یک مقام ایرانی از وزارت اقتصاد ایران تأیید کرد که گروه اقتصاد‌های نوظهور بریکس (BRICS) حدود سه ماه پیش یک شورای مبارزه با پولشویی تشکیل داده است.

هادی خانی، رئیس مرکز اطلاعات مالی وزارت امور اقتصادی و دارایی، روز یکشنبه به خبرنگار ایرنا گفت که این شورا از رؤسای دپارتمان‌های مبارزه با پولشویی یا رؤسای مراکز اطلاعات مالی کشورهای عضو تشکیل شده است.

او افزود شورای مبارزه با پولشویی تاکنون سه بار تشکیل جلسه داده است و اعضا در مورد دبیرخانه آن به همراه تعامل و همکاری برای رسیدن به اهداف مربوط به کمپین مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم بحث کرده‌اند.

خانی اظهار داشت جمهوری اسلامی ایران به دلیل تلاش‌های انجام شده توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی و شورای عالی مبارزه با پولشویی، عضو فعال این شورا است.

خانی گفت که شورای مبارزه با پول‌شویی که تقریباً سه ماه پیش توسط گروه اقتصادهای نوظهور بریکس تشکیل شده است، هم اکنون فعال است و نشست بعدی آن قرار است در ماه آوریل در روسیه برگزار شود. او تأکید کرد که کشورهای عضو تلاش می‌کنند تا این شورا را به مکانیزمی تبدیل کنند که به طور فعال منافع اعضاء را تأمین کند.

اوایل این ماه، معاون بانک مرکزی ایران (CBI)، محسن کریمی، اعلام کرد که بریکس پیشنهاد بانک مرکزی ایران برای راه‌اندازی معادل گروه برای سیستم پرداخت SWIFT و ایجاد یک سازمان برای مبارزه با پول‌شویی و تأمین مالی تروریسم که شبیه به سازمان بین‌دولتی گروه ویژه اقدام مالی (FATF) باشد، را در دستور کار قرار داده است.

کریمی گفت: “پیشنهادات بانک مرکزی ایران در مورد ایجاد یک سیستم برای تبادل پیام‌های مالی بین اعضاء سازمان (مشابهSWIFT)، مبارزه با پول‌شویی و تأمین مالی تروریسم (مشابه FATF) و نهادهای بین‌المللی رتبه‌بندی اعتباری برای اعضای بریکس، توسط سازمان در دستور کار پذیرفته شد.”

او افزود که کشورهای عضو بریکس، به عنوان بزرگترین اقتصادهای نوظهور، نیاز دارند تا یک مکانیزم تسویه حساب ایجاد کنند تا یک سیستم مالی متحد به دست آید، که در آن “طرف ایرانی می‌تواند نقش بزرگی ایفا کند”.

وی یادآور شد که ایران از مدت‌ها پیش خواستار ایجاد یک سیستم پرداخت بین‌المللی جایگزین برای SWIFT بوده است.

در ادامه این گزارش آمده است که بانک‌های روسیه، که پس از آغاز جنگ اوکراین در فوریه 2022 ارتباط آنها با SWIFT قطع شده‌ است، نیز به دنبال یک سیستم جایگزین هستند. از آن زمان، دو کشور تلاش‌هایی را برای یافتن جایگزین‌ها یا ایجاد آن‌ها انجام داده‌اند.

در ماه ژانویه، الویرا نبی‌اولینا (Elvira Nabiullina)، رئیس بانک مرکزی روسیه، گفت که روسیه در حال بحث با دیگر کشورهای عضو بریکس درباره تعامل سیستم‌های انتقال پیام مالی ملی است و تاکنون 159 شرکت‌کننده خارجی از 20 کشور به پلتفرم روسی پیوسته‌اند.