آنچه در این مقاله می خوانید
پس از حمله تلافیجویانه ایران به خاک اسرائیل، نرخ برابری دلار آمریکا در بازار آزاد ایران نسبت به روز قبل بیش از چهار درصد افزایش یافت و در صبح روز یکشنبه ۱۴ آوریل (26 فروردین) به طور موقت به بالای ۷۰۰,۰۰۰ ریال رسید.
از زمان حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق در اول آوریل (۱۲ فروردین) و تهدیدات ایران علیه این کشور، نرخ دلار در برابر ریال ایران تقریباً ۱۵ درصد افزایش یافته است.
از صبح شنبه تا بعدازظهر، در میان هشدارهای فزاینده درباره حمله قریبالوقوع ایران به اسرائیل، دلار شاهد جهشی در حدود ۱۴,۰۰۰ ریال بود و پس از محقق شدن این تهدیدات، ۳۷,۵۰۰ ریال دیگر افزایش یافت.
بر اساس آخرین آمار، قیمت دلار آمریکا در بازار ایران اکنون به زیر ۷۰۰,۰۰۰ ریال کاهش یافته و به بیش از ۶۷۵,۰۰۰ ریال رسیده است.
کاهش ارزش ریال ایران از زمستان گذشته شتاب گرفته و در چهار ماه گذشته، ارزش پول ایران بیش از یک چهارم کاهش یافته است. با این حال، در دو هفته گذشته، کاهش ارزش پول ملی تشدید شده است.
محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی ایران، اخیراً سکوت خود را شکسته و ادعا کرده است که اقتصاد کشور هیچ دخالتی در نرخ ارز در بازار آزاد ندارد و تنها کالاهای «قاچاق» با ارز آزاد وارد کشور میشوند.
این اظهارات در حالی مطرح شدهاند که در روزهای اخیر گزارشهای متعددی درباره تبعات افزایش نرخ ارز بر اقتصاد، تجارت و قیمت کالاها، از تعلیق طرح مسکن دولت گرفته تا رکوردشکنیهای پیاپی قیمت انواع سکه و تورم کالاها با نوسانات ارزی، منتشر شده است.
در این راستا، رضا کنگری، رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی استان تهران، در تاریخ ۹ آوریل (۲۰ فروردین) اعلام کرد: “در دو هفته گذشته، ما شاهد افزایش ۳۰ درصدی قیمتهای مواد غذایی، بهویژه در زمینه حبوبات بودهایم، و مشکل ارز باعث افزایش ۵۰ درصدی قیمتها شده است.”
در حالی که رئیسجمهور، ابراهیم رئیسی، وعده داده بود که ارزش ریال را حفظ کند، تورم را کنترل کند و از وامگیری دولتی در طول کمپینهای انتخاباتی خود جلوگیری کند، آمار رسمی از بانک مرکزی نشان میدهد که از زمان آغاز دولت رئیسی در فصل زمستان، وامگیری دولت از بانکها دو برابر شده، ریال ایران ۶۵ درصد از ارزش خود را از دست داده و قیمتهای کالاها، بهویژه مواد غذایی، دو و نیم تا سه برابر افزایش یافته است.