بر اساس داده‌های منتشر شده توسط وزارت حمل و نقل، ترانزیت کالاها از طریق جاده‌های ایران در سال گذشته (که در ۲۹ اسفند به پایان رسید) ۵۴ درصد افزایش یافته است.

خبرگزاری ایرنا گزارش داد، بر اساس داده‌های یاد شده، سال گذشته ۱۴.۳ میلیون تن کالا از طریق جاده‌های ایران ترانزیت شده است، در حالی که این رقم در سال پیش از آن ۹.۳ میلیون تن بود.

گزارش‌ها نشان می‌دهند که از کل کالاهای ترانزیتی، ۹.۱ میلیون تن آنها کالاهای غیرنفتی و بقیه محصولات نفتی بودند.

روند مداوم ثبت رکوردهای ترانزیت اخیر از طریق کشور و علاقه روزافزون دولت‌ها، بازرگانان و فعالان بخش حمل‌و‌نقل از کشورهای همسایه، منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای به وضعیت ترانزیت و لجستیک جمهوری اسلامی ایران، با تاکید بر توسعه روابط اقتصادی همه‌جانبه با همسایگان، نشان‌دهنده ثمربخش بودن رویکرد تحول‌گرای دولت سیزدهم به موضوع استراتژیک ترانزیت است.

همان طور که مهرداد بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی، بیان کرد، طرح «راه ایران» که توسط دولت فعلی ایران مطرح شده، امکان استفاده کشورهای همسایه از ایران به عنوان مسیری را فراهم می‌کند که دسترسی آنها به آب‌های بین‌المللی را تسهیل می‌کند.

این وزیر تاکید کرد که طرح «راه ایران» دروازه‌ای به سرزمین فرصت‌های ترانزیتی ایران است.

همان طور که پیش‌تر توسط وزارت حمل‌و‌نقل اعلام شده بود، ۱۰.۸ میلیون تن کالا در سال ۱۴۰۱ (که در ۲۹ اسفند ۱۴۰۱ به پایان رسید) از طریق ایران ترانزیت شده است.

معاون وزیر حمل‌و‌نقل خاطرنشان کرد که امسال، موضوع ترانزیت و نقش‌آفرینی در برنامه‌های مهمی مانند طرح کمربند و جاده چین، سازمان همکاری شانگهای، سازمان همکاری اقتصادی (ECO) و اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU) از اولویت‌های اصلی وزارت حمل‌و‌نقل در توسعه روابط حمل‌و‌نقل با کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای است.

سیاست توجه به همسایگان و توسعه روابط سیاسی و اقتصادی با کشورهای همسایه در دولت فعلی، توجه فزاینده به مسیرهای جاده‌ای و ریلی در جهان، و تلاش‌ها و همکاری‌های سازمان‌های مرتبط با حمل‌و‌نقل و تجارت در برپایی یا فعال‌سازی کریدورها از طریق کشور منجر به رشد قابل توجه در ترانزیت کالا از طریق ایران شده است.

ایران به دلیل موقعیت استراتژیک و جغرافیای خاص خود، در روابط تجاری و ترانزیتی از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است، چون این کشور در مسیر چندین کریدور بین‌المللی مهم قرار دارد.

با توجه به موقعیت جغرافیایی خود، ایران می‌تواند نقش قابل توجهی در ترانزیت کالا در منطقه ایفا کند و از جایگاه خود در این زمینه بهره‌مند شود.

توجه به اسناد بالادستی، به ویژه برنامه‌های توسعه کشور، و تصمیم دولت برای توسعه ترانزیت، توجه ویژه به توسعه زیرساخت‌ها، کاهش زمان ترانزیت، ارزان‌تر کردن عبور از ایران و ایجاد مزایای بیشتر نسبت به رقبا به دلیل مسیر کوتاه برای مشتریان، می‌تواند به تسهیل توسعه ترانزیت کمک کند تا کشور بتواند به رشد مطلوب در این زمینه دست یابد.