خبرگزاری تسنیم گزارش داده است که ایران و دیگر کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی (ECO) تفاهم‌نامه‌ای (MOU) را در زمینه ساخت یک روستای لجستیکی امضا خواهند کرد.

بر اساس گفته‌های رئیس منطقه آزاد ماکو، این روستا در منطقه آزاد ماکو ایران ساخته خواهد شد.

حسین گروسی گفت با همکاری و هماهنگی کشورهای عضو ECO، زمینی به مساحت ۱۸۲۰ هکتار برای ساخت روستای لجستیکی در نظر گرفته شده است.

گروسی همچنین از شروع عملیات ساخت اولین شهر دانش‌بنیان ایران خبر داد و افزود که یک مسیر حمل و نقل به نام جاده ECO به عنوان بخشی از کریدور حمل و نقل بین‌المللی شرق-غرب افتتاح خواهد شد.

او در ادامه گفت که جاده لجستیکی به نام “جاده ECO” به عنوان بخشی از کریدور حمل و نقل بین‌المللی شرق-غرب در آینده نزدیک به بهره‌برداری خواهد رسید.

ایران با پنج کشور عضو ECO شامل ترکیه مرز مشترک دارد، او افزود که کشورهای عضو ECO علاقه‌مند به همکاری با ایران در زمینه‌های لجستیک، گردشگری و صادرات هستند.

سازمان همکاری اقتصادی یا ECO یک سازمان بین‌المللی سیاسی و اقتصادی آسیایی است که در سال ۱۹۸۵ در تهران توسط رهبران ایران، پاکستان و ترکیه تأسیس شد.

تجارت ایران با اعضای ECO در هفت ماه اول سال جاری (۲۱ مارس تا ۲۲ اکتبر ۲۰۲۳) حدود ۱۰.۲ میلیارد دلار بوده که نشان‌دهنده افزایش ۴.۵ درصدی نسبت به سال قبل است.

بر اساس گفته‌های روح‌الله لطیفی، سخنگوی کمیته روابط بین‌الملل و توسعه تجارت خانه صنعت، معدن و تجارت ایران، ایران در هفت ماه مذکور ۱۴,۹۳۹,۴۸۳ تن کالا به ارزش ۱۰,۱۸۹,۹۲۳,۰۱۳ دلار با اعضای ECO مبادله کرده است.

لطیفی اظهار داشت که مبادلات تجاری با کشورهای مذکور نیز از نظر وزنی ۱۸ درصد افزایش یافته است.

جمهوری اسلامی ایران در دوره مذکور ۱۲.۳۴۵ میلیون تن کالای غیرنفتی به ارزش ۵.۸۸۶ میلیارد دلار به این کشورها صادر کرده است که نشان‌دهنده افزایش ۲.۵ درصدی از نظر ارزش و ۲۳ درصدی از نظر وزنی است.

بر اساس گفته‌های لطیفی، تراز تجاری بین دو طرف در هفت ماه مذکور ۱.۶ میلیارد دلار به نفع ایران بود.

ارزش تجارت بین ایران و اعضای ECO در سال گذشته ۱۴۰۱ (که در ۲۰ مارس پایان یافت) ۲۰.۵ میلیارد دلار بود که از این میان، سهم صادرات ۱۳ میلیارد دلار و سهم واردات از این کشورها ۷.۵ میلیارد دلار بود.

محصولات نفتی، محصولات لبنی، مواد غذایی، میوه‌های تازه و خشک، آبمیوه‌ها و مرکبات، فرش‌ها، زعفران، ماهی، خاویار، محصولات آبزیان زینتی، سنگ‌های مختلف، تجهیزات ساختمانی، پوشاک، تجهیزات صنعتی، کیف و کفش، دارو و ملزومات بهداشتی، همچنین محصولات پلاستیکی، مهم‌ترین کالاهای صادراتی ایران به اعضای ECO در سال گذشته بودند، در حالی که کالاهای اساسی، ماشین‌آلات صنعتی، مواد اولیه تولید و ملزومات پزشکی و دارو، از جمله برترین کالاهای وارداتی از کشورهای عضو ECO بودند.

تاسیس سازمان همکاری اقتصادی اکو چه تاثیری بر اقتصاد کشورهای عضو آن داشته است؟

تأسیس سازمان همکاری اقتصادی اکو تأثیرات متعددی بر اقتصاد کشورهای عضو داشته است. این سازمان با هدف تقویت همکاری‌های اقتصادی، توسعه تجارت و سرمایه‌گذاری، افزایش رشد اقتصادی و بهبود شرایط زندگی در کشورهای عضو تأسیس شده است. اکو به عنوان یک پلتفرم برای تبادل اطلاعات، ایده‌ها و فناوری‌ها عمل می‌کند و امکاناتی برای گسترش تجارت بین کشورهای عضو فراهم می‌کند.

از جمله تاثیرات اکو می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تقویت تجارت و سرمایه‌گذاری: اکو فرصت‌های جدیدی برای تجارت و سرمایه‌گذاری میان کشورهای عضو ایجاد کرده و به تسهیل فرآیندهای تجاری کمک کرده است.
  • رشد اقتصادی: افزایش همکاری‌های اقتصادی در چارچوب اکو به رشد اقتصادی در منطقه کمک کرده و باعث بهبود شرایط زندگی شهروندان کشورهای عضو شده است.
  • توسعه زیرساخت‌ها: اکو بر توسعه زیرساخت‌های حمل‌ونقل و انرژی تمرکز دارد و در نتیجه به تقویت اتصالات منطقه‌ای و کاهش هزینه‌های تجارت کمک کرده است.
  • همکاری در حوزه‌های فنی و علمی: اکو همچنین پروژه‌ها و برنامه‌های مشترک فنی، علمی و فرهنگی را ترویج داده است که به اشتراک‌گذاری دانش و تخصص کمک کرده است.

در مجموع، اکو به عنوان یک مکانیسم منطقه‌ای برای همکاری اقتصادی، به تقویت پیوندهای بین کشورهای عضو و توسعه پایدار در منطقه کمک کرده است.