دامیننس بیت‌کوین (BTC dominance) به عنوان نسبت ارزش بازار بیت‌کوین نسبت به باقی بازار رمزارز سنجیده می‌شود. برخی از سرمایه‌گذاران و معامله‌گران کریپتو از دامیننس بیت‌کوین به عنوان راهنمایی برای تنظیم استراتژی‌های معاملاتی و ساختار سبد سرمایه خود استفاده می‌کنند.

مقدمه

در حالی که اکنون هزاران ارز دیجیتال مختلف در بازار وجود دارد، بیت‌کوین، ارز دیجیتال اصلی، همچنان بزرگترین دارایی دیجیتال از نظر ارزش بازار باقی مانده است. با بررسی پویایی سهم بیت‌کوین در ارزش کل بازار کریپتو، معامله‌گران الگوهای مکرر خاصی از شرایط بازار را مشاهده کرده‌اند. برخی از آنها شروع به استفاده از دامیننس بیت کوین به عنوان راهنمای رفتار معاملاتی خود کرده‌اند. به ویژه، تصور می‌شود که دامیننس بیت کوین اطلاعاتی در مورد روند کلی بازار فعلی ارائه می‌دهد.

دامیننس بیت کوین و ارزش بازار

به زبان ساده، ارزش بازار به مجموع ارزش یک دارایی خاص در گردش اشاره دارد. برای بیت‌کوین، ارزش بازار با ضرب قیمت فعلی در تعداد بیت‌کوین‌هایی که تاکنون استخراج شده‌اند، محاسبه می‌شود.

شما می‌توانید دامیننس بیت کوین را با این فرمول محاسبه کنید:

دامیننس بیت کوین = ارزش بازار بیت کوین / ارزش بازار کل رمزارزها

عوامل تاثیرگذار بر دامیننس بیت کوین

تغییرات روندها

پیش از ظهور ناگهانی رمزارزهای جایگزین (آلت‌کوین‌ها)، عجیب نبود که دامیننس بیت کوین بالای ۹۰ درصد باقی بماند. با افزایش توجه کاربران و سرمایه‌گذاران به آلت‌کوین‌ها، بیت کوین بخشی از این توجه تقریباً مطلق را به دارایی‌های دیگر با نوسانات قیمتی بیشتر و پروژه‌هایی که ویژگی‌های جدید و هیجان‌انگیزی را معرفی می‌کردند، واگذار کرد.

در حالی که بیت کوین با هدف تغییر نحوه انتقال ارزش ایجاد شد، پروژه‌های کریپتو تکامل یافته‌اند تا کارهای بیشتری انجام دهند. بر خلاف بیت کوین، بسیاری از آلت‌کوین‌ها در بخش‌های مختلفی مانند بازی، هنر و خدمات مالی غیرمتمرکز فعالیت دارند که فراتر از انتقال پول است. بسته به روند کنونی، ممکن است تمرکز و معاملات بیشتری در اطراف نوع خاصی از پروژه‌های کریپتو وجود داشته باشد. برای مثال، ظهور توکن‌های غیرقابل تعویض (NFT) ممکن است باعث شده باشد که دامیننس بیت کوین به نفع توکن‌های مرتبط با NFT کاهش یابد.

با گذشت زمان، بیت کوین خود را به عنوان یکی از دارایی‌های کریپتو “پایدارتر” مطرح کرده است. علاقه معامله‌گران به نوسانات قیمتی دراماتیک‌تر و فرصت‌های سود مرتبطی که برخی از آلت‌کوین‌های جدیدتر ارائه می‌دهند نیز می‌تواند بر دامیننس بیت کوین تأثیر بگذارد، و منجر به جریان پول به دارایی‌های پرخطرتر می‌شود. در این حالت، بخش‌هایی که این آلت‌کوین‌ها نمایندگی می‌کنند، ممکن است به اندازه سودهای بالقوه مهم نباشند.

