پیش از سفر رسمی ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور ایران، به پاکستان، هیئتی از مقامات پاکستانی به ایران سفر کردند تا درباره گسترش روابط اقتصادی گفتگو کنند و در مورد زمینه‌های توافق‌نامه‌های مورد انتظار برای امضا در جریان سفر رئیسی به کشورشان مذاکره کنند.

قرار است رئیس‌جمهور ایران، در تاریخ ۲۲ آوریل (۲ اردیبهشت) سفری رسمی به پاکستان داشته باشد.

در این راستا، روز شنبه، روسای گمرک ایران و پاکستان دیدار و گفتگویی را برای افزایش روابط تجاری انجام دادند و به توافقی برای حذف موانع گمرکی و تسهیل تجارت دست یافتند.

محمد رضوانی‌فر، رئیس سازمان گمرک جمهوری اسلامی ایران (IRICA) و همتای پاکستانی او، فرید اقبال قریشی، بر روی ۱۵ ماده به منظور افزایش مبادلات تجاری میان دو کشور توافق کردند. تمرکز آن‌ها بر روان‌سازی فرآیندهای تجاری و رفع موانع بوده است.

در جریان گفتگوهای خود، آن‌ها بررسی اجرای تبادل الکترونیکی اطلاعات با تشکیل تیم اجرایی از هر دو طرف را مورد بحث قرار دادند. آنها همچنین در مورد ارائه امکانات گمرکی برای تسریع در ترخیص کالا در منطقه آزاد چابهار و راه‌های هموار کردن ورود کامیون‌های ایرانی به خاک پاکستان گفتگو کردند.

همچنین طرفین بر همکاری میان شرکت‌های پاکستانی و ناوگان حمل‌ونقل ایران تأکید کردند. آن‌ها به دنبال افزایش ظرفیت پذیرش کامیون‌ها در مرزهای گمرکی مشترک، به ‌ویژه از سمت پاکستان هستند. علاوه بر این، آن‌ها بر اهمیت هماهنگی فعالیت‌های مقامات گمرکی و پیشبرد کنوانسیون TIR برای مرزهای مشترک در ریمدان و پیشین تأکید کردند.

صادرات سالانه ایران به پاکستان ۳۹ درصد افزایش یافته است

طبق گفته سخنگوی کمیسیون ترویج تجارت خانه صنعت، معدن و تجارت ایران، صادرات محصولات غیرنفتی ایران به پاکستان در سال گذشته نسبت به سال پیش از آن ۳۹ درصد رشد داشته است.

روح‌الله لطیفی گفت که بیش از چهار میلیون تن از محصولات غیرنفتی به ارزش بیش از ۲ میلیارد دلار از کشور به پاکستان صادر شده که نشان دهنده افزایش ۲۳ و ۳۹ درصدی به ترتیب در وزن و ارزش نسبت به دوره مشابه سال قبل است.

این مقام رسمی افزود که بیش از ۵۵۴,۰۰۰ تن از محصولات به ارزش بیش از ۶۷۳ میلیون دلار سال گذشته از پاکستان به ایران وارد شده که نشان‌دهنده کاهش ۲۶ و ۳۳ درصدی به ترتیب در وزن و ارزش نسبت به سال پیش از آن است.

مقامات دو کشور هدف ۵ میلیارد دلار را برای افزایش تجارت دوجانبه تعیین کرده‌اند و گام‌های مؤثری در این راستا برای تقویت تجارت میان تهران و اسلام‌آباد برداشته شده است.

پاکستان ساخت خط لوله IP را آغاز می‌کند

در آستانه سفر رئیس‌جمهور رئیسی به پاکستان، رسانه‌های این کشور گزارش دادند که پاکستان قصد دارد به زودی ساخت خط لوله  IP از بندر گوادر به مرز ایران را که تاخیر زیادی در ساخت آن ایجاد شده است را آغاز کند.

طبق گزارش روزنامه انگلیسی زبان Day News، یک مقام ارشد در وزارت انرژی پاکستان اعلام کرده است که در راستای سفر رئیس‌جمهور رئیسی، پاکستان فرآیند نقشه‌برداری و مهندسی را برای ساخت یک خط لوله گاز ۸۰ کیلومتری به مرز ایران دوباره انجام خواهد داد.

لزوم ساخت خط لوله گاز ۸۰ کیلومتری برای جلوگیری از شکایت ایران علیه پاکستان در دادگاه بین‌المللی است، در غیر این صورت ممکن است منجر به جرائم سنگینی برای پاکستان شود.

پروژه گاز مشترک ایران و پاکستان ۱۰ سال تأخیر داشته و قرار بود در دسامبر سال ۲۰۱۵ به پایان برسد و عملیات آن در ژانویه سال ۲۰۱۵ آغاز شود.

با وجود مخالفت آمریکا با این پروژه و تهدید به تحریم علیه پاکستان، وزیر دفاع پاکستان، خواجه محمد آصف، اعلام کرده است که داشتن منبع انرژی آسان و اقتصادی از کشور همسایه خود حق آنها است.

ایران آماده تقویت بیشتر روابط کشاورزی با پاکستان است

سفیر ایران در پاکستان همچنین اعلام کرده است که تهران آماده است تا روابط کشاورزی با اسلام‌آباد را در زمینه‌های صادرات اوره، کودهای شیمیایی و ماشین‌آلات کشاورزی به میزان بیشتری تقویت کند.

رضا امیری مقدم با وزیر صنعت و تولید فدرال و امنیت ملی غذای پاکستان، رانا تنویر حسین، در اسلام‌آباد دیدار کرد، و در این دیدار، طرفین درباره همکاری‌های دوجانبه و مسائل مورد علاقه متقابل گفتگو کردند.

در این دیدار، امیری گفت که دولت ایران به دنبال افزایش همکاری نزدیک با پاکستان در همه زمینه‌ها است و بر تمایل جمهوری اسلامی برای تقویت بیشتر روابط خود با پاکستان در همه زمینه‌های مورد علاقه مشترک تأکید کرد.

او گفت: “حوزه کشاورزی یک پتانسیل تعیین‌کننده برای توسعه روابط دوجانبه بین دو کشور است و در این راستا، ایران مشتاق استفاده از محصولات کشاورزی پاکستان مانند گندم، برنج، مرکبات و همچنین واردات دام زنده و گوشت از این کشور همسایه است.”

سفیر افزود که انتظار می‌رود رئیس‌جمهور ابراهیم رئیسی در سفر آتی خود یادداشت تفاهمی (MoU) در زمینه قرنطینه دام و حفاظت از گیاهان بین دو کشور را امضا کند و وزیر صنعت ایران نیز وزیر فدرال را برای شرکت در نشست آتی سازمان همکاری شانگهای (SCO) به تهران دعوت کرد.

وزیر پاکستانی نیز از سطح مناسب روابط دوجانبه با ایران ابراز اطمینان کرد. با اشاره به سفرهای رسمی خود به ایران به عنوان وزیر تولید دفاعی پاکستان، او گفت: اسلام‌آباد افتخار میزبانی از رئیس‌جمهور جمهوری اسلامی ایران را دارد.

او اطمینان داد که پاکستان تدابیر لازم را برای نهایی‌سازی توافق همکاری مربوط به کشاورزی با ایران در اسرع وقت انجام خواهد داد.