انتظار می‌رود وزرای اقتصاد بیش از ۳۰ کشور آفریقایی در دومین اجلاس ایران-آفریقا شرکت کنند که قرار است در تاریخ 7 اردیبهشت ۱۴۰۳ (۲۶ آوریل) در تهران برگزار شود.

مقامات بلندپایه، از جمله وزرای اقتصاد بیش از ۳۰ کشور آفریقایی، در این رویداد بین‌المللی شرکت خواهند کرد.

در جلسه روز سه‌شنبه درباره روابط اقتصادی خارجی جمهوری اسلامی، مهدی صفری، معاون وزیر خارجه در امور دیپلماسی اقتصادی ایران، بر اهمیت برگزاری این اجلاس تاکید کرد.

این رویداد می‌تواند به عنوان فرصتی برای توسعه صادرات کالاها و خدمات فنی و مهندسی ایران به کشورهای آفریقایی محسوب شود.

به دلیل مشترکات سیاسی و فرهنگی، علی‌رغم تحریم‌ها، فشارها و اختلالات غرب، طی ۴۰ سال گذشته، جمهوری اسلامی ایران هرگز از سیاست اصولی خود نسبت به آفریقا دست برنداشته و همواره جایگاه خود را در کنار مردم و کشورهای آفریقا حفظ کرده است.

در سال‌های ۱۳۸۴ و ۱۳۸۵ شمسی (مارس ۲۰۰۵ تا مارس ۲۰۰۷)، روابط بین ایران و قاره آفریقا از نظر تجاری افزایش یافت. با این حال، از سال ۱۳۸۶ به دلیل بحران اقتصادی و تحریم‌های سخت علیه ایران، روابط اقتصادی بین ایران و آفریقا کاهش یافته است.

بررسی‌ها نشان می‌دهند که در سال‌های گذشته، به دلیل عدم بازسازی روابط اقتصادی با آفریقا، میزان تجارت با کشورهای این قاره در سطح ۱.۲ میلیارد دلار باقی مانده است، اما بر اساس گفته‌های قنادزاده، تسهیل مسیر تجارت با آفریقا در حال انجام است و انتظار می‌رود که رقم تجارت با این قاره در سه سال آینده به ۱۰ میلیارد دلار برسد.

قنادزاده اظهار داشت که در واقع، گام‌های خوبی برای استفاده از ظرفیت آفریقا برداشته شده است و آفریقا می‌تواند بازار مناسبی برای کالاهای ایرانی باشد.

این مقام رسمی به آغاز اقدامات دولت سیزدهم برای توسعه روابط با قاره آفریقا اشاره کرد و گفت: “در سال گذشته ۱۴۰۰ (که در تاریخ ۲۰ مارس ۲۰۲۲ به پایان رسید)، مجموعه‌ای از اقدامات آغاز شده که منجر به بازدید حدود ۶۰ هیئت تجاری آفریقایی، حضور فعال در نمایشگاه‌های این قاره، افتتاح ۱۰ مرکز تجاری، و اعزام سه متصدی تجاری شد.”

او افزود: “به عنوان نتیجه این اقدامات، تجارت ایران با آفریقا از ۶۵۰ میلیون دلار در سال ۱۳۹۹ شمسی، رشد ۱۰۰ درصدی را تجربه کرد و همچنین در 9 ماه اول سال ۱۴۰۱، تجارت ایران-آفریقا برابر با کل تجارت سال قبل بود، و ما شاهد رشد حدود ۷۰۰ درصدی در صادرات خدمات فنی و مهندسی بودیم.”