بازار گاوی یا خرسی

طی چند سال گذشته، افزایش عمومی در محبوبیت استیبل کوین‌ها (stablecoins) وجود داشته است، روندی که فشار مداومی بر دامیننس بیت کوین وارد کرده است. به طور خاص‌تر، در یک بازار خرسی یا در زمان‌های نوسان، استیبل کوین‌ها اغلب برای محافظت از سرمایه سرمایه‌گذاران کریپتو در برابر افت قیمت‌ها استفاده می‌شوند. استیبل کوین آلت کوینی است که برای حفظ ارزش برابر با ارزش دارایی با قیمت پایدارتر، مانند ارز فیات یا کالا طراحی شده است. سرمایه‌گذاران و معامله‌گران کریپتو اغلب از استیبل کوین‌ها برای حفظ کردن سودهای خود بدون نیاز به تبدیل کریپتو به ارز فیات استفاده می‌کنند. زمانی که پول از بازار بیت کوین خارج شده و به استیبل کوین‌ها منتقل می‌شود، دامیننس بیت کوین ممکن است کاهش یابد.

عکس این مسئله ممکن است در یک بازار گاوی رخ دهد. وقتی بازار در حال رشد است، معامله‌گران می‌توانند ترغیب شوند تا ارزش را از استیبل کوین‌ها به دارایی‌های پرنوسان‌تر که فرصت‌های معاملاتی بیشتری ارائه می‌دهند، مانند بیت‌کوین، منتقل کنند. با این حال، معامله‌گران شجاع‌تر ممکن است گزینه‌های پرخطرتری را انتخاب کنند و نقدینگی را به آلت‌کوین‌هایی که حتی نسبت به بیت کوین نوسان بیشتری دارند، تزریق کنند؛ بنابراین، تأثیرات کلی شرایط مطلوب بازار بر دامیننس بیت‌کوین به شدت وابسته به زمینه است.

ورود به بازار از طریق استیبل کوین‌ها

استیبل کوین‌ها یک روش راحت برای دسترسی به انواع مختلفی از رمزارزها در مقایسه با استفاده از ارز فیات ارائه می‌دهند. این امر به این دلیل است که در حالی که مبادلات ارز فیات به رمز ارز به نام مبادلات دروازه وجود دارند، آنها ممکن است محدودکننده باشند و فقط رمزارزها و استیبل کوین‌های محبوب‌تر را ارائه دهند. با این حال، مبادلات کریپتو به کریپتو اغلب طیف گسترده‌تری از رمزارزهای قابل معامله با استیبل کوین‌های خاص را فراهم می‌کنند. بنابراین، افرادی که می‌خواهند رمزارزهای خاصی را معامله کنند ممکن است از طریق استیبل کوین‌ها وارد بازار شوند. طبیعتا، اگر مقدار قابل توجهی از پول‌های جدید از طریق استیبل کوین‌ها و نه بیت‌کوین وارد بازار شود، ارزش کلی بازار کریپتو افزایش می‌یابد، و باعث رقیق شدن دامیننس بیت‌کوین می‌شود.

ظهور ارزهای جدید

گاهی اوقات، ارزهای جدیدی که وارد بازار می‌شوند می‌توانند به سرعت محبوب شوند، که این امر باعث کاهش دامیننس بیت کوین می‌شود. به خاطر داشته باشید که بیت کوین در “رقابت” با هر رمزارز دیگری در بازار است، بنابراین ظهور چندین آلت‌ کوین محبوب به طور همزمان ممکن است بر آن تأثیر بگذارد. با این حال، احتمال دارد که این آلت‌ کوین‌ها پس از فروکش کردن هایپ از محبوبیت خود بکاهند. اگر این اتفاق بیفتد و پول‌ها از این آلت‌ کوین‌ها به بیت‌ کوین منتقل شوند یا کاملاً از بازار کریپتو خارج شوند، دامیننس بیت کوین ممکن است دوباره افزایش یابد.

استفاده از دامیننس بیت کوین در معاملات

روش وایکف (Wyckoff)

روش وایکف که در اوایل دهه ۱۹۳۰ توسعه یافت، مجموعه‌ای از اصول طراحی شده برای معامله‌گران و سرمایه‌گذاران در بازارهای مالی سنتی است. برخی از این اصول، مانند قانون علت و معلول، هنگام جستجو برای فرصت‌های سودآوری با استفاده از دامیننس بیت کوین قابل اعمال هستند.

