آنچه در این مقاله می خوانید
- بانکهای مرکزی در سراسر جهان به عنوان یک استراتژی برای دوری از دلار، به خاطر نگرانیها در مورد کسریهای مالی مستمر آمریکا و فشارهای تورمی، به احتمال زیاد در حال جمعآوری طلا هستند.
- علیرغم پایداری دلار و افزایش بازدهیهای واقعی، قیمتهای طلا به بلندترین سطوح در ۵۰ سال گذشته در برابر اکثر ارزهای عمده رسیده است، که تحت تأثیر ETFها یا خریدهای فصلی نیست، بلکه به دلیل خریداریهای بانکهای مرکزی است.
- افزایش در داراییهای طلا توسط بانکهای مرکزی، بهویژه در چین، آلمان و ترکیه، نشاندهنده روند گستردهتری به سوی حفاظت از داراییهای ذخیرهشده در برابر احتمال کاهش ارزش دلار و خطرات سیستم مالی است.
پاول (Powell)، رئیس فدرال رزرو، شاید نگران تورم نباشد – با تکرار اظهارات اخیر خود مبنی بر این که فدرال رزرو در مسیر کاهش نرخها در سال جاری قرار دارد – اما سایر بانکهای مرکزی به این راحتیها آرام نمینشینند. قیمت جدید طلا نشان میدهد که بانکهای مرکزی جهان احتمالاً در تلاش برای فاصله گرفتن از دلار هستند، چون کسریهای بزرگ و مداوم بودجه تهدید میکنند که ارزش واقعی آن را بیشتر کاهش دهند و منجر به افزایش تورم شوند. حرکت طلا در روزهای اخیر هم گسترده و هم قابل توجه بوده است به طوری که ارزش این فلز گرانبها به بیشترین میزان در ۵۰ سال گذشته در مقابل سهچهارم از ارزهای اصلی بازارهای توسعه یافته (DM) و بازارهای نوظهور (EM) رسیده است. بزرگترین ذخایر طلا پس از جواهرات، برای سرمایهگذاران خصوصی – ETFها، شمشها و سکهها – و پس از آن داراییهای رسمی ذخیره بانکهای مرکزی هستند.
در سالهای اخیر، خریداران متغیر ETFها بودهاند که حدود ۲,۵۰۰ تن طلا را در اختیار دارند. اما حتی در حالی که قیمت دلاری طلا در حال افزایش بوده، میزان داراییهای ETF در حال کاهش است.
دلار پایدار بوده و بازدههای واقعی (که به هر حال رابطه غیرخطی با طلا دارند) طی سه ماه گذشته بیشتر شده است. بیشتر خریدهای فصلی، مانند دیوالی (Diwali) در هند، احتمالاً پشت سر گذاشته شده است. علاوه بر این، نقره در افزایش قیمت شرکت نکرده است. بنابراین، این فرض منطقی است که بخش رسمی، یعنی بانکهای مرکزی، عامل مهمی در افزایش اخیر قیمت طلا بوده است.
در زمان اوج گرفتن همهگیری بیماری و دوباره پس از حمله روسیه به اوکراین، بانکهای مرکزی جهانی به افزودن به ذخایر طلای خود حتی در حالی که سرمایهگذاران ETF (شاید تحت تأثیر درخشش رمزارزها) ذخایر خود را کاهش دادهاند، ادامه دادند.
در شش ماه گذشته، چین، آلمان و ترکیه بیشترین افزایش در ذخایر طلای خود داشتهاند (اینها ذخایر رسمی هستند – در مورد چین، ذخایر واقعی آن احتمالاً بسیار بیشتر از مقدار اعلامشده است).
بانکهای مرکزی طلا را میخواهند چون آن یک دارایی مطمئن، و نه بخشی از سیستم مالی در زمانی است که به طور کامل متعلق به خود است. اما دلیل غالب، تمایل به فاصله گرفتن از دلار آمریکا است. اگر شما با ایالات متحده روابط دوستانهای نداشته باشید، این یک راه برای جلوگیری از ضبط شدن داراییهای ذخیرهای شما است، همان طور که برای روسیه اتفاق افتاد.
اما بانکهای مرکزی در همه جا احتمالاً نگران داشتن دلارهای بیش از حد هستند، در حالی که ایالات متحده دارای کسریهای بزرگ مالی است که باعث تورم میشوند. دلار بر اساس قدرت خرید معادل نسبت به ارزهای اصلی بازارهای توسعهیافته ارزیابی شده است. همان طور که نمودار زیر نشان میدهد، این مسئله به ناتوانی دلار در سالهای آینده اشاره دارد.
ممکن است سرمایهگذاران در صندوقهای ETF طلا ریسک چندانی را ناشی از تورم و دلار نبینند، اما بانکهای مرکزی برعکس این موضوع را اعلام میکنند.