آنچه در این مقاله می خوانید
یکی از مقامات سازمان توسعه تجارت ایران (TPO) اعلام کرد که ارزش صادرات ایران به روسیه در سال شمسی گذشته (که در تاریخ ۲۹ اسفند به پایان رسید) نسبت به سال قبل از آن ۲۶ درصد افزایش یافته است.
اکبر گداری گفت که ۲.۱۸۵ میلیون تن محصول به ارزش ۹۴۶ میلیون دلار در سال گذشته به روسیه صادر شده است، در حالی که یک سال پیش از آن، جمهوری اسلامی تنها ۱.۴۳۶ میلیون تن کالا به ارزش ۷۵۱ میلیون دلار به این کشور صادر کرده بود.
بر اساس اظهارات این مقام، صادرات ایران به روسیه نیز از نظر وزنی در سال گذشته ۵۶ درصد افزایش یافته است.
محصولات کشاورزی، پتروشیمی و محصولات مبتنی بر نفت، پرفروشترین محصولات صادراتی به روسیه در سال مذکور بودهاند.
اکبر گداری در اشاره به حجم واردات از روسیه در سال گذشته بیان کرد: “۳.۳۵۳ میلیون تن کالا به ارزش ۱.۶۹۱ میلیارد دلار نیز در سال گذشته از روسیه وارد شده است.”
او گفت که واردات از نظر ارزشی ۹ درصد و از نظر وزنی ۲۷ درصد رشد داشته است.
در راستای تعهد دو کشور برای افزایش سطح مبادلات تجاری، در جلسه ویدیو کنفرانسی بین معاونان وزیر حمل و نقل ایران و روسیه که در تاریخ ۷ آذر ۱۴۰۲ برگزار شد، دو طرف در مورد راههای افزایش حجم سالانه ترانزیت از طریق ایران به 10 میلیون تن بحث کردند.
در این جلسه مجازی، دو طرف در مورد همکاریهای حمل و نقل بین دو کشور در تمامی زمینهها از جمله ریلی، جادهای و دریایی گفتگو کردند.
شهریار افندیزاده، معاون وزیر حمل و نقل ایران، در این جلسه به پتانسیل بالای همکاریهای بندری بین دو کشور، به ویژه در دریای خزر، اشاره کرد، و اظهار داشت که بنادر شمالی ایران ظرفیت خوبی برای دریافت کالاهای ارسالی از روسیه و ارسال آنها به مقاصد دلخواه با استفاده از روشهای حمل و نقل ترکیبی دارند.
مقامات همچنین در مورد پروژه راهآهن رشت-آستارا بحث کردند و نماینده پیمانکار ایرانی پروژه، یعنی شرکت ساخت و توسعه زیرساختهای حمل و نقل، گزارشی از پیشرفت فیزیکی پروژه ارائه داد.
ایران و روسیه در چند سال اخیر گامهای جدی برای تقویت تجارت متقابل خود برداشتهاند.
در اواخر ماه ژانویه، ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران، اعلام کرد که جمهوری اسلامی و روسیه به توافقی برای افزایش حجم تجارت بین دو کشور تا ده میلیارد دلار رسیدهاند.
او در تاریخ ۱ بهمن، هنگام بازگشت به تهران پس از سفر دو روزه به مسکو، گفت: “ما توافق کردیم که موانع تجاری را برداریم و مبادلات اقتصادی بین دو کشور را افزایش دهیم. در حال حاضر، سطح تجارت متقابل قابل قبول نیست، بنابراین دو کشور توافق کردند که حجم تجارت خود را به ده میلیارد دلار در سال افزایش دهند.”
به عنوان بازیگران اصلی در صحنه سیاسی و اقتصادی جهان و غرب آسیا، ایران و روسیه برای سالهای متمادی روابط سیاسی و اقتصادی خود را گسترش دادهاند، اما روابط بین دو کشور در چند ماه اخیر وارد مرحله جدیدی شده است.
تحریمهای وضع شده بر هر دو کشور عامل مهمی در نزدیکتر شدن دو طرف به یکدیگر بوده و آنها را به یک اتحاد قوی در برابر فشارهای آمریکا تبدیل کرده است. در چند ماه گذشته، مقامات ارشد دو طرف با یکدیگر دیدار و گفتگو کردهاند تا همکاریهای دوجانبه در زمینههای مختلف از جمله انرژی، نفت، گاز و ترانزیت، همچنین روابط دیپلماتیک و سیاسی را تحکیم بخشند.
به عنوان مهمترین رویداد در میان تبادلات یاد شده، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، در تاریخ ۲۸ تیر برای شرکت در هفتمین اجلاس کشورهای ضامن فرایند آستانه به تهران سفر کرد.
در جریان سفر خود به تهران، پوتین با آیتالله سید علی خامنهای، رهبر انقلاب اسلامی، و ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور، دیدار کرد و در مورد تحولات اخیر جهان و روابط بین دو کشور به تبادل نظر پرداخت.
در این دیدارها، دو طرف به توافقات جدیدی دست یافتند و بر ضرورت اتخاذ تدابیر لازم برای گسترش روابط سیاسی و اقتصادی بین دو کشور تأکید کردند تا تأثیرات تحریمهای آمریکا را خنثی سازند.
در میان سایر مسائل، تهران و مسکو در حال مذاکره برای یک توافقنامه تجارت آزاد هستند تا اطمینان حاصل شود که روابط اقتصادی بین دو کشور تسریع میشود.