بسیاری از معامله‌گران و سرمایه‌گذاران از روش وایکف برای شناسایی روند بازار، برآورد احتمال واژگونی یک روند و زمان‌بندی معاملات استفاده می‌کنند. بر اساس روش وایکف، رفتار معاملاتی به چهار فاز تقسیم می‌شود: انباشت، افزایش قیمت، توزیع و کاهش قیمت. شناسایی این که چه زمانی و کجا پول جریان دارد، می‌تواند برای برخی معامله‌گرانی که به زمان‌بندی بازار برای اتخاذ تصمیمات معاملاتی آگاهانه تکیه می‌کنند، مهم باشد.

معامله‌گران و سرمایه‌گذاران متنوع اغلب از این رویکرد برای انتخاب روند قوی‌تر استفاده می‌کنند. در زیر چندین سناریو وجود دارد که در آن‌ها روش وایکف به کار گرفته شده است.

استفاده از دامیننس بیت کوین برای شناسایی فصل آلت‌کوین‌ها

با افزایش تعداد آلت‌کوین‌ها در بازار، کاهش دامیننس بیت کوین چندان غیرمنتظره نیست. در سال‌های اخیر، برخی آلت‌کوین‌ها محبوبیت بیشتری پیدا کرده‌اند که باعث شده ارزش بازار کل آلت‌کوین‌ها برای مدت کوتاهی از بیت کوین پیشی بگیرد. دوره‌هایی که در آن آلت‌کوین‌ها به طور پیوسته عملکرد بهتری نسبت به بیت‌کوین دارند به عنوان “فصل آلت‌کوین‌ها” یا “فصل آلت” شناخته می‌شوند. بر اساس اصول روش وایکف، انتقال پول از بیت کوین به آلت‌کوین‌ها چرخشی است.

چون آلت‌کوین‌ها معمولاً در فصل آلت‌کوین‌ها عملکرد بهتری دارند، بیت کوین ممکن است در این فاز از چرخه بازار شاهد ضعیف شدن دامیننس خود باشد. بنابراین، افرادی که هم بیت کوین و هم آلت‌کوین‌ها را معامله می‌کنند، ممکن است دامیننس بیت کوین را زیر نظر بگیرند تا نسبت به تنظیم سبد سرمایه خود اقدام کنند.

استفاده از دامیننس بیت کوین همراه با قیمت فعلی بیت کوین

برخی افراد قیمت بیت کوین را همراه با دامیننس بیت کوین برای کمک به تصمیم‌گیری در معاملات خود زیر نظر دارند. هرچند اینها قوانین محکمی نیستند، اما اینجا برخی از نتایج بالقوه‌ای آمده که ممکن است ترکیب‌های مختلف قیمت و دامیننس بیت کوین نشان‌دهنده‌ آنها باشند.

زمانی که قیمت و دامیننس بیت کوین در حال افزایش است، می‌تواند نشان‌دهنده‌ بازار گاوی بیت کوین باشد.

زمانی که قیمت بیت کوین در حال افزایش است اما دامیننس بیت کوین در حال کاهش است، می‌تواند نشان‌دهنده‌ بازار گاوی آلت‌کوین‌ها باشد.

زمانی که قیمت بیت کوین در حال کاهش است اما دامیننس بیت کوین در حال افزایش است، می‌تواند نشان‌دهنده‌ بازار خرسی آلت‌کوین‌ها باشد.

زمانی که قیمت و دامیننس بیت کوین در حال کاهش است، می‌تواند نشان‌دهنده‌ روند خرسی برای کل بازار کریپتو باشد.

در حالی که این دو عامل به تنهایی نشان‌دهنده‌ بازار قطعی گاوی یا خرسی نیستند، مشاهدات تاریخی نشان از همبستگی آنها دارد.

سخن پایانی

دامیننس بیت کوین ابزاری است که به روشن‌سازی نحوه تغییر چرخه‌های بازار کمک می‌کند. برخی از معامله‌گران از آن برای تنظیم استراتژی‌های معاملاتی خود استفاده می‌کنند، در حالی که برخی دیگر برای مدیریت سبدهای سرمایه متنوع خود از آن بهره می‌برند. توجه داشته باشید که دامیننس بیت کوین عملکرد بیت کوین یا هر رمزارز دیگری را تضمین نمی‌کند، بلکه به عنوان راهنمایی عمل می‌کند که به معامله‌گران در برنامه‌ریزی رویکرد معاملاتی‌شان کمک می‌کند.