یک مقام وزارت نفت ایران گفت که این وزارتخانه بازاری پایدار برای شرکتهای دانشبنیان ایجاد کرده است.
مهدی عباسی، معاون و مشاور رئیس دفتر مهندسی، تحقیقات و فناوری وزارت نفت (DOERT)، در گفتگو با شانا افزود که بازار پایدار یکی از نیازهای مبرم شرکتهای دانشبنیان بود که توسط چهار شرکت فرعی اصلی وزارت نفت برآورده شده است.
او گفت که هنگامی که دولت سیزدهم در آگوست سال ۲۰۲۱ کار خود را آغاز کرد، ۱۵۰ شرکت دانشبنیان با وزارت نفت همکاری میکردند، و در ادامه گفت که این تعداد در سال ۲۰۲۲ به ۵۵۰ و اکنون به ۶۶۳ شرکت رسیده است.
با توجه به سیاستهای وزارت نفت در حمایت از تولیدکنندگان ایرانی، تولیدکنندگان داخلی و شرکتهای دانشبنیان در فهرست تأمینکنندگان تأیید شده (AVL) برای اولین بار در صنعت نفت کشور، تعداد تأمینکنندگان را پشت سر گذاشتهاند، و تعداد آنها از ۱۵۰۰ در ابتدای دوره دولت فعلی به ۲۵۰۰ شرکت رسیده است.
این مقام مسئول یادآور شد که جواد اوجی، وزیر نفت، در مه سال ۲۰۲۳، ۵۴۰ مورد را به شرکتهای دانشبنیان معرفی کرد، و توضیح داد که برخی از محصولات و تجهیزات وارد مرحله تولید و قرارداد اولیه شدهاند.
عباسی به واردات محصولات و تجهیزات خارجی که در ایران نیز تولید میشوند به عنوان یک نگرانی اصلی برای شرکتهای دانشبنیان اشاره کرد و افزود: “علاوه بر مواردی که وزارت صنعت، معدن و تجارت ممنوعیت واردات بر روی آنها اعمال کرده است، وزیر نفت واردات بیش از ۲۵۰ محصول و تجهیزات را ممنوع کرده است.”
او در ادامه گفت که با هدف تولید تجهیزات ضروری در داخل کشور و استفاده حداکثری از ظرفیتهای شرکتهای دانشبنیان، وزارت نفت توافقنامههایی به ارزش ۵.۲ میلیارد دلار با دفتر ریاست جمهوری علوم، فناوری و اقتصاد دانشبنیان امضا کرده است.
قرار گرفتن در رتبه اول برای دو سال متوالی
معاون و مشاور رئیس DOERT گفت که وزارت نفت به عنوان اولین حامی شرکتهای دانشبنیان و تولید اولیه برای دومین سال پیاپی در سال ۲۰۲۳ در رتبه اول قرار گرفت.
این مقام مسئول خاطرنشان کرد که تاکنون، ۶۲ پروژه به ارزش ۹۲ میلیون دلار با ۵۱ شرکت دانشبنیان امضا شده است، و افزود که وقتی محصولات وارداتی از کشورهای خارجی با عملی کردن قراردادهای مذکور در داخل ایران تولید میشوند، هزینه تامین ۳۰ تا ۶۰ درصد کاهش مییابد.
بر اساس گفتههای او، وقتی پروژهها اجرا شوند، بیش از ۳۵۰ میلیون دلار در سال ذخیره خواهد شد.
عباسی گفت که ۱۴ مورد، از جمله توربواکسپندر، مبدل حرارتی جعبه سرد کریوژنیک و کمپرسور سانتریفیوژ برای اولین بار تولید شدهاند و در پالایشگاهها و سایر مجتمعهای نفتی مورد استفاده قرار گرفتهاند.
او تاکید کرد که احیای چاههای نفتی با تولید پایین و تعطیل شده، تولید اولیه تجهیزات استراتژیک، جمعآوری گازهای همراه، توسعه زنجیره ارزش گوگرد و ارتقاء کیفیت محصولات نفتی از جمله موثرترین اقدامات شرکتهای دانشبنیان هستند.
عباسی گفت که صنعت نفت به ۹۹ کاتالیزور نیاز دارد، و افزود که تنها سه کاتالیزور تا سال ۲۰۰۱ بومیسازی شده بود در حالی که تعداد کاتالیزورهای داخلی به ۱۳ مورد در سال ۲۰۱۱ افزایش یافت و اکنون به ۹۵ مورد رسیده است.
صادرات خدمات فنی و مهندسی
عباسی گفت که وزارت نفت نه تنها بازارهایی برای شرکتهای ایرانی ایجاد کرده است، بلکه صادرات محصولات شرکتهای دانشبنیان را نیز تسهیل کرده است.
او توضیح داد که علاوه بر تشکیل یک گروه کاری برای صادرات خدمات فنی و مهندسی شامل دفتر مهندسی، تحقیقات و فناوری (DOERT)، دپارتمان امور بینالملل و تجارت (DIAC)، و سایر زیرمجموعهها، شرکتهای وابسته به وزارت نفت اقدامات مهم دیگری مانند بازسازی و نوسازی پالایشگاهها در کشورهای خارجی انجام دادهاند، و تلاش کردهاند تا حداکثر استفاده را از تولیدکنندگان داخلی و شرکتهای دانشبنیان ببرند.
این مقام مسئول در ادامه گفت که برای مثال، ۲.۷ میلیون مورد تولید شده توسط تولیدکنندگان ایرانی برای بازسازی پالایشگاه ال پالیتو (El Palito) در ونزوئلا تأمین شده است.