بر اساس آخرین گزارش بانک مرکزی ایران، میانگین قیمت مسکن در تهران به متری بیش از ۸۳۰ میلیون ریال (تقریباً ۱۳۵۳ دلار) رسیده است. وبسایت دولتی نود اقتصادی گزارش داده است که در این بخش در سال ۲۰۲۳، ۶۰ درصد کاهش در معاملات رخ داده است.

گزارش‌های رسانه‌ای ایران نشان می‌دهند که بر اساس آخرین داده‌های رسمی منتشر شده در ۱۸ مارس (28 اسفند) توسط مرکز آمار ایران، قیمت مسکن در تهران، به ۸۳۳.۱۲ میلیون ریال به ازای هر متر مربع رسیده است.

گزارش‌ها نشان می‌دهند که میانگین قیمت خانه‌ها در تهران پس از تقریباً یک سال به ۸۳۳.۱۲ میلیون ریال افزایش یافته است، که به طور دقیق، افزایشی معادل ۱۶۸.۷۲ میلیون ریال (تقریباً ۲۷۵ دلار) به ازای هر متر مربع محسوب می‌شود.

برخی از کارشناسان می‌گویند این کاهش در معاملات، نشان‌دهنده ادامه روند صعودی قیمت‌ها در بازار است که می‌تواند منجر به کاهش بیشتر در معاملات املاک شود.

بر اساس گزارش‌ها، و طبق داده‌های بانک مرکزی ایران، تعداد معاملات در طول ۱۱ ماه (از آوریل ۲۰۲۳ تا مارچ ۲۰۲۴) پایین‌ترین میزان از سال ۲۰۱۶ و حتی قبل از آن بوده است.

علاوه بر این، مقایسه آمار ۲۰۲۳ با معاملات املاک در سال ۲۰۱۷ نشان‌دهنده 75 درصد کاهش در این زمینه است.

از دیدگاه ذینفعان در این حوزه، این کاهش در معاملات احتمالاً ادامه خواهد داشت. کیانوش گودرزی، رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران، اعلام کرد که بخش املاک تحت تأثیر عوامل مختلفی مانند سیاست‌های مالی دولت، تورم، نرخ‌های ارز و موارد دیگر است. او تأکید کرد که آن چه در سال جدید رخ می‌دهد، بسیار به رفتارها و سیاست‌های دولت بستگی دارد.

گودرزی به روزنامه «همشهری» گفت که با افزایش قیمت هر دلار از ۵۰۰,۰۰۰ ریال به ۶۰۰,۰۰۰ ریال (قیمت فعلی دلار حدود ۶۱,۳۵۰ است)، فروشندگانی که به دنبال خریدار بودند و تخفیف ارائه می‌دادند، از فروش خودداری کرده و قیمت‌های پیشنهادی خود را ۲۰ درصد افزایش دادند تا ببینند در سال ۲۰۲۴ چه اتفاقی خواهد افتاد.

حسین رستمی، رئیس اتحادیه مشاوران املاک مشهد، نیز در تاریخ ۲۷ مارس (۶ فروردین) اظهار داشت: “دولت و بخش خصوصی باید شکاف بین عرضه و تقاضا را کاهش دهند تا تغییری در بازار مسکن رخ دهد و رکود در بازار مسکن امسال حاکم نشود.”

بررسی تحولات بازار مسکن ایران نشان می‌دهد که کاهش قدرت خرید مردم مهم‌ترین عامل در ناتوانی متقاضیان برای تهیه مسکن است.

پژوهشکده مجلس در گزارشی در تابستان گذشته نوشت که گروه‌های با درآمد پایین تا متوسط، به ویژه آنها که در دهک‌های یک تا سه قرار گرفته‌اند، «کاملاً» توانایی تهیه مسکن مورد نیاز خود برای سکونت را ندارند.

ابراهیم رئیسی در طول کمپین انتخاباتی و پس از به عهده گرفتن ریاست جمهوری، وعده داد که سالانه یک میلیون واحد مسکونی بسازد. اما بیش از دو سال از دوره دولت او گذشته و هنوز هیچ پیشرفتی در این زمینه نداشته است.