.
این مقام رسمی در حساب توییتر خود در تاریخ ۱۶ جولای ۲۰۲۳ (25 تیر ۱۴۰۲) نوشت: “با فضای سازنده کمیته، به زودی شاهد رویدادهای خوبی در زمینههای تجارت و سرمایهگذاری خواهیم بود.”
خاندوزی همچنین اعلام کرد که ایران و چین قصد دارند از ماه آینده اجرای برخی از پروژههای مشترک مورد توافق قرار گرفته در ماه فوریه توسط رؤسای دو کشور را آغاز کنند.
به گفته این وزیر، پیگیریهای لازم در مورد پروژههای مذکور طی پنج ماه گذشته انجام شده و تصمیمات نهایی برای شروع اجرای آنها در یک رویداد مشترک تجاری در تاریخ ۱۳ جولای (۲۲ تیر ۱۴۰۲) اتخاذ شد.
خاندوزی گفت:
“رئیسجمهور رئیسی سفر مهمی به پکن در زمستان گذشته داشت و توافقات خوبی با رئیسجمهور چین انجام شد؛ در این راستا، پیگیریهای لازم توسط وزارتخانههای مختلف طی پنج ماه گذشته انجام شد و در تاریخ ۲۲ تیر، اولین کمیته مشترک بین ایران و چین پس از ۴.۵ سال برگزار شد.”
او افزود: “چین بزرگترین شریک تجاری ایران و مهمترین مقصد برای صادرات کالاهای ایرانی است و بخش مهمی از واردات ما نیز از چین است. سهم چین در تجارت (غیر نفتی) ایران در سال گذشته ۲۴ درصد بود.”
نظر شما در مورد روابط رو به گسترش ایران و چین در سالهای اخیر چیست؟ شما میتوانید نظرات خود را در قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.