یک مقام در سازمان توسعه تجارت ایران (TPO) گفت که اجرای توافقنامه تجارت آزاد (FTA) بین ایران و سوریه، تجارت متقابل را به میزان قابل توجهی افزایش خواهد داد.

مهدی زیقامی گفت که توافقنامه تجارت آزاد بین تهران و دمشق ۱۳ سال پیش امضا شده است اما هنوز اجرایی نشده است، و خواستار تلاش‌ها برای تسریع در اجرای توافقنامه و تحریک تجارت و فعالیت‌های اقتصادی دوجانبه شد.

معاون وزیر صنعت با بیان این که ایران در حال حاضر حدود ۱۰ درصد سهم بازار سوریه را در اختیار دارد، گفت: “پیش‌بینی می‌شود ایران در سال جاری (که از ۲۰ مارس آغاز شده است) محصولاتی به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار به این کشور عربی صادر کند.”

پیشتر، عبدالامیر ربیهاوی، مدیرکل دفتر غرب آسیای سازمان توسعه تجارت ایران گفته بود که انجمنی ایجاد خواهد شد تا فرصت‌های موجود در بازار سوریه را معرفی و راه را برای صادرات خدمات فنی و مهندسی به سوریه و بازسازی این کشور عربی هموار کند.

او تأکید کرد که سوریه یکی از بازارهای هدف صادراتی ایران است و توجه ویژه‌ای از سوی تجار ایرانی به آن شده است.

ششمین نمایشگاه بین‌المللی ظرفیت صادرات جمهوری اسلامی ایران، موسوم به «ایران اکسپو ۲۰۲۴»، در تاریخ ۷ اردیبهشت (۲۷ آوریل) آغاز شده و تا ۱۱ اردیبهشت (۱ مه) ادامه خواهد یافت.

سازمان توسعه تجارت ایران در اوایل مارس (اوایل اسفند) یک کنفرانس در مورد فرصت‌های تجاری سوریه برای فعالان تجاری ایرانی برگزار کرد.

این کنفرانس، که با عنوان «بازسازی سوریه» نام‌گذاری شده بود، با حضور مقامات از هر دو کشور و نمایندگان شرکت‌ها از هر دو طرف برگزار شد.

ربیهاوی در این رویداد اظهار داشت که همکاری اقتصادی بین ایران و سوریه وارد مرحله جدیدی شده است و افزود که برای فعالان تجاری ایرانی بازاری با ظرفیت ۵.۰ میلیارد دلار در انتظار آن‌ها است.

ربیهاوی گفت: “سوریه مشتاق توسعه روابط اقتصادی با ایران است.”

بر اساس گفته‌های این مقام، بانک مرکزی ایران (CBI) با ایجاد یک بانک مشترک با سوریه موافقت کرده است.

ربیهاوی گفت: “بحث‌های اولیه در مورد تأسیس یک بانک مشترک بین ایران و سوریه انجام شده است. این بانک دور از تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران و سوریه عمل خواهد کرد. ما امیدواریم که بانک سال آینده دوباره بازگشایی شود.”

او همچنین اعلام کرد که انتظار می‌رود توافقنامه تجارت آزاد بین دو کشور در سال جاری (که از ۲۹ اسفند شروع می‌شود) اجرایی شود.

بر اساس گفته‌های ربیهاوی، دو کشور هدف افزایش مبادلات تجاری متقابل خود به ۵۰۰ میلیون دلار برای سال آینده را تعیین کرده‌اند.

این مقام گفت که به عنوان مسئول بخش تجارت خارجی کشور، سازمان توسعه تجارت ایران طرح‌هایی را برای توسعه اقتصادی دو کشور به دبیرخانه کمیسیون مشترک دو کشور، سفرا و وزارت امور خارجه ارائه داده است.

او توضیح داد: “مهم‌ترین برنامه ما شرکت در نمایشگاه‌های بین‌المللی در سوریه است و این فرصتی برای تُجاری است که می‌خواهند وارد بازار سوریه شوند و جایگاه خود را تثبیت کنند.”

ربیهاوی پیش‌تر گفته بود که سوریه یکی از کشورهای هدف صادراتی جمهوری اسلامی است و پس از پایان بحران نظامی و برقراری صلح در منطقه، تجار و بازرگانان ایرانی به بازار سوریه بیشتر علاقه‌مند شده‌اند.

این مقام گفت که این سازمان اقدامات مؤثری را برای افزایش سهم شرکت‌های ایرانی در بازار سوریه انجام داده است.

او به توافقنامه تجارت آزاد بین تهران و دمشق اشاره کرد و افزود که تعرفه‌های گمرکی توافق شده با سوریه به حد صفر کاهش یافته‌اند.

ربیهاوی افزود که دو کشور پتانسیل و ظرفیت‌های بالایی برای افزایش تجارت خود دارند.

همانطور که توسط رئیس پیشین سازمان توسعه تجارت ایران بیان شده است، ایران بودجه‌ای خاص به مبلغ ۵۰ میلیون دلار را برای حمایت از شرکت‌های صادراتی ایرانی فعال در بازار سوریه اختصاص داده است.

علیرضا پیمان پاک گفت: “ایران و سوریه روابط سیاسی خوبی دارند و ما باید از این فرصت استفاده کنیم و بخش خصوصی و بازرگانان خود را تشویق کنیم که وارد بازار سوریه شوند و دولت باید در این زمینه بهترین تلاش خود را انجام دهد.”

ایران و سوریه در سفر هیئتی ایرانی به ریاست وزیر صنعت کشور به دمشق در سال ۲۰۲۲، چهار سند برای افزایش همکاری‌ها در زمینه‌های تجارت و صنعت امضا کردند.

این اسناد در پایان جلسات کمیته مشترک اقتصادی و صنعتی دو کشور که در پایتخت سوریه برگزار شد، امضا شدند.