آنچه در این مقاله می خوانید
با افزایش نرخ تبادل دلار آمریکا در بازار ارز ایران به بیش از ۶۵۰,۰۰۰ ریال و ظهور موج جدیدی از نگرانیها در بین عموم مردم و فعالان اقتصادی، منتقدان دولت وضعیت کنونی را نتیجه «نادانی» دانستند، در حالی که مدافعان دولت ادعا کردند که نرخ ارز دوباره کاهش خواهد یافت.
مهراد آباد، عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران، به خبرگزاری دولتی ایلنا گفت که آن چه باعث بحران ارزی و آشفتگی بازاری که در حال حاضر با آن روبرو هستیم شده است، “به دلیل اطلاعرسانی به مردم نیست بلکه نتیجه نادانی” بوده و “ریشه در طبیعت اقتصاد ما دارد”.
این فعال اقتصادی معتقد است که عامل اصلی، بودجهبندی ضعیف و ناکارآمد دولتها بوده و تحریمها مشکلات زیادی ایجاد کردهاند.
به گفته این عضو اتاق بازرگانی، نسبت دادن مشکلات به دشمنان “انداختن گناه به گردن دیگران” است.
از سوی دیگر، یوسف حسینی، رئیس کمیته ارزی اتاق بازرگانی ایران، در دفاع از دولت و سیاستهای آیت الله علی خامنهای، رهبر انقلاب اسلامی، موضع دفاعی گرفته و اظهار داشته است که با پیروی از توصیههای رهبری، اقتصاد کشور، به ویژه بازارهای مختلف از جمله بازار ارز، میتواند به خوبی کنترل شود و شاید قیمت دلار به حدود ۶۰۰,۰۰۰ ریال یا حتی پایینتر برگردد.
یوسف حسینی تأکید کرد که وقایع منطقهای و درگیریها میتوانند بر اقتصاد ایران تأثیر بگذارند و “دشمن از هیچ تلاشی برای کامل کردن عملیات تخریبی خود در این زمینه دریغ نمیکند”.
روزنامه دولتی اعتماد نیز از قول رامین پولادرگ، عضو اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق، نوشت که تنها دلیل افزایش محدود ارزش دلار، رویدادهای سیاسی و منطقهای است که “قطعا قابل کنترل و کاهش خواهد بود.”
این فعال اقتصادی نیز نوسانات را به «دشمن» نسبت داد، موضوعی که تحلیلگران رسانهای آن را به گزارش روزنامه کیهان و ارتباط نوسانات با رسانهها و درخواست برای برخورد با آنها مرتبط میدانند.
روزنامه دولتی کیهان در گزارشی نوشت: “در شرایطی که اقتصاد کشور پس از ضربات سنگین در دهه ۲۰۱۰ از زمین برخاسته است، برخی از رسانههای داخلی به همراه صهیونیستهای تروریستی، امنیت روانی جامعه را مختل کرده و انتظارات تورمی را برای دوباره زمینگیر کردن اقتصاد کشور تحریک میکنند.”
این مسئله منجر به آن شده است که برخی تحلیلگران پیشنهاد کنند که برخی از رسانهها فراتر از نوسانات ارزی رفتهاند و برخی دیگر نقش دفاع از دولت را بر عهده گرفتهاند. همچنین، نگرانیهای امنیتی باعث شده است که بیانیههای فعالان اقتصادی با بیانیههای مقامات دولت ایران هماهنگ باشد.
بر اساس گزارشها، نرخ ارز از فوریه سال ۲۰۲۴ در روند صعودی بوده و از ۵۰۰,۰۰۰ ریال در اواخر مارس سال ۲۰۲۴ به ۶۱۰,۰۰۰ ریال رسیده است.
افزایش آهسته و پیوسته قیمتها ادامه داشت تا زمانی که حمله اسرائیل به مقر کنسولگری ایران در دمشق صورت گرفت، که در آن زمان نرخ ارز از ۶۵۰,۰۰۰ ریال فراتر رفت.