در جریان سفر وزیر انرژی ازبکستان، جورابک میرزاماخمودوف (Jurabek Mirzamakhmudov) به همراه هیئت همراه به ایران، این مقام رسمی با چندین مقام ایرانی دیدار و گفتگو کرد تا گسترش روابط بین دو کشور در زمینه‌های مختلف را دنبال کند.

او با محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهور، جواد اوجی، وزیر نفت، مهدی ضیغمی، رئیس سازمان توسعه تجارت، مهرداد بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی و علی‌اکبر مهرابیان، وزیر انرژی، دیدار کرد.

ایران آماده صادرات خدمات فنی و مهندسی به ازبکستان است

به گزارش شانا، در دیدار با اوجی، وزیر نفت ایران اعلام کرد که ایران آماده صادرات خدمات فنی و مهندسی به ازبکستان است.

اوجی گفت که شرکت‌ها و تولیدکنندگان ایرانی آماده شرکت در پروژه‌های نفتی ازبکستان هستند.

جواد اوجی، وزیر نفت ایران، اعلام کرد که ایران هم اکنون با ۴۲ کشور در بخش‌های نفت، گاز و پتروشیمی همکاری می‌کند و افزود که صنعت نفت ایران با وجود تحریم‌های یکجانبه ایالات متحده، به خودکفایی رسیده و میدان‌های نفت و گاز کشور توسط شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی توسعه یافته‌اند.

اوجی گفت که ایران در نبود کارشناسان خارجی، در حال حفاری میدان‌های نفت و گاز در عمق ۶۰۰۰ متری است.

وزیر انرژی ازبکستان اظهار داشت که او به طور نزدیک توانایی‌ها و دستاوردهای ایران را در نمایشگاه‌های بین‌المللی انرژی مشاهده کرده است که در آن تجهیزات مدرن نفت و گاز ایران به نمایش گذاشته شده است.

او گفت که مقامات ازبکستان اطلاعات کافی در مورد تجربیات بزرگ شرکت‌های ایرانی در بخش‌های اکتشاف، استخراج، انتقال و تصفیه نفت و گاز دارند و خواستار به اشتراک‌گذاری تخصص و دانش فنی ایران با کشورش شده‌اند.

میرزاماخمودوف (Mirzamakhmudov)، که برای پیگیری توافق‌های امضا شده توسط رئیس‌جمهور ازبکستان شوکت میرزیویف (Shavkat Mirziyoyev) و همتای ایرانی‌اش ابراهیم رئیسی به تهران آمده بود، گفت که دولت ازبکستان مشتاق گسترش روابط، به ویژه در بخش نفت، با ایران است.

ایران خواستار روابط اقتصادی قوی با ازبکستان است

در گفتگوهای خود با مخبر، طرف ایرانی بر نیاز به تقویت روابط با ازبکستان تاکید کرد و گفت که تعاملات سیاسی با حمایت اقتصادی قوی پایدار باقی می‌مانند.

او با اشاره به سیاست دولت برای گسترش روابط با کشورهای همسایه، اظهار داشت که ایران و ازبکستان می‌توانند در زمینه‌های صنعتی، انرژی، برق، حمل و نقل و حوزه‌های دانش‌بنیان همکاری کنند.

او تاکید کرد که یک توافق تجاری ترجیحی می‌تواند به گسترش روابط بین دو کشور کمک کند.

معاون اول رئیس‌جمهور ایران همچنین خواستار استفاده از ارزهای ملی در تسویه‌های مالی و بانکی شد.

در همین حال، وزیر انرژی ازبکستان به دیدار قبلی بین رؤسای دو کشور اشاره کرد و خاطرنشان کرد که دو رئیس‌جمهور بر لزوم افزایش حجم تجارت دوجانبه از ۵۰۰ میلیون دلار فعلی به ۱ میلیارد دلار و سپس به ۲ میلیارد دلار در آینده نزدیک تأکید کرده‌اند.

تهران و تاشکند به زودی سند جامع حمل و نقل را امضا می‌کنند

مهرداد بذرپاش، وزیر حمل و نقل، در گفتگوهای خود با هیئت ازبکی، بر ضرورت تشکیل کمیته مشترک حمل و نقل، ترسیم نقشه راه ترانزیتی، و آماده‌سازی سند جامع حمل و نقل بین دو کشور تاکید کرد.

او با اشاره به دیدارهای مختلف بین مقامات ایران و ازبکستان در زمینه حمل و نقل، گفت: “ما خود را متعهد به اجرای یادداشت‌های تفاهم امضا شده بین دو کشور، از جمله توافق‌نامه‌ای که برای توسعه کریدور شرق-غرب امضا شده است، می‌دانیم.”

بذرپاش همچنین خواستار افزایش تعداد پروازها بین دو کشور شد و آمادگی ایران برای مشارکت در پروژه‌های حمل و نقل ازبکستان را اعلام کرد.

صادرات به ازبکستان در ۱۰ ماه افزایش ۲۰ درصدی داشته است

بر اساس گزارش سازمان توسعه تجارت (TPO)، صادرات کالاهای غیرنفتی ایران به ازبکستان در ۱۰ ماهه نخست سال جاری (۲۱ مارس ۲۰۲۳ تا ۲۲ ژانویه ۲۰۲۴)، رشد ۲۰ درصدی را ثبت کرده است.

اکبر گودرزی، رئیس دفتر روسیه و قفقاز TPO، به دیدار وزیر انرژی ازبکستان و هیئت همراه او به ایران اشاره کرد و ابراز امیدواری کرد که این سفر نتایج مثبتی برای گسترش روابط تجاری بین دو کشور به همراه داشته باشد.

گودرزی به دستاوردهای سفر ماه گذشته عباس علی‌آبادی، وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران، به جمهوری ازبکستان اشاره کرد و گفت که دو طرف توافق کرده‌اند تا اجرای توافقات امضا شده بین دو طرف را دنبال کنند.

در جای دیگر از سخنان خود، گودرزی به صادرات محصولات ایران به ازبکستان اشاره کرد و افزود که انواع ترکیبات پلیمری، کابل‌ها، آبزیان، پروفیل‌های فولادی و غیره از ایران به ازبکستان در سال ۲۰۲۳ صادر شدند.

او افزود، در مقابل، ایران در سال گذشته نخ کتان، پتاسیم، غلات، حبوبات، لوبیا قرمز و نخ ابریشم را از جمهوری ازبکستان وارد کرده است.

این مقام ارزش مبادلات تجاری بین ایران و ازبکستان از ۲۱ مارس ۲۰۲۳ تا ۲۲ ژانویه ۲۰۲۴ را بیش از ۳۷۰ میلیون دلار عنوان کرد.

ایران بیش از ۲۷۰ میلیون دلار کالای غیرنفتی به ازبکستان صادر کرده است، که نسبت به دوره مشابه سال قبل ۲۰ درصد رشد نشان می‌دهد.

او افزود که بر اساس آمار، ایران در این دوره حدود ۱۰۰ میلیون دلار محصول از جمهوری ازبکستان وارد کرده است.