آنچه در این مقاله می خوانید
پیمانکاران ایرانی در حال اجرای پروژههای آب و برق در ۵۰ کشور هستند، که نشاندهنده رویکرد سازنده ایران به دیپلماسی انرژی است.
در اوایل ماه فوریه، علیاکبر مهرابیان، وزیر نیروی ایران، اعلام کرد که پیمانکاران کشور در حال حاضر پروژههای آب و برق را در ۵۰ کشور مختلف به اجرا درمیآورند.
او افزود که صنعت آب و برق ایران به دلیل تلاشهای کارشناسان داخلی، از یک صنعت کاملاً وابسته به خودکفایی کامل رسیده است.
به لطف موقعیت جغرافیایی خود، ایران میتواند از منابع تجدیدپذیر مانند باد یا خورشید به طور قابل توجهی انرژی تولید کند.
در اواخر اکتبر سال ۲۰۲۳، وزارت نیروی ایران اعلام کرد که ظرفیت نیروگاههای تجدیدپذیر کشور به ۱,۰۸۸.۱۸ مگاوات (MW) رسیده است.
بر اساس دادههای وزارت نیرو، از ظرفیت کل ذکر شده، ۳۶۴.۸۹ مگاوات توسط نیروگاههای بادی، ۴۶۵.۶۵ مگاوات توسط نیروگاههای خورشیدی، ۹۹.۴۷ مگاوات توسط نیروگاههای کوچک برقآبی و ۱۲.۵ مگاوات توسط نیروگاههای بیوماس یا زیستتوده تأمین میشود.
انرژیهای تجدیدپذیر، از جمله نیروی آبی، تقریباً هفت درصد از کل تولید انرژی کشور در مقابل سهم ۹۰ درصدی گاز طبیعی را شامل میشود.
وزارت نیروی ایران در دستور کار خود قرار داده است که تا پایان دولت کنونی (آگوست ۲۰۲۵)، ۱۰,۰۰۰ مگاوات به ظرفیت نیروگاههای تجدیدپذیر کشور اضافه کند.
ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران، طی سفر سه روزه اخیر خود به پاکستان، زمینههای مساعد برای گسترش همکاریها و روابط بین تهران و اسلامآباد را، به ویژه در بخشهای امنیتی و انرژی، مورد تأکید قرار داد.
جواد اوجی، وزیر نفت ایران، در همراهی رئیسجمهور در سفر به اسلامآباد، اعلام کرد که پاکستان مشتاق است تا هرچه سریعتر گاز را به خط لوله گاز ایران-پاکستان (IP) تزریق کند و افزود که پاکستان در حال ترتیب قراردادهایی با شرکتهای مختلف برای تسریع در این فرایند است.
او با بیان این که یک توافقنامه بینالمللی بین ایران و پاکستان امضا شده است، ابراز امیدواری کرد که صادرات گاز به پاکستان در دوران دولت سیزدهم در ایران تحت ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی محقق شود.
همچنین در ماه مارس، محمد مخبر، معاون اول رئیسجمهور ایران، با جورابک میرزامحمودوف، وزیر انرژی ازبکستان، دیدار کرد و گفت که هر دو کشور میتوانند در زمینههای صنعتی مختلف، انرژی، برق، حملونقل و مناطق دانشبنیان همکاری کنند.
در همان ماه، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، مذاکرات بین ایران و ترکمنستان در مورد انرژی، ترانزیت و منابع آب را «مثمرثمر» توصیف کرد.
در یک برنامه توسعه مرتبط، شرکت مدیریت شبکه برق ایران و شرکت انتقال برق ترکیه (TEIAS) توافقنامهای را برای بهرهبرداری از خط انتقال برق خوی-وان در طی سفر اخیر رئیسی به ترکیه امضا کردند.
با امضای قرارداد برای بهرهبرداری از خط انتقال برق HVDC ۴۰۰ کیلوولت BtB بین خوی در ایران و وان در ترکیه، امکان مبادله برق بین دو کشور با استفاده از فناوریهای پیشرفته وجود دارد.